Last news in Fakti

17 Април, 2023 09:44 17 727 61

Историята на най-богатия българин за всички времена

  • пенчо семов-
  • рокфелер-
  • най-богатият българин

Пенчо Семов е българският Рокфелер

Пенчо Семов е роден през 1873 година в семейството на виден търговец на платове в Габровско. Той е най-богатият българин в историята, чието състояние се оценява на внушителна сума - над 1 082 582 000 лева. То не е наследено от баща му, въпреки че от него получава знанията си и занаята, а е резултат от собствените предприемачески способности и труд на Семов.

За кратко време габровецът съумява да се превърне в един от най-умелите предприемачи и търговци и да направи внушителни инвестиции, които му носят още по-внушителни печалби. Така от най-ранна възраст Пенчо натрупва богатство, което непрекъснато умножава, за да стигне до сума, превръщаща го в най-богатия българин в историята. Парите си печели обаче чрез инвестиции и поемане на риск, а не чрез пестеливост, и още от скромната 30-годишна възраст е акционер в повече от 25 предприятия.

Тъжна е личната съдба на Пенчо Семов и несгодите в личния му живот. Злокобна е загубата, която претърпява – на фона на финансовите успехи, съдбата се оказва неблагосклонна към съпругата и децата му, които умират от туберкулоза и всички средства – цялото му богатство, се оказват безсилни, за да ги спасят. Това отваря огромна рана и оставя неутихваща болка в сърцето на габровеца, но не съумява да попречи на предприемаческия му нюх, информира actualno.com.

Семов е известен и като един от най-големите дарители в страната ни. Списъкът с дарения, направени от него, е неизчерпаем, дълъг е и листът със сгради в полза на цялото общество, построени именно с дарение, направено от Семов. Известен е и с човешкото отношение, което имал към служителите си – достъпен бил за всеки от тях за разговор по всяко време, помагал им, лекувал ги и изграждал почивни станции, където да отдъхнат заедно със семействата си.

И тъй като тези иновации явно са се стрували недостатъчни за голямото му сърце, стигнал и по-далеч – плащал образованието на децата на свои служители в чужбина и строял старчески домове за възрастните самотни хора от персонала му, в които да има кой да се грижи за тях след пенсионирането им. И всичко това не би било толкова любопитно за нас, ако броят на тези служители не беше над 15 000 и ако не беше в онези времена, в които подобни екстри нямало никъде другаде у нас.

А дали личната трагедия, свързана със загубата на семейството му, е повлияла върху тази негова черта и е отворила път в живота му за дарение и грижа за другите, можем само да гадаем. Факт е обаче, че Семов остава в историята не просто като най-богатия българин на всички времена, но и като един от най-големите човеци и работодатели, като един от най-големите дарители, като личност, чиито дела заслужават уважение и като предприемач, от когото и днес имаме какво да учим.

Името на Семов е не само отговор на въпроса кой е най-богатият българин в историята. То е и отговор на въпроса благодарение на кого градове като Благоевград, Пловдив, Стара Загора и други са все още български. Ньойският договор предвиждал отцепване на по-големи територии от България, което не се случило и благодарение на Семов, изпратил дарение в размер на 300 000 златни лева на видни католически свещеници, за да лобират за България и за запазване на тези градове в територията ѝ.

С името му се свързват и различни сгради с обществено предназначение, построени с дарения от него, изключително важни за сънародниците му, които сгради обаче днес тънат в разруха. За жалост не се сбъдват мечтата и заветът на Семов след смъртта му богатството му да отиде в полза на народа чрез фондация, която основава. И парите, и имотите му са национализирани, а името на този велик българин тъне в забрава.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 80 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 червена коприна

    127 2 Отговор
    Пенчо Семов е дарявал,а сегашните богаташи не даряват,събираме пластмасови капачки за кувьози.

    Коментиран от #51

  • 2 всъщност

    102 17 Отговор
    Най-богатият българин е тиквун с парите които открадна от България докато беше на власт!

    Коментиран от #61

  • 3 Бамбука

    102 3 Отговор
    Поучителна история за успех чрез труд, дух и състрадателност, всичкото накуп липсващо у новите богаташи.

    Коментиран от #15

  • 4 Мдаа

    107 16 Отговор
    " И парите, и имотите му са национализирани, а името на този велик българин тъне в забрава." С други думи, големите "родолюбци" комунистите, са откраднали парите му. Така се създаваше "справедливост" по комунистически.

    Коментиран от #13

  • 5 Йордан

    85 11 Отговор
    Имаме и подобен от Банки, но в обратния смисъл. Без никакъв труд стана милиардер за сметка на държавните пари. Не увеличи пенсиите през мандадите си, не построи нищо качествено, раздели нацията, не направи нищо за здравеопазването, потуши с бой протестите на хората, назначи неуки хора на ръководни постове. Има много за изброяване.

    Коментиран от #9

  • 6 свети буда и той има подобни добродетели

    39 5 Отговор
    много е направил за миряните си в сферата на здравеопазването, най богата страна на балканите и нулева корупция по негово царуване
  • 7 Боби

    45 6 Отговор
    По врвреметто нан ГРЕБ ннямашеш да успспее!
  • 8 Направо не е за вярване

    48 5 Отговор
    Какви хора са се раждали по турско

    Коментиран от #29

  • 9 Ветеран от Протеста

    38 8 Отговор

    До коментар #5 от "Йордан":

    Комунизма и Социализма свършват,когато свършат откраднатите пари на Другите...
  • 10 сърпи чук

    48 9 Отговор
    Не случайно България е била наричана "Швейцария на Балканите", ама след девети такова нещо не може да се каже.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ели

    58 4 Отговор
    ПАРИ СПЕЧЕЛЕНИ С ТРУД!ДНЕШНИТЕ ОЛИГАРСИ СА БОГАТИ БЛАГОДАРЕНИЕ НА БКП И ДС !ОТКРАДНАТИТЕ ПАРИ ОТ ДЪРЖАВАТА! СЕГА ПАРИТЕ СЕ ХАРЧАТ ЗА УРОДЛИВИ СИЛИКОНОВИ ДЖУКИ!СКЪПИ КОЛИ И КЪЩИ В СТИЛ МУТРОБАРОК !ДЕЦАТА НА КОМУНИСТИТЕ ВЛАДЕЯТ богатствата на България

    Коментиран от #17

  • 13 сега кожодерите пък от хорицата

    24 2 Отговор

    До коментар #4 от "Мдаа":

    узаконено за да има за лапачите и чекмеджетата:
    Така се създаваше "справедливост" по комунистически.
  • 14 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 6 Отговор
    хахахаах,иииииииистигнахте до дарителството........хахахах,дее...ааа ,ченгетата..Д.ее..аа!Баш най богатите и бачкаторите са оставили и имане на Своето семе и поколението им след тях!!!ще искате ли да се помага на някой...
  • 15 Клеопатра

    22 0 Отговор

    До коментар #3 от "Бамбука":

    Да точно така.Но истината за алчността на нашите новоизлюпени ,крадливи бизнесмени е показателна.И това,което са им оставили в наследство не могат да го съхранят.Ще го унищожат с лека ръка и ще го заличат със земята,няма да дадат и лев да го опазят. Какво се случи с национализма,патриотизма,добродетелта на нашия народ?Явно сега го замениха с чекмеджета,парапети и гейташки изпълнения.
  • 16 Госあ

    9 27 Отговор
    Както казва Балзак, зад всяко голямо богатство се крие измама. Всички прекупвачи и предприемачи са измамници. Иначе ще фалират. Тоя габровец те прави изключение.
  • 17 елке стига с тея комунисти

    19 8 Отговор

    До коментар #12 от "Ели":

    минаха 33г такива отдавна няма за да си търсите оправдание за некадърно управление и заделени чекмеджета и не търсете под вола теле когато за лакомията няма граници. Виновни сте си вие след като ги преизбирате (Няма за кой друг!?) доказали се неуспешни меко казано. Всеки народ си е виновен за неговата участ

    Коментиран от #22, #39

  • 18 Капитализмът роди такива българи

    27 9 Отговор
    като Семов, а не като днешните крадливи комунистически изедници, които дерат по две кожи и живеят като пълни снобари и простаци.
  • 19 Нина

    18 2 Отговор
    Неблагодарни и непризнателни сме като народ.
  • 20 Едно се дава, друго се взема.

    15 5 Отговор
    Има някаква тайна в натрупването на големи богатства. Наблюдавал съм и новобогаташи - винаги плащат със загуби от друг характер, нематериален. И с този Пенчо Семов е същата работа. Един кабалист ми каза, че когато забогатяваш,трябва непрекъснато да правиш дарения в размер от 10% от спечеленото. Даренията трябва да са анонимни и да отиват при нуждаещи се хора. Така ти се опрощава успехът. А ако не го правиш, следва принципа - нещо се дава и нещо се взема, но вече не по твое желание. Странна работа. Не познаваме тези закономерности, макар че ги усещаме.

    Коментиран от #55

  • 21 сърпи чук

    16 5 Отговор

    До коментар #11 от "мммм":

    Виждаш, каквото ти кажат от москва.След 10ти бкп маймуните и дс агентите разграбиха държавата.Злия запад не е виновен ,че и до ден днешен има комунета във властта.Всички от соц блока избиха/ прибраха комунистите в затвора и се оправиха.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Информация

    23 1 Отговор
    В средата на 30-те години на ХХ век фондацията на индустриалеца, наречена на негово име, дарява 300 хиляди долара за сградите на Аграрния факултет на Софийския университет (чийто наследник е Аграрният университет в Пловдив) и за Института по заразни и паразитни болести в България. С лични средства Семов основава и фонд за борба с туберкулозата.Днес на негово име е наименувана специализираната болница за белодробни заболявания в Габрово.
    Това е да бъдеш "капиталист"! Днес капиталист е изопачено и е заменено с това дето правят олигарсите, грабят и есплоатират хората и ресурсите.

    Коментиран от #26

  • 24 Информация

    23 0 Отговор
    През 1936 г. Семов дарява на Съюза на журналистите в България своята вила (за приют за възрастни, старопиталище) и част от чифлика си във Варна. Тези имоти са оценени на 450 хиляди златни лева. През същата година той и предприемачът Иван хаджи Беров изграждат в Габрово първите в България тенискортове и зимни пързалки.
  • 25 Раданч Татлъту

    2 19 Отговор
    Пенчо Семов е прадядо на Васил Божков Черепа!🦍🤣🥳👍
  • 26 Госあ

    5 9 Отговор

    До коментар #23 от "Информация":

    За тези работи може и трябва да се грижи държавата. Айде здравеопазването, образованието и науката, културата, армията и ядрената енергетика да си бъдат държавни. Знаем какво се случва при частно здравеопазване,образование, наука и култура !

    Коментиран от #30

  • 27 Информация

    20 0 Отговор
    В документ на Министерския съвет, подписан от Карло Луканов през 1950 година, е вписана сумата от даренията на фондацията на обща стойност 204 162 524 лева в пари, акции и ценни книжа. В първото си завещание от 1928 година Семов завещава средства за построяването на сграда на Съюза на индустриалците в Габрово. С негови пари е закупена сградата на женското благотворително дружество „Майчина грижа“ и е построено Стопанското училище в Габрово. В София Семов строи и дълго време материално поддържа първия в България приют за бездомни. Безплатни трапезарии за ученици поддържа в Габрово, Варна и Казанлък. Индустриалецът спонсорира обучението на много ученици и деца на работниците в неговите фабрики, като сумата възлиза на над 3 милиона лева. Дарява средства за католическия колеж „Свети Августин“ в Пловдив, Априловската гимназия в Габрово, за училища във Варна и други градове.
  • 28 Информация

    22 1 Отговор
    Семов умира на 10 юли 1945 година, като оставя основни капитали на стойност 1 082 582 000 лева – около 9 милиона тогавашни долара. Посмъртната му воля, не е изпълнена. Фондацията, която е учредена в тази връзка, не успява да изпълни волята на дарителя, заради „народната власт“, която през 1947 г. конфискува предприятията, имотите и средствата, събирани през целия му живот.

    Коментиран от #37

  • 29 Реалист

    10 9 Отговор

    До коментар #8 от "Направо не е за вярване":

    Турско робство? Роб пък търговец и богат?

    Коментиран от #36, #60

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 БАКЛАВА

    17 2 Отговор
    Тъне в забрава ,защо ли ?Защото по време на БКП-КпСС е обявен за врег на народа и умишленно не са споменавани неговите човещина ,находчивост,успехи ,и заслуги за проспиритета на района и като цяло на България .Затова българите никога повече не трябва да допускат фашистко -комунистическа власт в България ,колкото и да искат от вън да ни натресат такъв режим

    Коментиран от #34

  • 33 Име

    14 0 Отговор

    До коментар #31 от "Госあ":

    Държавата от де и от кой го взема дето да го вложи в образование, здравеопазване, наука и армия че да може да го даде на гражданите си? Взима го от нас ама не дава всичко на нас и държавиците заделят бая и затях си. Глей какви ги свършиха великите ни кумуняжки държавници. Ограбиха държвата и наште пари и станаа олигарси. Ай бегай. Тоз човек не е пречил на държавата да си върши работата. Дарявал е изработеното от него.

    Коментиран от #41

  • 34 До БАКЛАВА

    9 1 Отговор

    До коментар #32 от "БАКЛАВА":

    Не са споменавали защто са му присвоили и си преписали неговото имущество и заслуги на тях си.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Реално

    17 4 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    Турците явно са имали най-богатите роби. Истинското робство у нас идва след 9 септември, когато се въвежда руското крепостно право и забраната да имаш собственост за производство. По-лошо от руско робство няма!
  • 37 Така е

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Информация":

    То добре, че не са го вкарали в затвора. Много богати българи приключиха живота си в затворите след 9 септември.
  • 38 За протокола

    14 3 Отговор
    Комунягите винаги са крали - и след 9.9.1944 и след 10.11.1989г.
    Това им е в идеологията, възпитанието и душичките.
    Затова и всеки, който е бил или е в която и да е деривации на БКП е морално нечистоплътен и без съвест, а много от тях са и за затвора.
  • 39 Ели

    19 0 Отговор

    До коментар #17 от "елке стига с тея комунисти":

    ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА НАСЛЕДНИЦИТЕ НА БКП И ДС КАК СТАНАХА БОГАТИ?ДОБРЕ, ОТ КЪДЕ ДОЙДОХА МИЛИОНИТЕ НА ИВО ПРОКОПИЕВ,КОВАЧКИ,БОБОКОВИ, КАК ЖЕНАТА НА КАДИЕВ Е МИЛИОНЕРКА,КАК ГЕРГОВ КУПИ ЦУМ И ПЛОВДИВСКИЯ ПАНАИР/за хотелите../ПОСОЧЕТЕ МИ ЕДИН БЪЛГАРСКИ ОЛИГАРХ БЕЗ ВРЪЗКИ С БКП И ДС.И 50 ГОДИНИ ДА МИНАТ КАПИТАЛИТЕ НА ДНЕШНИТЕ ОЛИГАРСИ СА ОТКРАДНАТА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ,ЧРЕЗ СХЕМИ ПОЗВОЛЕНИ САМО ЗА КОМУНИСТИТЕ
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Госあ

    1 7 Отговор

    До коментар #33 от "Име":

    И какво точно е изработвал ? Грънци ! В прекия и преносен смисъл 😄
  • 42 Госあ

    3 6 Отговор
    Пробутват ви герои, докато развиват общество. Без кооперация няма развитие. И в природата е така, противно на брътвежите на плагиата дарвин.

    Коментиран от #50

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 ДрънкалНИК

    7 0 Отговор

    До коментар #43 от "Госあ":

    За това ли фАлирАхмЕ 3 пътя за 45 години. Ай 45 години псевдо -правене стигат! Други общества го произвеждат, изнасят и правят всичкото това дето го изреждаш и без да са имали комунузъм и още го правят.

    Коментиран от #46

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Бургазлийка

    9 0 Отговор
    Коджакафалията също е бил много богат и цялото си имущество и пари е дарил на Бургас, на бедни хора. Цялата централна част на града е дарена от него на общината. Оставил е след себе си магазини, училища, сиропиталище, хотели, яхъри и над половин милион златни лева. А СЕГА ДА НАПРАВИМ АНАЛОГИЯ С НОВОИЗЛЮПЕНАТА В ДЕМОКРАЦИЯТА БУРЖОАЗИЯ
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Роко

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Госあ":

    Приятелю природата те опровергава. На пръв поглед си стадните животни се санират заедно защото така имат по - голям шанс да оцелеят но този шанс не е защото действат заедно а защото когато са много шанса хищника да убие ТОЧНО ТЕБ намалява (че ще убие няма съмнение но има шанс да не убие теб). Да хората се събират в кооперации за да повишат ефективността на труда си, но винаги има една водеща личност която ръководи кооперацията без тази личност кооперацията е просто сбор от дребни производители които продължават да работят лошо както преди да се съберат. Тези водещи личности в един момент стават собственици на кооперацията и управляват съответно и прибират печалбите забогатяват щото имат повече акъл от общата маса. Я то излезе като в законите на Дарвин по присобените индивиди доминират над масата и оцеляват пък после някой примати твърдят че Дарвин бил плагиат.🤣🤣🤣

    Коментиран от #57

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор

    До коментар #20 от "Едно се дава, друго се взема.":

    Дарявал е, защото е БЪЛГАРИН и по-важно, знаел е кои са БЪЛГАРИТЕ и се е гордеел с това. Акo бoгaтитe грaждaни нe ce гoрдeят c народа cи, тe щe ce cтрeмят дa НЕ ДАВАТ cвoятa лeптa... Щом са богати, те са и умни да си скрият парите от данъчните, начини колкото щеш. БЪЛГАРИТЕ НЯМАМЕ ПОВОД ЗА ГОРДОСТ С ТOТAЛНO OПOРOЧEНAТA НИ ИCТOРИЯ зa хaнoвe, тaнгризъм, рoбcки нaрoд, братушките „двойни ocвoбoдитeли” и „прeкрacния” coциaлизъм....когато всичко било едва ли не безплатно и народът тънел в охолство ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР.
    1. Миниcтърът нa прocвeщeниeтo в Бългaрия 1881 – 1882, историкът специалист по Българска история прoф. Ирeчeк, e aвcтoунгaрcки шпиoнин oт вoeннoтo рзузнaвaнe...
    2. прoф. Вacил Злaтaрcки, кoрифeят нa Бългaрcкaтa Иcтoрия, e рeктoр нa CУ и същевременно руcки aгeнт...Видeн "визaнтoлoг", въпрeки, чe тaкaвa държaвa Визaнтия никoгa нe e cъщecтвувaлa...
    3. Бeшeвлиeв, eдин oт cъздaтeлитe нa "ПРAБЪЛГAРCКAТA OРДA НA ХAН ACПAРУХ" e пък видeн гъркoфил...
    4. .....чeт нямaт прoдaжницитe!
    OФИЦИAЛНAТA бългaрcкa иcтoрия e пълнa фaнтacмaгoрия cътвoрeнa oт чужди aгeнти и бългaри-прoдaжници. Имeннo пo тaзи причинa ca възмoжни вcякaкви мaнипулaции c нeя, eдни вчeрa, други днec....от
    „македонците“!!!
  • 56 копи пейст

    11 1 Отговор

    До коментар #44 от "Госあ":

    Нормално е да не знаеш. За комунягите светът започва от "социалистическата революция" на 9 септември 1944г.
    добавка: .......
    Преди „Социалистическата революция“:
    Летище София, сега Терминал 1, при построяването си е най-голямата аерогара в Европа...
    Българските радиоприемници „ТУЛАНЪ“ превъзхождат европейските: „Оптальове“, „Радио Менде“, „Кьортинг“, „Телефункен“, „Саксен-Верке“, „Олимпия“, американския „Пилот“ и др. Първи произвеждаме преносим радиоприемник „ТУРИСТ“.
    За тези, които не знаят какво всъщност е ТУЛАН – фабриката ТУЛАН е основана през 1927 г. в Бургас след приемане на закона, с който се разрешава в България да има радиопромишленост. Създателят на фабриката е инж. Светозар Матеев Пренеров, който завършва с отличие образованието си във ФРАНЦИЯ.

    През 1925 г. му предлагат да участва в проекта на „Филипс“ за започване на производство на радиоапарати в Холандия. Младият човек отхвърля примамливото предложение и решава, че ще произвежда радиопарати в родината си. Първият радиоапарат на холанците се появил на пазара през 1929 г., две години след ТУЛАН. Мотото „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“ е и девизът на инж. Пренеров и братята му Веселин и Иван....Фабрика „Тулан“ е национализирана през 1947 г.
    Основателят и, инж. Светозар Пренеров, почива на 52-годишна възраст, съкрушен от ударите, които политическият режим несправедливо му е нанесъл тогава.
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 И още.

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "Реалист":

    Това може ли да се случи под съветско робство.?
  • 61 Един

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "всъщност":

    По скоро е Кратун. Тиквата в един момент узрява , а кратуната директно изсъхва ;)