Last news in Fakti

17 Май, 2023 12:15 1 453 8

Лекари предлагат нов метод за отказване на цигарите

  • отказване от цигарите-
  • тютюнопушене-
  • акупунктура

Ново проучване показва, че е възможно да се откажете от тютюнопушенето с помощта на акупунктура

Лекари предлагат нов метод за отказване на цигарите - 1
Снимка: Shutterstock

Ново проучване показва, че според специалисти е възможно да се откажете от тютюнопушенето с помощта на акупунктура, известна като допълнителна медицинска практика, която понастоящем се използва заедно с традиционните методи на лечение.

Методът акупунктура е разработен в Китай преди повече от 4500 години и се състои от думите "acus", което означава игла, и "punctio" - убождане.

Д-р Ченгиз Ишбилен от отделението по анестезиология и реанимация на болница "Медикъл Пойнт Газиантеп" заяви, че в кожата на пациента се вкарват много тънки стоманени игли на много места при лечението и че се смята, че иглите балансират енергийния поток, наречен "чи", който преминава през канали, наречени меридиани в тялото.

Той отбеляза, че това позволява на тялото да освобождава естествени химикали за борба с болестите.

"Тези химикали са серотонинът и ендорфините. Това са вещества, които осигуряват положително настроение в мозъка и са ефективни срещу болката. След лечение с акупунктура човек се чувства по-енергичен и доста по-комфортно", каза Ишбилен.

"След подробен преглед се определят подходящи комбинации от точки в зависимост от установеното заболяване или неразположение. Акупунктурните точки се намират на дълбочина от 2 милиметра до 4 сантиметра. Иглите, използвани при акупунктурното лечение, са стерилни, за еднократна употреба и са дебели колкото човешки косъм. Иглите се вкарват в кожата на различна дълбочина в зависимост от точката и заболяването", казва той.

Като посочва, че иглите се държат в кожата в продължение на 20 до 60 минути, Ишбилен казва, че иглите за акупунктура не се усещат, когато се поставят в зоната на болката, защото се вкарват внимателно. Като отбеляза, че когато иглата достигне желаната дълбочина, може да се усети лека болка, изтръпване и топлина, Ишбилен заяви, че в повечето случаи усещането за болка или дискомфорт трае само няколко секунди.

Ишбилен заяви, че според Световната здравна организация (СЗО) акупунктурата може да се използва за лечение на общо 40 заболявания и е ефикасна за отказ от цигарите, пише vesti.bg.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 още

    5 2 Отговор
    преди 30 години го използваха този метод уважаема госпожо.
  • 2 Твърдо заставам

    2 1 Отговор
    Зад гърба на тези които се борят за правдата и ги видя на бойното поле за израстване

    Коментиран от #3, #5

  • 3 Не уважавам

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "Твърдо заставам":

    Мамини синчета и хора които са подпирани цял живот и нищо не са постигнали, нито история нито писихика нито пари имат лично техни.
  • 4 говоря от опит 12г. без тази отрова

    3 1 Отговор
    цигарите се отказват само по един но много сигурен начин без медикаменти и глупави експерименти иска се само едно единствено нещо и то се нарича ЖЕЛАНИЕ !!!

    Коментиран от #7

  • 5 Гого

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Твърдо заставам":

    За обикновени цигари говорим 😆😆😆
  • 6 Ха сега де

    1 0 Отговор
    Почти не познавам доктор, който не пуши. Ще ги видите даже и в района на болниците.
  • 7 Лина ч

    1 0 Отговор

    До коментар #4 от "говоря от опит 12г. без тази отрова":

    Фармацевтичните компании не искат да знаете истината, че китайската медицина лекува. Има и издадена книга с това наименование в САЩ. С четири акопунктурни процедури при опитен кореец си реших здравословният проблем. В Сащ конвенциалната медицина лекува моят проблем само с операция.

    Коментиран от #8

  • 8 Лина ч

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лина ч":

    Извинете пропуснах да уточня, че здравословният ми проблем беше друг, а НЕ за отказ от цигари