Last news in Fakti

8 Октомври, 2013 14:31 2 346 0

Забраната за тютюнопушене на обществени места да се запази

  • забраната-
  • тютюнопушене-
  • обществени места

Нова алтернатива апелира за управление, което води хората напред, а не назад, и подкрепя гражданските протести срещу отмяната на забраната за тютюнопушене на закрито.

Тютюнопушенето трябва да бъде забранено в затворените работни помещения и обществени места, с цел хората да бъдат защитени от излагане на тютюнев дим.

Държавата следва да бъде източник на сигурност и предвидимост за граждани и бизнес. При приемането на пълната забрана през 2012 г., Нова алтернатива призова за гратисен период, който да даде възможност на ресторантьори да се подготвят финансово за промяната. Собствениците на заведения, които се съобразиха със законовото изменение, не получиха времевата възможност да възвърнат инвестициите си, вложени в разделение на помещенията.

Към настоящия момент, когато забраната за тютюнопушене на закрити места е факт и представлява работещ закон, от Нова алтернатива смятаме, че отмяната ѝ би била стъпка назад.

Доводите относно икономически зловредния ефект от забраната са несериозни. Изследвания в Канада, САЩ, Австралия и ЕС доказват, че при пълна забрана за тютюнопушене на закрито, консумацията в барове, ресторанти и кафенета се увеличава с 5 до 15 процента. Дълг на това правителство е да създаде условия, при които забраната да важи за всички. Неизмерими са и плюсовете за всички работещи в ресторантьорските и туристическите среди.

Тютюнопушенето на обществени места е елементарен за разбиране проблем. Това, което е по-трудно и по-значимо, е да се замислим дали правителството, което предлага отмяната на функциониращ закон, е способно да реформира администрацията, от която зависи дали дадена забрана ще се спазва или ще се превърне в повод за корупция.

Поляризирането в мнението в обществото на „за“ и „против“ води единствено до снемане на фокуса от същински важните политически решения, които пряко определят качеството на живота ни.

Сега е важно за всички нас да разпознаем и отхвърлим тази явна манипулация. Важно е и да не се поддаваме на античния управленски принцип: „Разделяй и владей“. Докато воюваме помежду си и тънем в спорове, цигарите ще бъдат най-малкия ни проблем. И най-лесният за разбиране.

 

 

 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА