Last news in Fakti

8 Октомври, 2013 15:26 1 723 0

ЕП затегна мерките за тютюнопушене

  • тютюнопушене-
  • забраната-
  • европейски парламент-
  • европейски съюз

Евродепутатите одобриха оспорвания и довел до разделение законопроект срещу тютюнопушенето

ЕП затегна мерките за тютюнопушене - 1
Снимка ЕПА/БГНЕС

Европарламента гласува силно оспорваната евродиректива, която затяга контрола върху тютюневите изделия. Приетият закон обаче не стигна до крайности както се очакваше, пише Би Би Си.

Депутатите отхвърлиха предложението на Европейската комисия, електронните цигари да се приемат като лечебно средство - ход, който щеше да ограничи значително продажбата им.

Беше подкрепена забраната на ментоловите цигари, за разлика от тънките цигари, които няма да бъдат забранени.

Сред другите мерки, които депутатите гласуваха във вторник бяха още  предупрежденията за здравето да заемат 65% от всяка цигарена кутия. В момента изискването за предупредителния надпис е да заема минимум 30% от едната страна на кутията и 40% , от друга. Новите изисквания за опаковките ще важат и за тютюните за свиване.

Това е първото четене на тази директива в Европейския парламент, която може да се превърне в закон през 2014 г. Няма да има повече преговори с правителствата от ЕС преди законът да бъде окончателно приет.

По време на обсъжданията имаше множество лобирания в едната и другата посока от страна на депутати, свързани с тютюневата индустрия и здравни активисти.

Част от предложенията включват забрана за думи като "леки", "слаби" и "ниско съдържание на катран", тъй като се считат за заблуждаващи. Има предложение за забрана на тютюна за дъвчене.

След като веднъж бъде постигнато съгласие, всички 28 страни от ЕС ще трябва да направят тези мерки закон.

След днешното гласуване ще има по-нататъшни преговори между отделните министри. Членовете на ЕП могат да успеят да избегнат второ гласуване на директивата и бързо да премине в закон, който да бъде приет преди европейските избори през май 2014 г.

Спорът около електронните цигари

Великобритания вече заяви позицията си, че електронни цигари ще бъдат лицензирани като лекарство от 2016 г.

Продажбите на тези устройства се качиха рязко в цял свят, след като в редица страни бяха въведени забрани за пушене на обществени места.

Но активисти твърдят, че тяхната нарастваща популярност е опасна. Според тях електронните цигари подкопават години на усилия в борбата с тютюнопушенето и могат да бъдат особено вредни за децата и непушачите.

Устройствата са предназначени да имитират пушене, без използването на тютюн. Те  превръщат никотина и другите химикали, които съдържат, в пара, която се вдишва.

Производителите на електронни цигари заявяват, че техните продукти имат потенциала да спасят живота на милиони хора и не трябва да бъдат ограничавани. Според тях те биха могли да намалят драстично болестите, свързани с тютюнопушенето.

Противниците на тютюнопушенето обаче са на мнение, че този вид продукти подстрекават младите хора да започнат да пушат, навик, който убива 700 000 европейци годишно.

"Тютюневите изделия трябва да изглежда и да имат вкус на тютюневи изделия", заяви европейският комисар по здравеопазването Тонио Борг, по време на представянето на предложенията.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА