Last news in Fakti

18 Юни, 2023 11:26 1 432 4

В сряда настъпва астрономическото лято

  • астрономическото лято-
  • сряда-
  • 21 юни

През 2023 г. астрономическото лято ще започне на 21 юни в 17:57 ч. българско време

В сряда настъпва астрономическото лято - 1
Снимка: Shutterstock

През 2023 г. астрономическото лято ще започне на 21 юни, сряда, в 17:57 ч. българско време.

Това е денят на лятното слънцестоене, който е най-дългият ден в годината, траещ 15 часа, 19 минути и 35 секунди за Астрономическата обсерватория на СУ "Св. Климент Охридски" в София, каза за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра "Астрономия" при СУ "Св. Климент Охридски".

На този ден Слънцето огрява най-добре Северното полукълбо на Земята, понеже на обяд се издига най-високо в небето. За наблюдател, намиращ се на Тропика на Рака, по обяд Слънцето преминава точно през зенита, а за София то се издига до височина 70 градуса и 46 дъгови минути над южния хоризонт, в 13:28:25 ч. за обсерваторията на СУ, поясни Маркишки. Това всъщност е моментът на т.нар. местно пладне по истинско слънчево време за същото наблюдателно място.

В деня на лятното слънцестоене Слънцето се намира в най-източната част на съзвездието Бик (Телец), близо до границата му със съзвездията Близнаци и Орион.

След датата на слънцестоенето продължителността на дните започва да намалява, но отначало незабележимо - едва с по няколко секунди през всеки от следващите дни, уточни физикът.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Едуард Петров

    4 0 Отговор
    Всички се радваме, когато лятото настъпва! Не, че семейството ни и много българи, не обичаме Зимата! Напротив! Но през последните няколко години наблюдаваме изразена промяна на Климата! Сняг няма дори по високите части на Родопите! Преди карахме ски на х.Здравец и Копривките! Сега влековете бездействат и ръждясват, а някои са демонтирани! Това положение е притеснително! През далечните 1970;71;72;73 ...и до 1989, години на Соца, Асеновградският отбор по Ски-рали, Борис Калоферов, Христо Чепика и аз, вземахме участие в Окръжните и Републиканските Шампионати по СКИ-РАЛИ и печелихме медали, купи и флагчета! Наградите носехме на Секретаря на ТД,,Безово" Димитър Попов, който с тях украсяваше своят Кабинет! Борето водеше отбора - той беше прекрасен ориентировач по Картата на Местността и много трениран бегач! Спомените ми са живи, но съотборниците ми, не са! Лека им пръст! Приживе много им говорих за Господа Иисуса Христа и Неговата Спасителна Мисия, и те приемаха думите ми за Верни и Истинни! По Принцип, Асеновградчани са много вярващи хора! Асеновград придоби Име: МАЛКИЯТ ЕРУСАЛИМ, поради многото Църкви, Параклиси и Манастири в града и околностите, не по-малко от 50 на брой! 45-те години безбожен комунизъм не можаха нищо да променят! Само някои Параклиси бяха занемарени, но веднага след това бяха приведени в подновено състояние! БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ! АМИН!
  • 2 цербер

    0 1 Отговор
    Слънцето не свети само за обсерваторията на СУ, а и за останалите хора,животни и растения.-не поясни Маркишки.
  • 3 Щукар

    0 0 Отговор
    Аз пък карах ски на пистата до хижа"Студенец" в курорта Пампорово.
  • 4 Цако Даков

    1 0 Отговор
    А пък в 00.00 часа започва новият ден.