Last news in Fakti

5 Юли, 2023 14:58 5 168 4

Какво не знаем за гръбнака на България - Стара планина?

  • планина-
  • стара планина-
  • дължина-
  • география-
  • любопитни факти

Стара планина е най-дългата планина у нас с 530 км дължина

Какво не знаем за гръбнака на България - Стара планина? - 1
Снимки: Shutterstock

Нашата страна е надарена с много планини, всяка от която е уникална със своите красоти и вълшебна атмосфера.

Сега ще ви разкажем за една от тези уникални планини, а именно за най-дългата у нас. Ето няколко интересни факта за нея, които ще ви подскажат коя е тя:

  • - Разделя България на Северна и Южна
  • - Простира се от нос Емине на изток, до Сърбия на запад
  • - Наричана е “гръбнакът на България”

Отговорът, разбира се, е Стара планина с нейните 530 км дължина.

Какво не знаем за Стара планина

Освен че от нея идва името на Балканския полуостров, Стара планина се дели на 3 основни части – Западна, Средна и Източна. Двата прохода, които я разделят на тези 3 части са Златишки и Вратник, информира poznanieto.bg.

Западна Стара планина – дължина 190 км

Нещо, което малко хора знаят, е че най-западната част на Стара планина се намира в Сърбия. Западната част на планината се простира между Белоградчишкия и Златишкия проход. В нея се вкл'чват планините Светиниколска (в Сърбия), Чипровска, Берковска чак до Етрополска. Важно значение за тази част на планината играя проходите Петрохан, Витиня както и Искърския пролом. Тук може да се насладите на красотата на:

  • - пещерата Леденика;
  • - Темната дупка край Лакатник;
  • - Ритлите (скални образувания);
  • - Кътинските пирамиди.

Средна Стара планина – дължина 185 км

Намира се от Златишкия проход, до Вратник на изток. Тук се намира и най-високият връх на планината – връх Ботев с неговите 2376 метра височина. Малко хора знаят, че на връх Ботев се намира и телевизионна станция, която покрива почти 2/3 от страната с телевизионен сигнал. Друг малко известен факт за върха е, че той е носил няколко различни имена през годините. Най-старато му е Юмрукчал, след това е наречен Фердинандов връх през 1942 година, но след 1950 вече носи сегашното си име Ботев.

Заради по-отсечените си склонове, тук се намират и много водопади, включително и Райското пръскало. Освен това, топ 6 на върховете на Стара планина се намират в този район и всички са част от така наречената Калоферска планина.

Източна Стара планина – дължина 155 км

От прохода Вратник до нос Емине. Това е най-ниската част от планината и освен това е и най-широката. Разделя се на две почти равни части от долината на река Луда Камчия. Най-известните забележителности в района са Сините камъни/Карандила около Сливен и Чудните скали в пролома на река Луда Камчия.

Какви са старите имена на Стара планина

Най-старото име, с което е известна планината, е Хемус/Хемос. Друго нейно старо име е запазено от славяните, които са я наричала Планината с маторните гори. Най-познатото нейно старо име е Балкан. То се свързва с времето на Османската империя и планината бива наричата Балкан или Коджабалкан. За първи път сегашното име се споменава от известния пътешественик Вранчич през 16 век. Очевидно двете наименования – Стара планина и Балкан – са съществували паралелно.

Ако ви питат, коя е най-дългата планина в България – вече знаете отговора на въпроса. Това е Стара планина с нейните 530 км, които почти изцяло се намират в България.

Стара планина играе огромно значение за българите, тъй като през вековете на съществуването на Българската държава играе роля на граница спрямо чуждите нашественици. Не един и двама са загинали в нейните проходи, като случаят с византийския император Никифор е емблематичен.

Дори и в най-трудните години като част от Османската империя, българите са търсели убежище в непристъпните гори на Балкана и той е станал символ на свободния дух на нашите хайдути.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 21 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русенец

    33 1 Отговор
    От 32 прохода в Стара планина, днес с кола можете да преминете само през няколко. На никого не му се поддържа, а като се счупи се оправдават, че било правено от комунистите.
  • 2 Голям зор

    33 1 Отговор
    Невероятна територия ако и управниците ни бяха такива щяхме да си живеем супер.
  • 3 Кадир

    8 25 Отговор
    Бъдещата граница.

    Коментиран от #4

  • 4 На майка ти

    14 4 Отговор

    До коментар #3 от "Кадир":

    Да, до Анадола ще ви пратим чак !