Last news in Fakti

23 Октомври, 2013 17:53 5 579 12

Икономическата комисия в НС одобри на първо четене пушенето в заведения

  • икономическата комисия-
  • нс-
  • първо четене-
  • пушенето-
  • заведения

Против се обявиха представители на Здравното министерство

С 8 гласа „за", 4 „против" и един „въздържал се" депутати от Икономическата комисия в парламента приеха на първо четене промените в Закона за здравето, които предвиждат отмяна на пълната забрана за пушене на обществени места, съобщи Дарик радио.

Оспорван дебат се състоя по време на заседанието на парламентарната комисия по икономическа политика и туризъм при обсъждането на законовите промени, внесени от БСП, които целят да либерализират тютюнопушенето.

Според един от вносителите, Спас Панчев, който е и народен представител от „Коалиция за България", то трябва да бъде разрешено на определени места, тъй като от една страна спадът на оборотите в ресторантьорския бранш достигнал до 70% след въвеждането на забраната, а от друга, едва няколко държави в Европа имат толкова строг режим на тютюнопушене, колкото нашият и една от тези държави била Македония. Панчев е убеден, че след въвеждането на забраната броят на пушачите у нас не само, че не е намалял, но по някои данни дори се е увеличил. Затова депутатът предлага в заведения за хранене до 70 кв.м. собствениците да могат да си избират дали да се пуши, или не, а в по-големите - тютюнопушенето да се осъществява в обособени за целта помещения. Предлага се също така и цигареният дим да се разреши в нощните заведения.

Законопроектът бе подкрепен от Министерството на икономиката и енергетиката. Зам.-икономическият министър Бранимир Ботев изрази убеждение, че с рестрикции не можеш да откажеш дългогодишен пушач от вредния му навик. Според Ботев би било по-добре лош закон, отколкото слаб закон, тъй като слабият закон не се спазва и съответно развращавал.

Срещу предлаганите промени обаче се обявиха, както депутати от ПГ ГЕРБ, така и представители на Здравното министерство.

Зам.-здравният министър Бойко Пенков съобщи, че ведомството, което представлява, твърдо отстоява позиция, че режимът не бива да се либерализира, тъй като при една такава стъпка цигареният дим би увредил три групи хора - пушачите, тези около тях, както и работещите в бранша.

Любен Цонков от „България без дим" определи като „откровена лъжа" твърденията, според които заетостта в ресторантьорския бранш е намаляла след въвеждането на забраната.

Маша Гавраилова от „Коалиция за живот без тютюнев дим", пък, обяви, че пълната забрана осигурява една лоялна конкуренция между заведенията, а те в крайна сметка били създадени за развлечения, а не за тютюнопушене.

Накрая промените в Закона за здравето бяха приети от Комисията.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Иван

    7 4 Отговор
    Това е чудесно.А сега след като закона е приет трябва да изплатят неустойки на всички заведения които затвориха врати заради това недообмислено решение да се забранят цигарите.
  • 2 PROFESIONALISTA

    3 1 Отговор
    Ние сме една държава, в която днес се прави нещо, а утре то се отменя и се прави обратното, също както в казармата- едни камъни днес се местят тук , а утре там..., И кой нормален човек тогава ще тръгне да спазва законите, и въобще- що е то закон, след като той може да бъде променян в обратно направление на който когао му скимне? И ако не е било готово обществото за такива генерални забрани, защо ги въведоха само за да се покажат какви гъ-облизци са на евро зад-ци? В такива моменти се сещам за онази песен:
    "Законът е закон,
    но той врата в полето е.
    И луд е оня който
    потърси там сърцето си..."
  • 3 Krasimir Marinov

    0 2 Отговор
  • 4 Reni Tsvetkova

    0 5 Отговор
    ЕЕЕ , БРАВО - НАИ НАКРАЯ ЕДНО ПРАВИЛНО РЕШЕНИЕ ДА ВЗВМАТ В ПАРЛАМЕНТА !!!
  • 5 Reni Tsvetkova

    1 3 Отговор
    Заведенията не са обществени места на които ходенето е задължително и много правилно е те сами да определят втях да се пуши или не . На тези които им е по-добре да не разрешават пушенето , а на тези които клиентите са им пушачи да го разрешат - това е истинската пазарна икономика - сега ще се види кои какво ще избере и колко клиенти ще имат тези при които не се пуши , а не да се дават лъжливи статистики колко по добре било откакто не се пушело в заведенията защото в повечето никои не влизаше.....това е истината.
  • 6 Иван Бързаков

    1 2 Отговор
    Чета ви безсмислените коментари и не мога да спра да се смея.Колко от вас, от тея дето разправят че заведенията затваряли едно след друго ,познават някой собственик който е фалирал или знаят за заведение което да е затворило.Дайте примери не в коментарите на сайта а пред самите вас.без цигарен дим е правилното решение, видя се че можем да започнем да се европеизираме но НЕ.Точно такива като Номер 5 и "Бай Иван" утре ще кажат в някой друг форум че не сме европейска държава.Ами как да станем?Кажете.Може би с цигарен дим в заведенията.А?

    Коментиран от #8, #9

  • 7 georgi

    1 1 Отговор
    Твърдо против пушенето в заведенията. Голяма част от моите приятели, които пушат имат същата позиция! Пълен кретенизъм са взиманите от правителството и НС като цяло решения!
  • 8 Бай Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иван Бързаков":

    Много заведения затвориха Иване. Всички онези които нямаха навремето достатъчно площ за да обособят отделни зони за пушачи и непушачи а между тях имаше много готини малки заведения с добро обслужване. Но това е Бъ;гария.
  • 9 Бай Иван

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "Иван Бързаков":

    В края на краищата всеки би трябвало да има право да избира нали? Ако на хората не им е приятно да влизат в заведения в които се пуши то те ще останат без клиенти и ,ще фалират.Не е ли редно да оставят гражданите сами да изберат в какво заведение да влязат вместо те да определят кое как?
  • 10 Ото Скорцени

    0 1 Отговор
    Ако разрешат пушенето по кръчмите на другите избори ще гласувам за БСП.
  • 11 Mario Grozdanov

    0 0 Отговор
    Бай Иване ти сам си противоречиш бе човек, всеки сам има право да избира дали да диша цигарен дим или не прав си, но това значи ли, че аз като непушач, ако седна някъде и ти запалиш, аз трябва да стана и да си тръгна, за да не ти дишам отровите и не ми се вмирисват дрехите? Ми хайде ти си вземи миризмите и напусни заведението! Това, че сте слабохарактерни и мислите само да си начешате зависимоста не ви дава по голямо право пред непушачите
  • 12 Димо Димов

    0 0 Отговор
    ако се приеме пушенето по заведенията и аз излизам на палатка пред парламента. уж са големи "еколози" вдигат данаците на старите автомобили, защото замърсявали, а в същото време разрешават пушенето. ОМРЪЗНА МИ ОТ ТОВА ПРАВИТЕЛСТВО и е време да се надигнем пак за свалянето му, защото така неможе да продължава. Горивата ще вдигат, данъците ще вдигат, ще тровят хората, а заплатите намалят.