Last news in Fakti

23 Септември, 2013 09:07 1 452 0

На всеки 5 сек. нов случай на диабет

  • лекар-
  • диабет

Затова ендокринолози започват от днес и масова кампания за изследване на учениците от 4 до 7 клас в 40 училища в страната

На всеки 5 секунди един човек се разболява от захарен диабет, а за година болните се увеличават с 6 милиона. Това отчитат специалисти по повод днешния Световен ден за борба с диабета.

Очаква се до 20 години пациентите с тежката диагноза да достигнат половин милиард в световен мащаб. Освен това, все повече деца заболяват от масовия захарен диабет тип 2, който доскоро преобладаваше само при възрастните. Затова ендокринолози започват от днес и масова кампания за изследване на учениците от 4 до 7 клас в 40 училища в страната.

Профилактичните тестове ще продължат една година. Програмата предвижда и обучения за рисковете от заболяването.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА