Last news in Fakti

10 Август, 2023 15:45 974 2

Почина фронтменът на „The Band“ Роби Робъртсън

  • роби робъртсън-
  • the band-
  • китарист

Той си отиде на 80 години след дълго боледуване

Почина фронтменът на „The Band“ Роби Робъртсън - 1
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Роби Робъртсън, соло китарист и автор на песни на рок групата „The Band“, почина в сряда на 80 години, предадоха световните осведомителни агенции, цитирани от БТА.

Роденият в Канада Робъртсън е починал в Лос Анджелис, заобиколен от семейството си, „след дълго боледуване“, се казва в официално изявление.

От годините, в които са били основна подгряваща група на Боб Дилън, до собствената си слава като въплъщение на класически рок, съчетан с виртуозност, „The Band“ оказват огромно влияние върху популярната музика през 60-те и 70-те години на миналия век. Групата свири на фестивала "Удсток" през 1969 г., недалеч от мястото, където живеят и работят музикантите, като става достатъчно интересна, за да се появи на корицата на списание „Тайм“.

Чрез втория за групата и 16-и за Боб Дилън албум „Basement Tapes“ от 1967 г., и чрез собствените си албуми, „The Band“ е широко призната за основоположник на коренното американско направление в модерната музика, съчетаващо фолк, рок, джаз и кънтри. Ерик Клептън се разделя с британската си супергрупа „Крийм“ и заминава за Удсток с надеждата, че ще може да се присъедини към „The Band“. Групата оказват влияние върху различни класически рок албуми - от „Workingman's Dead“ на „Грейтфул Дед“ до „Tumbleweed Connection“ на Елтън Джон. Песните на „The Band“ са изпълнявани от Арета Франклин, Джоан Бейз, „Стейпъл сингърс“ и много други.

През 1976 г. Робъртсън решава, че има нужда от почивка и организира най-доброто изпращане в историята на рока - среща на всички звезди в концертната зала „Уинтърленд“ в Сан Франциско, в която участват Боб Дилън, Ван Морисън, Нийл Йънг, Мъди Уотърс и много други. Концертът е заснет от Мартин Скорсезе и е в основата на култовия му документален филм „Последният валс“, излязъл по кината през 1978 г.

Робъртсън, който се премества в Лос Анджелис през 70-те години на миналия век, докато останалите членове на бандата остават край Удсток, се сближава със Скорсезе и помага да се запише саундтрака на филми като „Цветът на парите“, „Кралят на комедията“, „От другата страна“ и „Ирландецът“, както и на предстоящия „Убийците на цветната луна“.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    0 0 Отговор
    Любовта ми към електрическата китара е формирана от Ричи Блекмор,Дейвид Гилмор,Джими Пейдж и от филма Последният валс когато беше срещата ми с Ерик Клептън от екрана. И да, този филм мина по нашите екрани в края на 70-те
  • 2 Млечин

    0 0 Отговор
    От групата най-харесвам Ливан Хелм(барабаниста)виртуоз.За съжаление,и той почина наскоро.