Необходими продукти:
- смокинови листа - 30 бр.
- вода - 1 л
- захар - 1 кг
- лимонтузу - 1 пакетче
Начин на приготвяне:
Измиваме много старателно листата от смокините. В тенджера ги поставяме и наливаме 1 литър вода. Слагаме съда на умерено силен огън и похлупваме.
Когато водата заври, регулираме огъня, така че да не ври силно, и варенето продължава 20 минути.
След като е готов сиропът, махаме тенджерата и я оставяме да се охлади на стайна температура.
Махаме листата и прецеждаме сока. Смесваме със захарта и отново връщаме на огъня. Така разбъркваме и оставяме, докато захарта се разтопи.
В последните 2-3 минути от варенето прибавяме лимонтузуто. Изсипваме в бутилки и затваряме веднага.
Обръщаме, за да се запечатат от топлината на ароматния сироп.
По този начин можем да съхраним сироп от смокинови листа за по-дълго време, пише gotvach.bg.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 село
По добре да изсипем лимонтозуто в пакета със захарта и направо от там да си го ручаме с лъжицата.
10:16 30.08.2023
2 ужас
Коментиран от #4
10:17 30.08.2023
3 Идън
Коментиран от #5
10:20 30.08.2023
4 Идън
До коментар #2 от "ужас":
Диабетът рядко се получава от консумацията на захар- само когато се прекалява с нея.Повечето болести са на емоционална основа и други допуснати грешки. Готовият сироп се разрежда с вода и е по- добре от химията продавана по магазините... Вероятно немахащите се капачки от шишетата навеждат на мисълта въобще купеното шише да не се отваря и пие. Изкуствените подсладители са много по- вредни и предразполагат към прекаляване с тях.10:29 30.08.2023
5 Всичко добре,
До коментар #3 от "Идън":
но това с индришето ме уби. Едно време по селата компот без индрише не правеха. Хубав аромат на праскови, кайсии и индришето развалило всичко.11:33 30.08.2023
6 Боби
13:39 30.08.2023
7 Идън
16:06 31.08.2023