ФАКТИ.БГ

Рецепта на деня: Сиропирана баница с локум и орехи

Сладка като мед

Публикувана: 27 Януари, 2021 10:05
3 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 5908
Рецепта на деня: Сиропирана баница с локум и орехи
Снимкa: Shutterstock
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Необходими продукти:

500 гр.кори за баница

300 гр. локум

150 гр. смлени орехи

За намазване на корите:

2 яйца

1 чаша (200 мл) захар

1 чаша олио

1 чаша кисело мляко

1 чаша брашно

1 ч.л. бакпулвер

За сиропа:

2 чаши захар

4 чаши вода

1 пак. ванилова захар

сока от 1/2 лимон

Начин на приготвяне:

Сварете сиропа: в тенджерка сложете 2 чаши захар, 4 чаши вода и 1 пак. ванилова захар. Варете 15 минути, след като течността заври. Към края добавете сока от 1/2 лимон. Оставете да изстине.

Пригответе сместа за намазване на корите: разбийте 2 яйца с чаша захар, добавете постепенно олиото, киселото мляко и брашното, смесено с бакпулвера.

Нарежете всяко парче локум на 4.

Вземете колкото е възможно по-тънки кори за баница.

Намажете първата кора с 2 супени лъжици от яйчената смес (ако корите са по-дебели, сложете 3 лъжици), поставете отгоре втората кора, намажете с още 2 лъжици плънка. В дългия край на кората разпределете 2 лъжици смлени орехи и подредете в един ред парчета локум.

Навийте корите на руло и ги поставете като охлюв в предварително намазнена тава.

Процедирайте така с останалите кори, плънка и локум/орехи, докато изчерпате продуктите. С останалата плънка намажете рулата отгоре.

Печете на 180 градуса за 25 - 30 минути.

Когато се охлади леко баницата, нарежете я на парчета, поставете ги в дълбок съд и залейте със сиропа. Оставете да изстине и да попие сиропа, преди да поднесете (най-добре за 1 нощ на хладно).

Поставете оценка на статията:
Оценка 3.7 от 15 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
1
Този коментар е премахнат от модератор.
2
Този коментар е премахнат от модератор.
РАДИО ЕЛТО
3 Отговор
БЛАГОДАРЯ

Оценка:
-1 +5

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.


Ловци на бисери
Христо Крушарски
Собственикът на Локомотив Пловдив коментира ситуацията в тима
Настроението в Локомотив е пивко, трябва ни почивка и топла храна."

Още бисери
ТОП 5