Last news in Fakti

30 Август, 2023 15:28 10 294 10

Нил или Амазонка: Коя е най-дългата река на планетата?

  • земя-
  • планета-
  • река-
  • амазонка-
  • нил

Спорът за дължината на двете реки се води от десетилетия

Нил или Амазонка: Коя е най-дългата река на планетата? - 1
Снимки: Shutterstock

Светът е пълен с природни чудеса, като едно от тях са реките. Реките са сложна екосистема, в която съжителстват успешно множество видове животни и растения. Между две внушителни реки се води спорът за най-дългата река, като и двете са с вековна история и особена значимост за страните, през които минават - това са река Нил и река Амазонка. За да дадем отговор на въпроса, ще разгледаме информацията и за двете реки и живота, който вирее в тях.

Коя от двете е най-дългата в света?

Река Амазонка

Започвайки с река Амазонка - тя е най-широката и най-пълноводна река в света, и с най-голям водосборен басейн, който покрива области в осем държави в Южна Америка, пише pochivka.blitz.bg. Тя се образува от сливането на 2 реки – Мараньон и Укаяли и тече през 3 държави – Перу, Колумбия и Бразилия. Именно в Бразилия Амазонка се влива в Атлантическия океан. Въпреки това има спорове около началото на река Амазонка, което до днес е неизвестно, поради това съществуват спорове за това от къде точно извира тя.

Река Нил

От другата страна имаме река Нил. Всеобщо приетата за най-дълга река в света, Нил има обща дължина от около 6 650 километра. Тя протича през цели 8 държави – Танзания, Бурунди, Уганда, Руанда, Южен Судан, Етиопия, Судан и Египет. Голяма част от населението на тези страни, особено на Египет, са концентрирани по поречието на този жизненоважен воден източник. Нил е река с огромно значение за континента и дълги години се приема за най-дългата река в света, докато не започват сравненията с Амазонка.

Нил и Амазонка

Какъв е тогава критерият, който трябва да използваме за определяне на най-голямата река? Споровете са свързани с определянето на началната точка на реката. Това е най-големият проблем свързан най-вече с река Амазонка. При сегашното ѝ измерване, тя е дълга 6250 км, което я прави втора по дължина. Но ако се приеме, че реката не започва от сливането на Мараньон и Укаяли, а от връх Мисми в Андите, това ѝ дава дължина от 6800 км, което я прави с 150 км по-дълга от Нил.

Това твърдят изследователи през 2007 година, когато се предлага подобен тип промяна на разбирането за реката. Това ново тълкуване не се приема от учените от Internatioanl Journal of Digital Earth, които използват сателитни снимки и теренни измервания да определят дължината на най-големите реки в света. Тяхното изследване показва, че Нил е на първо място, а Амазонка е на второ.

Спорът все още не е разрешен, но за момента се приема, че все пак Нил е най-дългата река в света.

В действителност няма ясен победител в битката между река Нил и река Амазонка и всичко ще бъде решено, когато категорично учените се обединят около "родното" място на Амазонка. Сред южноамериканските учени се приема, че Амазонка е на първо място, но за момента сред повечето световни учени, Нил е най-дългата река. Спорът е интересен и ще бъде важно да бъде разрешен през следващите години.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    24 0 Отговор
    ИскарО е най дълбоко,Витоша е най високо.
  • 2 фефефе

    9 8 Отговор
    река лъжите на кирил петков е най-дългата
  • 3 е не точно

    5 7 Отговор
    7500 км е река Волга . Така печели състезанието . Нил е река с крокодили .
  • 4 по нова

    3 1 Отговор
    1. Нил 6850 2. Амазонка 6200-6800 3 . Волга 3500км - първа за европа . Много опасни реки .
  • 5 Цеко сифоня

    16 0 Отговор
    Перловската баце е най най
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 3 Отговор
    Това е то география без геометрия -
    България е на запад от Центъра на Европа, пък била в ... Източна Европа ❗🤔❗
  • 7 Кую

    5 0 Отговор
    Какво ви пука. И двете са мокри.
  • 8 В наште реки се гледа , колко дълбоко не

    2 2 Отговор
    колко дълга е . Петров , ако го бяха топнали нямаше да изплува и нямаше да го обявяват за светец , като Божков и Къро . Гешев сега е на двата бряга .
  • 9 да сме коректни

    2 0 Отговор
    Те учените ще решат , ще умуват,ще мерят - и ще решат! Те и за Плутон така умуваха и решиха - марш оттука!!!вече не си планета..........
  • 10 Гордостта на Тара

    1 0 Отговор
    Какво го мислят магистрала на Боко