Last news in Fakti

11 Ноември, 2013 07:00 15 729 6

7 употреби на лука, за които не сте и подозирали

  • лук-
  • съвети

Лукът не е само лютив зеленчук!

Макар да насълзява очите, много хора се наслаждават на многобройните кулинарни употреби на лука. Този зеленчук е както основна съставка, така и вкусна добавка към много ястия. Ако мислите, че употребата на лука приключва само в кухнята, по-добре помислете отново. Той е доказано медицинско чудо, с него може да се полира метал, както и да се прогонват насекоми. Ето някои от неговите насълзяващо приятни употреби.

1. Ухапвания от насекоми
Известно е, че ензимите на лука имат анти-възпалителен ефект, което прави този зеленчук необичайно ефективно лечение. Разтрийте малко лук върху ужилването от пчела, ухапването от комар или някакво друго насекомо. След няколко часа болката, сърбежа и подуването ще се успокоят.

2. Премахва миризми
Химични разтвори, като например тези за лакиране имат силни миризми, които могат да засегнат здравето ви когато се вдишват. Вместо да купувате скъпи дезодоранти, може да направите смес от лук и вода и да приложите на местата, които миришат. Миризмата на лук няма напълно да премахне тази на химикалите, но определено изпаренията ще бъдат на доста по-поносимо ниво.

3. Успокоява изгаряния
Изгарянията щипят и са склонни към инфекции. Третирайте тези възпаления чрез смес от резенчета лук и малко вода. Приложете сместа върху засегнатата зона и до няколко часа, изгарянията ви ще се поуспокоят. Просто приложете повторно, когато е необходимо .

4. Препарат за насекоми
Изпаренията, които се отделят от лука, когато се реже имат много силна миризма и е известно, че са дразнители. Естествено, домашните животни ще избягат веднага щом усетят изпаренията. Съберете остатъка от лука в една купа. Поставете купата на място, където често засичате неприятните пълзящи гадинки. Много скоро тези насекоми ще намерят друго място, което да тероризират, като най-вероятно то ще е без „препарат” от лук.

5. Премахва брадавици/кокоши тръни
Смесете парчета лук със счукан аспирин и малко вода. Приложете разтвора върху брадавицата. Химичното съдържание на лука и активните съставки на аспирина, брадавиците постепенно ще се успокоят и ще се махнат. За да бъде максимален ефекта на този разтвор, приложете малко от него върху лепенка. Залепете я върху брадавицата. След няколко часа, нараняването няма да бъде нищо повече от далечен.

6. За лъскане на метал
Смесете няколко счукани резена лук в малко вода. Приложете разтвора върху метален предмет използвайки парче плат. Резултатът може да не се прояви чак толкова бързо, колкото при търговските продукти, но полировката с разтвор от лук е достатъчно добра, за да бъде достоен заместител .

7. Премахва акнето
Също като при изгарянията и брадавиците, разтвора от лук може да се използва и за премахване на акне. Химичните съставки на зеленчука са много безкомпромисни към пъпките и ги премахват при приложение. Смесете парчета счукани резенчета лук с вода и приложете сместа върху лицето си. Тя е доста ефективна, макар че вероятно ще люти малко на очите ви. Винаги може да го махнете, ако ви залюти прекалено.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2386

    1 0 Отговор
    8. За премахване на бели следи от сол върху овувките зимно време, след като изсъхнат. Просто изтърквате с половин глава.
  • 2 PROFESIONALISTA

    0 2 Отговор
    Силно преувеличено. Особено за т.1- там се ползва чесън, а не лук. За т.2- нищо е премахва, а само смесва своята с външната миризма.За т.3- ако изгарянето е с мехури, ефектът може да е дори влошаване, по-добре не го правете.
    4.Насекомите бягат само в първите 10-15 минути, след това не им пука. 5.Брадавици премахва само на момента, не прекратява появата им. 6.Лъскането на метал е до толкова, до колкото да обере праха отгоре, не може да въздейства върху ръжда. Става само за почистване на скарата преди печене...7.Акнето само го маскира леко. Ако го премахваше, нямаше да има нито един човек с акне....8.За обувките наистина действа, но дето ще си хабим лука- по-добре да ги минем с боя, ще станат доста по-красиви.
  • 3 Димитър Маринов

    2 0 Отговор
    Идеален за почистване на скара например ако след риба печеш свинско
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Salih Kisiov

    0 0 Отговор

  • 6 Salih Kisiov

    0 0 Отговор