Last news in Fakti

20 Ноември, 2013 15:47 7 085 0

Белината може да лекува кожни заболявания

  • белина-
  • кожни заболявания-
  • възпаление на кожата

Избелващият препарат дори може да играе важна роля в забавяне на стареенето

Белина може да се окаже чудесен лек за някои кожни заболявания и дори да играе важна роля в забавянето на стареенето. Това показва ново изследване, направено върху животни, съобщава Би Би Си.

От екипа на Станфордския университет, осъществил проучването, заявяват, че почистващите избелващи препарати имат потенциал при лечението на дерматити, предизвикани от лъчетерапия, рани от залежаване, както и диабетни язви. Първоначалните тестове на кожни клетки показват, че ниски дози от избелващи вещества могат да спрат възпалителните процеси на кожата.

При тестове върху мишки, поставени в бани с белина, е доказано, че може да се намалят щетите, причинени от излагане на радиация. Лъчетерапията при лечение на рак унищожава туморите, но може да доведе до болки, зачервявания и възпаления по кожата, подобно на слънчево изгаряне.

Дерматологът д-р Томас Леунг заявява, че белината може да се използва и при други заболявания, свързани с възпалена кожа.

Експертите обаче предупреждават пациентите да не прилагат белината директно. Бани с разтвор от 0,005% от препарата може да се използват за лечение на екземи, но точно как действат те не е ясно.

Доказано е, че белината убива някои бактерии по кожата. Въпреки това учените от медицинския център на университета в Станфорд, Калифорния, заявяват, че препаратът може да разклати имунната ни система.

Възпалението е част от естествения начин, по който имунната система се бори с инфекцията, но то може да излезе извън контрол.

При друг опит, за който учените отново използвали мишки, е установено, че белината може да подмлади кожата.

След две седмици прилагане на избелващи бани кожата на мишките започнала да става по-дебела и организмът им започнал да произвежда нови кожни клетки. Този ефект обаче е видим само под микроскоп. Наблюдавани с просто око, мишките не изглеждали по-млади.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА