Last news in Fakti

3 Октомври, 2023 13:58 1 134 0

Джеймс Камерън се е разминал на косъм от смъртта преди 30 г.

  • джеймс камерън-
  • титаник-
  • дълбоки води-
  • режисьор

Режисьорът е снимал дълбоководен филм, когато оборудването му започнало да отказва

Джеймс Камерън се е разминал на косъм от смъртта преди 30 г. - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Джеймс Камерън призна, че се е разминал "на косъм" от смъртта. По-рано миналата седмица на фестивала "Beyond", на който участие взе и режисьорът сподели как в далечната 1989 г. едва не е умрял по време на снимките на дълбоководното си приключение "Бездната", пише БГНЕС.

Въпреки че тогава Камерън е бил в началото на 30-те си години, е бил опитен водолаз. Въпреки че имал опит в гмуркането, той призна как повреда в оборудването почти му е коствала живота. Филмът бил заснет в Гафни, Южна Каролина, а снимките се провеждали в изоставена електроцентрала. От актьори като Ед Харис, Майкъл Бийн, Мери Елизабет Мастрантонио и други се изисквало да преминат обучение по подводно плуване.

На фестивала Джеймс обясни, че са имали т.нар. "ангелски водолази", които са били назначени да наблюдават актьорите и да се уверят, че са добре, макар че конкретно него "не са го наблюдавали".

"Работихме на 30 метра дълбочина. За да мога да движа камерата на дъното имах тежести около краката и кръста, и бях без плавници", каза Камерън, който добави, че докато бил на дъното, оборудването му започнало да се поврежда. "Когато резервоарът се изтощи, по принцип получавате предупреждение, че въздухът ще свърши. Е, в това нещо имаше бутален серво-регулатор, така че беше едно вдишване... и после нищо", поясни Камерън.

Режисьорът допълни, че се е опитвал да привлече вниманието на подводния оператор - Ал Гидингс по аудиосистемата, но той не го е чувал. След предишно гмуркане Ал е загубил слуха си, каза Джеймс, който иронично добави: "А аз последната си глътка въздух."

На режисьорът му се наложило да свали всичките окачени тежести по него, за да изплува на повърхността.

"В този момент бях почти на повърхността, но водолазите за безопасност са научени да държат гмуркащите надолу, за да не се получи емболизиране и белите дробове да се разширят", обяснява той. "Но аз знаех какво правя. А той не ме пусна и нямаше как да му кажа, че регулаторът не работи. Затова го ударих в лицето и изплувах на повърхността и затова оцелях" - каза Камерън пред публиката.

"Бездната" е един от малкото филми на режисьора, който не е огромен касов хит, но въпреки това печели "Оскар" за най-добри визуални ефекти. По време на въпросите и отговорите Камерън също така разкри, че е завършил работата по дългоочакваната реставрация в 4К формат, която беше обявена миналата година.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА