Last news in Fakti

22 Октомври, 2023 17:28 13 284 13

10 знака, които показват, че някой ви завижда

  • завист-
  • знаци-
  • токсичност-
  • фалш

Завистта невинаги е видима

10 знака, които показват, че някой ви завижда - 1
Снимка: Shutterstock

Светът би бил прекрасен, ако нямаше завист. Но за жалост, животът постоянно ни среща със завистливи хора – познати, роднини, колеги, приятели, дори понякога и любимия човек. Завистта невинаги е видима. Тя може да е прикрита под дългогодишно познанство или приятелство, успешно бизнес партньорство. Да звучи като градивна критика, подкрепа. Могат да ви завиждат хора, които са много по-добре уредени от вас като социален статус.

Когато открием, че някой ни завижда, често се питаме защо това се случва. Защо хората си завиждат? Може би е същност, с която човекът се е родил, ниско самочувствие и т. н.

Как да разберете дали някой ви завижда? Вижте 10 знака.

1. Завистливите хора ще ви засипват с фалшиви похвали и неискрени комплименти. Обикновено завистниците се опитват да убедят останалите, че не са такива. Но изражението на лицето им и интонирането в гласа, винаги ги издават.

2. Не се радват искрено за постиженията ви. Завистливият човек никога няма да се зарадва искрено за вас, дори и да прави невъзможното да ви убеди, че ви подкрепя.

3. Парадират с успехите си повече от действителните си заслуги. Завистливият човек често се изтъква – колко е можещ, колко е възпитан, колко е интелигентен. Може дори да се сравнява с вас, казвайки ви, че той е учил в по-престижни училища и университети от вас.

4. Завистливите хора умишлено дават лоши съвети. За да ви объркат, навредят, злепоставят, за да сте по-зле от тях.

5. Те са много конкурентни с вас. В природата на завистниците е да се чувстват зле в компанията на човек, който е харесван и изпъква пред останалите, дори когато не прави нищо. В резултат на това те са много конкурентни (за всичко в живота), особено ако това се окаже ваш колега в работата, университета, ваша приятелка или приятел.

6. Още един знак, че някой ви завижда е това, че той празнува вашите провали, пише az-jenata.bg. Завистливите хора празнуват вашите провали, когато ви се случи нещо дребно и неприятно в ежедневието, когато имате лични или служебни проблеми и т. н. Те ще бъдат в необичайно добро настроение след вашия провал, а след това ще имат смелостта да бъдат приятелски настроени и да ви дадат фалшива утеха.

7. Говорят зад гърба ви. Те може да не се заяждат с вас, да ви се усмихват и да са много мили, но всъщност да са подмолни и да действат зад гърба ви. Клюки по ваш адрес, игнориране от различни процеси, като спестяване на важна информация за работния процес, игнориране от приятелски събирания и т. н.

8. Те просто ви мразят без никаква причина. Разбира се това ги прави още по-несигурни в себе си. И поради този факт те ви мразят във всеки аспект и показват тази омраза по всякакъв възможен начин, дори и да няма никакъв смисъл от нея.

9. Те са клюкари и знаят всичко за вас. Те са обсебени от това да ви мразят. Постоянно ровят, за да разберат какво се случва в живота ви, не пропускат да ви обсъждат с колеги, приятели, познати.

10. Казват, че не завиждат на другите. Нима има човек, който никога не е завиждал на никого за нищо? Дори и тези, които си имат всичко в живота, проявяват завист.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 43 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    55 0 Отговор
    Затова винаги казвайте , че всичко ви е наред , и никога не се оплаквайте ! Особено за семейството , или връзка ! Когато се оплаквате , враговете ви се радват , а приятелите ви се разстройват ! А като кажете , че всичко ви е наред , враговете ви се разстройват , а приятелите се радват !!!

    Коментиран от #2

  • 2 Мана Мана

    12 3 Отговор

    До коментар #1 от "Пич":

    Подкрепям! Само една техническа забележка - пред запетаята не се слага шпация.
  • 3 Копрайм

    24 0 Отговор
    Когато ви спрат катаджиите, значи ви завиждат. Мислят, че сте добре и имате излишни сто лева.
  • 4 Супер

    19 0 Отговор
    Кефя се за завистниците. Нека ги мори собствената им злоба. Преди изпитвах съжаление, сега вече злорадство, което не е добре за мен. Но е по-добре, отколкото съчувствие и да тормозя собствената си психика за такива, които искат да ти навредят. Опитвам се да мина на етап безразличие, което за тях е най-голямото наказание.
  • 5 най-тежките случаи

    11 2 Отговор
    Обличат се като вас и си правят същата прическа. ;)
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Проблемът тук е...

    6 2 Отговор
    че много хора приемат всяко неодобрение или критика за задължително израз на завист. А реално другите си имат личен живот и достатъчно проблеми, за да мислят толкова за теб и да ти завиждат. Както и човек със смислени занимания няма време за губене, че да завижда. Надценено е, макар че явно е леснообяснима причина да не те харесват - много ти завиждат, как иначе.

    Коментиран от #9

  • 8 Анонимен

    12 0 Отговор
    Стоя на страна от субекти, които винаги говорят лоши неща зад гърба на хората, защото логиката е, че същото прави и зад гърба ми. Не харесвам онези, които се оплакват от всичко и всеки на работното място. Не съм кош за душевни отпадъци.
  • 9 Уорън Бафет

    19 1 Отговор

    До коментар #7 от "Проблемът тук е...":

    Бедните и особено неамбициозните и мързеливи такива, винаги завиждат на по-богатите, по-амбициозните, по-успелите. И това си личи. Поглед, гримаса, глупави коментари. Когато ме приеха с месечна стипендия от 1000 долара в един от топ университетите в Канада, мой роднина, на който дъщерите му едвам средно завършиха, възкликна: брееей, че ти една торба пари ще вземаш там. И почна да цъка с език как той се трепел за 800 лв. Все едно аз съм виновен, че е мързелив и необразован или за дъщерите му. Да не говорим, че 1000 долара в Канада не са "една торба пари", а дори и в студентските ми години просто стигаха за покриване на основни разходи-наем на стая, храна, транспорт, за което аз бях супер щастлив, но от завист чак нямаше нужда. А, една съседка, с изключително злобна гримаса ми каза, че това за Канада са много малко пари и нямало смисъл да тръгвам. Е, как да ги наричам такива хора?! Сега вече знам какво да правя. Каква заплата получавам знае само жена ми и със завистливи неудачници просто не общувам. Иначе съм съгласен, че който има личен и професионален живот няма време да завижда и обсъжда хората.

    Коментиран от #11

  • 10 пфууууу

    9 0 Отговор
    Просто не общувам с такива хора, за да не им давам храна за приказки и завист. С годините виждаш кой колко струва...
  • 11 Уф!

    4 1 Отговор

    До коментар #9 от "Уорън Бафет":

    Ти си оня със скъпата кола и скъпото жилище. 😄 Знаеш ли колко олекваш с тези приказки? Имам органическа непоносимост към завистниците, но още повече не мога да понасям самохвалковците. Показа си всичките комплекси!

    Коментиран от #13

  • 12 Лили

    1 0 Отговор
    Завистта е квантова енергия и често стига до обекта на завист. Защо е казано, че много добро не е на добро? Това са вселенски енергийни връзки и за това по- добре да не се изтъкваш и хвалиш пред други хора. Дори в Библията се казва, че горделивостта е грях. Няма случайни неща в този свят, но ние вече не обръщаме внимание на духовните ценности и мисли само за материални преходни глупости.
  • 13 Уорън Бъфет

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Уф!":

    Извинявай, но не съм споменавал никъде нито под тази статия, нито другаде колко ми е скъпа колата или жилището. Аз съм от тези, които не казват колко пари имат или нямат. Но, има едни такива, които се опитват да ми броят парите и да ми оценяват колата и жилищата. Ти от тях ли си?! Жалко, ако е така.