Last news in Fakti

27 Ноември, 2023 10:58 2 579 20

Русия издирва украинската победителка на "Евровизия" 2016 Джамала

  • джамала-
  • украйна-
  • певица-
  • русия-
  • кремъл

На руските власти им пречи това, че украинската певица от кримо-татарски произход разпространява информация за действията на руската армия в Украйна

Русия издирва украинската победителка на "Евровизия" 2016 Джамала - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Сусана Джамаладинова, известна под псевдонима Джамала, е украинска певица от кримо-татарски произход. Звездата ѝ изгрява на сцената на „Евровизия” преди седем година. През 2016 г. тя триумфира с песента 1944 – посветена на депортацията на кримските татари и на прабаба ѝ, която губи една от дъщерите си по време на прехода си към Централна Азия.

Още след началото на инвазията си в Украйна руската държава започна да води тежка информационна война. През март 2022-ра година Владимир Путин подписа специален закон срещу разпространяването на „фалшива”, според Кремъл, информация за руската армия и хода на войната. Предписанието предвижда до 15 години затвор за всеки, който споделя позиции, различни от тези на Москва.

Под ударите на този закон наскоро попадна и певицата Джамала. В началото на седмицата тя беше обявена за издирване от Кремъл, предава NOVA.

"В момента се намирам в Сидни. Бях тук и преди няколко дни, когато разбрах новината, че руската държава ме е обявила за издирване. Спомням си как съпругът ми ми показа снимка от медийните публикации. Не съм притеснена за себе си. По-скоро се тревожа за семейството ми, за моите деца. Подобна информация със сигурност е била шокираща. Това, което обясних на близките си е, че отново виждаме как работи пропагандната машина на Русия. Съвсем скоро ще се прибера при децата си", коментира тя.

За нея случилото се е най-яркото доказателство за силата на музиката. "Още веднъж си пролича, че хората можем да се изразяваме много отчетливо чрез изкуството, можем да говорим истини и да предаваме смислени послания. Отново стана ясно, че моята музика е истинска, честна, откровена и представя реалността такава, каквато е – на сто процента", смята тя.

Според сайта „Медиазона” Русия я обвинява в разпространяване на фалшива информация за руската армия и хода на войната.

"Всеки един посетител на моя профил в социалните мрежи би могъл да открие само доказана и проверена информация. Винаги съм адски внимателна относно това, което публикувам. Имам и цял екип, който стои зад мен и ми помага с тази отговорна задача. Проверявам всеки факт, всяка снимка, всяко видео. С абсолютна сигурност ви заявявам, че всяка една информация, която публикувам или препубликувам в социалните си мрежи и която е свързана с военния конфликт в Украйна, е взета от доказани и доверени източници. Самата аз дори съм била свидетел на някои от нещата, за които пиша", поясни Джамала.

"Всъщност тази атака на Русия срещу мен датира още от 2016-а година, когато спечелих „Евровизия”. Тогава изпях своята песен, озаглавена 1944. Руската пропагандна машина се задвижи, Москва ми беше толкова ядосана, че пръсна много пари, опитвайки се да заглуши гласа ми, да ме накара да замълча. Знаете, че песента, с която спечелих конкурса в Стокхолм, беше посветена на кримските татари, на моето семейство. На депортацията и щетите, които тя е нанесла, съдбите и животите, които е разбила. Конкурсът всъщност е много магичен, много специален, тъй като той е създаден след Втората световна война, за да може Европа отново да се обедини. Според мен всяка държава може да използва своя манталитет, своите бит и душевност и да ги вложи в песен, с която да се представи на „Евровизия”. Тук е моментът да кажа, че обожавам представянето на вашата страна на сцената на конкурса. И не, това не е просто празен комплимент. Наистина мисля, че при всяко свое участие България се представя повече от достойно", заяви певицата.

Тя има послание. "Нека бъдем себе си. Да останем силни, да подкрепяме Украйна. Останете с нас, хора! Борете се заедно с нас до края, до победата. Ние се борим за правилните неща, доверете ми се. Ваша Джамала", завърши тя.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    8 29 Отговор
    а Хаяско го чакат в Хага

    Коментиран от #7

  • 2 Българин

    40 17 Отговор
    Братушките съвсем ясно казаха, че целта им е да избият всички укри и всякакви други фашаги! И няма да се псрат пред нищо! Мечката заен ход няма!

    Коментиран от #12

  • 3 Българин

    14 39 Отговор
    руснаците са терористи
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дечо

    25 7 Отговор
    С зад нея стоял цял екип от дезинформатори!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гориил

    28 4 Отговор
    Русия използва същите методи, които използвахте при преследването на Сноудън и Асанж.Най-неприятното във вашата пропаганда са безсрамните лъжи и двойните стандарти.
  • 9 Селянин

    33 6 Отговор
    На нейно място сега бих се притеснявал от западните служби, че като нищо може да я пратят при Свети Петър, за да тръбят после, че руснаците са лоши и са я сготвили по канибалски.
  • 10 Бетер

    29 4 Отговор
    Ееее... ние от години знаем , че Евровизия е конкурс за поиткоректна политическа песен бетер някогашния Ален мак.
  • 11 Българин 🇧🇬

    23 4 Отговор
    По-интересно за нас е защо украинските терористи издирват чрез килърския сайт "Миротворець" Филип Киркоров , за "хуманитарна агресия" забележете ?! Едва ли е започнал политически инсинуации , като украинката Джамала !
  • 12 Марчето Знахаровна

    7 7 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Таваришч , , виждаш ми се възбуден .💖🌹
  • 13 БгТопИдиот🇧🇬

    18 2 Отговор
    Евровизията- ПОЛИТКОРЕКТНИ ГЛЮПОСТИ.
  • 14 Соваж бейби

    7 1 Отговор
    Крайно време е всички артисти да съзнае че няма работа с политиката !Да оставят тези проблеми на политици,политолози,философи и когато му дойде време за вот всички да гласуват !След като измисли някъква схема за честен вот има начини няма желание могат във всеки пункт да броят гласовете пред хората с камера на екран да се вижда всеки вот и после да се събират гласовете от всички пунктове....А тази жалка кифла пипнала някой лев от комика такива подкупни хора заслужават да им се двойно пара и си каже истината после съд /наказание/.Така един да мине с този блъф и наказание други няма да смеят

    Коментиран от #17

  • 15 хахаха

    7 2 Отговор
    толкоз много думи, за да се изрече накрая една лъжа. Не Русия издирва Джамала, а Украйна...вземете си проверете инфото.
  • 16 слепок

    9 3 Отговор
    Джамала не е ТЯ а ТО. Сменя си пола през 2006-та. Истинското и име е Абдулхайр. Родителите и, плюс цялата и рода е гласувала за присъединяването на Крим към Русия. Само тя е издънката на рода.
  • 17 един от стадо

    3 1 Отговор

    До коментар #14 от "Соваж бейби":

    говориш за честен вот, и даваш дори пример. Похвално. Да, ама е забранено. В същност не е забранено, но е популярно. Форми различни, според населението. От нагло купуване на гласове, наливане пари в кампании/ако държавата и тенденцията на новата идеология стоят зад определен кандидат/-шанса си е негов. До медии и начин на поднасяне на информация. Примери много, само един. При срещи с избиратели определени, и то само няколко медии снимаха Тръмп в цяла переспектива, пълна зала. А опонента му, всички останали тв репортери само първите редове и трибуната. Защо- ми полупразна зала. Трикове много

    Коментиран от #18, #19

  • 18 един от стадото

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "един от стадо":

    нещо заяде..
  • 19 Соваж бейби

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "един от стадо":

    Ами ние хората сме си виновни приятелю,че се допускат такива неща!Политиците са една шепа народа милиони/ди ,съзнаваме го и ?!има решения няма желания.С много неща не съм съгластна скъпите резиденции /палати по време на мандат са излишни топли се ,облича се ,яде с издръжка на народа....само с пътуванията по работа съм ок ,друго не.Издържаме ги като царе за парите няма да пиша и депотатите ?да живеят в нещо като специален хотел с охрана ако не са от столицата докато са практикуващи математически излиза доста по евтино...да не говорим служебният коафьор например на Оланд той коса няма тарифата му за деня е колкото една минимална заплата ???!Ваканцията да си я плащат от техен джоб ,дрехи,ресторанти...и да им се води сметка за приходите иначе мисля че с всеки мандат си избираме по един цар и придворни да не продължавам че няма съм удобна с мислите си
  • 20 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    1 5 Отговор
    А целия свят издирва диктатора.