Начинът, по който възприемаме различните алкохолни напитки, зависи силно от храната, която ги съпровожда. Има алкохоли, които задължително изискват „закуска“, „мезе“ или „петишку“ - дори често разнообразни и комбинирани. Например, в миналото преди 1917 г. едрите московски търговци, „купците“, посрещали Коледа с тридневна трапеза – която започвала с водка и 64 вида мезета. А има и такива питиета, които не са особено капризни в това отношение – например, какво му трябва на уискито: няколко бадема и фъстъка, или пък на коняка: два-три шоколадови бонбона.
Ракията е някъде по средата на тези изисквания. Например, тя може да се пие с леки мезета: зеленчукова салата, маслини, сирене, суджук. Или пък за десерт с плодове, орехи. Също и с кафето след хранене: в западните региони на Испания и в Португалия е обичайно обядът или вечерята да се приключи с няколко капки ракия в кафето (при това, да не звучи пренебрежително, но относно качеството на иберийската ракия има доста какво да се желае, с извинение).
А в България пък има едно неправилно схващане: че ракията непременно трябва да се пие студена, едва ли не ледена. Но в такъв случай доста от качествата и спецификата на ароматите ѝ просто се губят. Всъщност, отдавна е забелязано, че ледът само прикрива някои от недостатъците на конкретната ракия. Най-удачната температура за сервиране на ракията е по принцип между 15 и 20 градуса. Специално по-дълго отлежалата се случва да бъде сервирана и при 27-28 градуса, особено сливовата – когато на тази температура се разгръща целият ѝ специфичен ароматен и уханен букет.
Безспорно, най-популярното мезе за ракия в България е шопската салата – както се носи мълвата, изобретена като съчетание в някое от заведенията на „Балкантурист“ през 1960-те години. Но „най-популярно мезе“ не означава задължително, непременно или единствено мезе. Ракията е широкообхватна напитка с цял комплекс аромати, ухания и вкусове – което означава, че може, съответно, да бъде съчетавана с най-различни придружаващи закуски.
По-известните съчетания са следните:
- гроздова с шопска салата;
- сливова с месо (колбаси, шунка);
- дюлева с кашкавал;
- крушова със саламурено сирене;
- кайсиева със салата марули и саламурено сирене.
Твърде важно е и кога точно ракията ще бъде директно включена в самия процес на консумирането. Някои видове ракия са удачно решение като начален, така да се каже, стартиращ аперитив на трапезата: крушова, кайсиева, малинова; твърде често за аперитив се сервира класическата гроздова „каменарка“ с шопска салата. Мнозина познавачи пък обикновено оставят сливовата като главна ракия-придружител на основното ястие чак до десерта.
Обикновено се смята, че отлежалата ракия е по-добра от свежата, неотлежала. Разбира се, за определени концентрати като коняк, арманяк или уиски това е валидно. Но се случва и свежата ракия да се издигне до висотите на неповторимите ухания и аромати – особено това се отнася за крушовата (т. нар. „вилямовка“, т е. от круша сорт „Уилямс“), при която се акцентира на пресния и свеж дъх на напитката, а не толкова на отлежаването.
Кога и в кой сезон се пие ракията?
За много хора, волно или неволно, е останала представата, че ракията е зимно питие – може би, защото често отлежава в дъбови бъчви, в подземия, свързани с хлад, а от самото питие се получава усещане за топлина и съгряване, пише actualno.com. За други пък е тъкмо обратното: за тях пък това си е чисто лятна напитка, защото е свързана със зеленчукови салати, спускане на бутилката за изстудяване в хладен и студен кладенец, изстудена бъклица и прочее традиционни реквизити и аксесоари.
Изводът е повече от ясен: ракията е универсално-сезонна напитка, която може да се пие по всяко време на годината.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Кой
Коментиран от #4
15:13 26.12.2023
2 Пъпеша
15:20 26.12.2023
3 Изводът е повече от ясен: ракията
15:20 26.12.2023
4 Мъдко
До коментар #1 от "Кой":
Важно после да има кьецанье15:21 26.12.2023
5 Сатана Z
15:21 26.12.2023
6 Дидо
15:21 26.12.2023
7 един от стадото
15:24 26.12.2023
8 дедо Стоень
15:27 26.12.2023
9 Един шофьор
Коментиран от #15
15:30 26.12.2023
10 Смърфиета
15:37 26.12.2023
11 Румен
Коментиран от #21
15:38 26.12.2023
12 Джери
15:43 26.12.2023
13 Бай Лисан
Пийте си уискито, ракията е за мъже.
Коментиран от #28
15:43 26.12.2023
14 ристю
15:45 26.12.2023
15 Порно
До коментар #9 от "Един шофьор":
Да не си бил шофьор в Коми? Ракия на екс е гавра с българщината. Ракията се пие с мезе и на сладка приказка с приятели.Коментиран от #16
15:51 26.12.2023
16 Един шофьор
До коментар #15 от "Порно":
Не съм бил в Коми това ми го е казал стар пияч.Коментиран от #30
15:59 26.12.2023
17 Счетоводител
Шегата настрана, ракията е универсално питие за МАСА, по всяко време, с всякакво мезе и всякаква компания.
Наздраве, юнаци ;)
16:20 26.12.2023
18 Гост
Коментиран от #22, #27
16:39 26.12.2023
19 Този коментар е премахнат от модератор.
20 СТИГА БЕ
16:55 26.12.2023
21 Серсемин
До коментар #11 от "Румен":
Докато дойде попа... и двамата с лопатите! Така де, кой че те копа?16:57 26.12.2023
22 айде де
До коментар #18 от "Гост":
Стой жаден тогава16:59 26.12.2023
23 От чужбина
16:59 26.12.2023
24 Ще пия
17:59 26.12.2023
25 Циник
17:59 26.12.2023
26 n√Варна
Греяна ракия, а за мезе препечени филийки хляб и сланина върху тях.
17:59 26.12.2023
27 Пияч
До коментар #18 от "Гост":
Ти сигурно и по жени не ходиш. Ами супер, има повече за нас.18:01 26.12.2023
28 Хм Хм
До коментар #13 от "Бай Лисан":
По някаква такава военна причина съм останал с впечатлението, че мъжете са в шопско.Айде прочети малко за "Първа пехотна софийска дивизия", която е марширувала в повечето балкански столици.
Наздраве.
18:12 26.12.2023
29 Този коментар е премахнат от модератор.
30 пенсионерът
До коментар #16 от "Един шофьор":
Личи че ти липсва опит, момче. На екс пият пияндурите, пиячите го правят с много удоволствие бавно и славно.18:36 26.12.2023
31 ха, ха, ха...
От къде ги вадите тия специалисти, дето суджука го имат за леко мезе, а също месо колбаси и шунка? На практика това е най голямата бомба за сърцето. Твърд алкохол плюс мазно мезе. Не твърдя, че в последните десетилетия не се практикува от много хора, но това е точно заради такива "експерти", които се изказват по теми, където нямат никакво понятие. Уискито не е традиционно за нашите територии и е навлязло доста по късно, но е възприето с традиционните си мезета от (ядки или сода), но дали защото в страните където по традиция е консумирано са нямали финансова или друга възможност да ползват по различни мезета? В моето детство дядовците пиеха ракия с чашки от 20 грама и най често по една, а по рядко по две. Единственото мезе беше туршия, независимо, че преди броени дни са заколили прасето. Такова мезе обаче се ползваше когато преминат на виното. Сигурно са били много глупави, че не са ползвали само няколко късчета месо за малкото количество ракия, а да изкарат туршията за каните с вино.
22:52 26.12.2023
32 бай Гъдю
10:13 06.01.2024