26 Декември, 2023 15:12 7 302 32

По стара българска традиция: Правилният начин да пиете ракия

  • ракия-
  • традиции-
  • мезета

В България има едно неправилно схващане, че ракията непременно трябва да се пие студена, едва ли не ледена

По стара българска традиция: Правилният начин да пиете ракия - 1
Снимка: Shutterstock

Начинът, по който възприемаме различните алкохолни напитки, зависи силно от храната, която ги съпровожда. Има алкохоли, които задължително изискват „закуска“, „мезе“ или „петишку“ - дори често разнообразни и комбинирани. Например, в миналото преди 1917 г. едрите московски търговци, „купците“, посрещали Коледа с тридневна трапеза – която започвала с водка и 64 вида мезета. А има и такива питиета, които не са особено капризни в това отношение – например, какво му трябва на уискито: няколко бадема и фъстъка, или пък на коняка: два-три шоколадови бонбона.

Ракията е някъде по средата на тези изисквания. Например, тя може да се пие с леки мезета: зеленчукова салата, маслини, сирене, суджук. Или пък за десерт с плодове, орехи. Също и с кафето след хранене: в западните региони на Испания и в Португалия е обичайно обядът или вечерята да се приключи с няколко капки ракия в кафето (при това, да не звучи пренебрежително, но относно качеството на иберийската ракия има доста какво да се желае, с извинение).

А в България пък има едно неправилно схващане: че ракията непременно трябва да се пие студена, едва ли не ледена. Но в такъв случай доста от качествата и спецификата на ароматите ѝ просто се губят. Всъщност, отдавна е забелязано, че ледът само прикрива някои от недостатъците на конкретната ракия. Най-удачната температура за сервиране на ракията е по принцип между 15 и 20 градуса. Специално по-дълго отлежалата се случва да бъде сервирана и при 27-28 градуса, особено сливовата – когато на тази температура се разгръща целият ѝ специфичен ароматен и уханен букет.

Безспорно, най-популярното мезе за ракия в България е шопската салата – както се носи мълвата, изобретена като съчетание в някое от заведенията на „Балкантурист“ през 1960-те години. Но „най-популярно мезе“ не означава задължително, непременно или единствено мезе. Ракията е широкообхватна напитка с цял комплекс аромати, ухания и вкусове – което означава, че може, съответно, да бъде съчетавана с най-различни придружаващи закуски.

По-известните съчетания са следните:

  • гроздова с шопска салата;
  • сливова с месо (колбаси, шунка);
  • дюлева с кашкавал;
  • крушова със саламурено сирене;
  • кайсиева със салата марули и саламурено сирене.

Твърде важно е и кога точно ракията ще бъде директно включена в самия процес на консумирането. Някои видове ракия са удачно решение като начален, така да се каже, стартиращ аперитив на трапезата: крушова, кайсиева, малинова; твърде често за аперитив се сервира класическата гроздова „каменарка“ с шопска салата. Мнозина познавачи пък обикновено оставят сливовата като главна ракия-придружител на основното ястие чак до десерта.

Обикновено се смята, че отлежалата ракия е по-добра от свежата, неотлежала. Разбира се, за определени концентрати като коняк, арманяк или уиски това е валидно. Но се случва и свежата ракия да се издигне до висотите на неповторимите ухания и аромати – особено това се отнася за крушовата (т. нар. „вилямовка“, т е. от круша сорт „Уилямс“), при която се акцентира на пресния и свеж дъх на напитката, а не толкова на отлежаването.

Кога и в кой сезон се пие ракията?

За много хора, волно или неволно, е останала представата, че ракията е зимно питие – може би, защото често отлежава в дъбови бъчви, в подземия, свързани с хлад, а от самото питие се получава усещане за топлина и съгряване, пише actualno.com. За други пък е тъкмо обратното: за тях пък това си е чисто лятна напитка, защото е свързана със зеленчукови салати, спускане на бутилката за изстудяване в хладен и студен кладенец, изстудена бъклица и прочее традиционни реквизити и аксесоари.

Изводът е повече от ясен: ракията е универсално-сезонна напитка, която може да се пие по всяко време на годината.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кой

    29 2 Отговор
    както му е сладка !

    Коментиран от #4

  • 2 Пъпеша

    26 4 Отговор
    Тихомирчо, ти менека недей да ме учиш как се пие ракия. Много си младичък още и зелен.
  • 3 Изводът е повече от ясен: ракията

    28 2 Отговор
    може да се пие по всяко време с палави моми с голям ищях за подвизи безчет за достоен привкус
  • 4 Мъдко

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кой":

    Важно после да има кьецанье
  • 5 Сатана Z

    27 1 Отговор
    Единственото правило как се пие ракия е : Да има ракия.
  • 6 Дидо

    24 1 Отговор
    Ракията е най - универсалното питие. Може да се консумира с всичко.
  • 7 един от стадото

    30 1 Отговор
    и с таратор става лятото. Двете в хладилника
  • 8 дедо Стоень

    24 2 Отговор
    Яз ракията я пия 50 години тея ша ми кажат как се пие!
  • 9 Един шофьор

    19 8 Отговор
    Първо се пие сто грама ракия на екс за да предупредиш организма, че следва буря , хапваш и продължаваш да пиеш от това пиене дето има най много.

    Коментиран от #15

  • 10 Смърфиета

    10 2 Отговор
    Поне да беше пияч бе, нещастник!
  • 11 Румен

    18 2 Отговор
    Пръво:- Ракията са пие га е има. Най връви сутрин 4-5 часа , с щкембе чорба. После обръщаш на скара свински дебели черва и почваш на червено вино. На обед бегаш до кръчмата за кафе и една наливна бира. Вечер пак в кръчмата с 4 мастики и 7 бири. И те така докат дойде попа

    Коментиран от #21

  • 12 Джери

    8 14 Отговор
    Вече не пия ракия. Отмина й времето. Каквото беше-беше.
  • 13 Бай Лисан

    20 4 Отговор
    Какво ти разбира свинкя от кладенчова вода и джендърмерист от ракия?
    Пийте си уискито, ракията е за мъже.

    Коментиран от #28

  • 14 ристю

    6 6 Отговор
    С палавите моми ядем сладолед,крем Карамел и се цапоткаме с течен шоколад. Пием шампанско във високи,стъклени чаши.
  • 15 Порно

    25 4 Отговор

    До коментар #9 от "Един шофьор":

    Да не си бил шофьор в Коми? Ракия на екс е гавра с българщината. Ракията се пие с мезе и на сладка приказка с приятели.

    Коментиран от #16

  • 16 Един шофьор

    5 5 Отговор

    До коментар #15 от "Порно":

    Не съм бил в Коми това ми го е казал стар пияч.

    Коментиран от #30

  • 17 Счетоводител

    15 2 Отговор
    Ракията се пие с вода и вместо вода, а бе въобще на който както му е сладко.
    Шегата настрана, ракията е универсално питие за МАСА, по всяко време, с всякакво мезе и всякаква компания.
    Наздраве, юнаци ;)
  • 18 Гост

    5 7 Отговор
    Кой как иска да си пие ракията аз не пия алкохол .

    Коментиран от #22, #27

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 СТИГА БЕ

    13 0 Отговор
    Хубавата ракия върви с всяка салата / мезе и в добра компания дето не ти брои чашките и залците
  • 21 Серсемин

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Румен":

    Докато дойде попа... и двамата с лопатите! Така де, кой че те копа?
  • 22 айде де

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Стой жаден тогава
  • 23 От чужбина

    9 2 Отговор
    Абе в България всички само за ракия говорят! Вино не пиете ли???
  • 24 Ще пия

    4 1 Отговор
    както, когато и каквото искам, с каквото искам и с когото искам. И колкото искам.
  • 25 Циник

    3 3 Отговор
    Правилният начин да пиеш ракия може да се опише в следните 3 стъпки: 1. Пиеш, докато можеш. 2. Не можеш повече ама продължаваш да пиеш. 3. Пиеш бира между повръщанията за да намалиш махмурлука. Наздраве на всички!
  • 26 n√Варна

    7 1 Отговор
    Изпитана рецепта:
    Греяна ракия, а за мезе препечени филийки хляб и сланина върху тях.
  • 27 Пияч

    5 2 Отговор

    До коментар #18 от "Гост":

    Ти сигурно и по жени не ходиш. Ами супер, има повече за нас.
  • 28 Хм Хм

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Бай Лисан":

    По някаква такава военна причина съм останал с впечатлението, че мъжете са в шопско.
    Айде прочети малко за "Първа пехотна софийска дивизия", която е марширувала в повечето балкански столици.
    Наздраве.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 пенсионерът

    8 2 Отговор

    До коментар #16 от "Един шофьор":

    Личи че ти липсва опит, момче. На екс пият пияндурите, пиячите го правят с много удоволствие бавно и славно.
  • 31 ха, ха, ха...

    6 0 Отговор
    "Ракията е някъде по средата на тези изисквания. Например, тя може да се пие с леки мезета: зеленчукова салата, маслини, сирене, суджук... сливова с месо (колбаси, шунка)... "

    От къде ги вадите тия специалисти, дето суджука го имат за леко мезе, а също месо колбаси и шунка? На практика това е най голямата бомба за сърцето. Твърд алкохол плюс мазно мезе. Не твърдя, че в последните десетилетия не се практикува от много хора, но това е точно заради такива "експерти", които се изказват по теми, където нямат никакво понятие. Уискито не е традиционно за нашите територии и е навлязло доста по късно, но е възприето с традиционните си мезета от (ядки или сода), но дали защото в страните където по традиция е консумирано са нямали финансова или друга възможност да ползват по различни мезета? В моето детство дядовците пиеха ракия с чашки от 20 грама и най често по една, а по рядко по две. Единственото мезе беше туршия, независимо, че преди броени дни са заколили прасето. Такова мезе обаче се ползваше когато преминат на виното. Сигурно са били много глупави, че не са ползвали само няколко късчета месо за малкото количество ракия, а да изкарат туршията за каните с вино.
  • 32 бай Гъдю

    1 0 Отговор
    Ракия се пие от радост, от мъка, от сутринта и когато има! :)