Last news in Fakti

26 Декември, 2023 15:40 3 342 74

Коледа през комунизма: 10 неща, които да разкажете на децата си

  • коледа-
  • комунизъм-
  • дядо мраз-
  • спомени-
  • кореком

Жена разказа във Фейсбук най-интересните неща, случили се по празниците през 80-те години

Коледа през комунизма: 10 неща, които да разкажете на децата си - 1
Снимка: Shutterstock

"Всяка Коледа ми напомня за моето детство. Подаръците, които успяваме да дадем на децата си, са много по-ярки и по-усъвършенствани от тези, които Дядо Коледа ми носеше", пише Марина Розенфелд, родена през 1979 г.

В популярна група на майките, изключително популярна във "Фейсбук" в Румъния тя отбелязва, че тогавашните коледни тържества "са имали нещо специално". Разказът ѝ са ситуацията при съседите ни до болка напомня за тази в България, пише "Фокус".

Марина подбира и едни от най-интересните неща, случили се по празниците през 80-те години, когато се опитваха да заменят Дядо Коледа с Дядо Мраз, а хората оцеляваха духовно чрез историите на бабите и дядовците си и коледарските песни, предавани от поколение на поколение.

Дядо Коледа и Дядо Мраз

"Вкъщи майка ми говореше за Дядо Коледа, в училище бях чувала за Дядо Мраз. Накрая майка ми се примири и ми каза, че всъщност има два Дядо Коледа: един идва за Коледа и един, който носи подаръци за Нова година".

Коледно дърво

Жената разказва, че елхата, която е имала вкъщи, винаги е била естествена и не си спомня "някой да се е оплаквал, че естествената елха е твърде скъпа или че унищожаваме горите си". Това е и защото "по това време те не са обезлесявали и изсичали горите брутално".

"Мирисът на ела, който изпълни всяка стая в къщата, няма равен на себе си. Коледа за мен означава и миризмата на елхата. Дървото беше дърво за всички, с изключение на комунистическата пропаганда, която искаше да погребе всякакъв спомен за всяка Коледа или елха. Това, което искаха да изтрият от колективното съзнание, беше християнската традиция, която припомняше раждането на Спасителя".

Коледна трапеза

Жената разказва и за портокалите, бананите и колбасите, които били "деликатесни" и "с връзки". Задвижваше се истинска верига от комбинации и комбинативност. "Бяхте привилегировани, ако познавахте някой, който познава някой друг, който има роднина или познат, който работи в Търговия на едро или Търговия на дребно", пише Марина Розенфелд.

Само по този начин можехте да имате богата празнична трапеза. Но ако сте живели на село или в къща в някой малък провинциален град, тогава месото и свинските продукти не са били проблем.

Магазинът с валута или "Корекомът"

"Мисля, че там видях луксозен шоколад на витрината и плюшени Дядо Коледовци. Особено ми олекна, когато разбрах, че не е за нас, а за посетители от чужбина или международни шофьори, които купуват с "валута". За първи път чух тази дума", казва тя.

Коледна украса

Марина Розенфелд казва, че тогава коледната украса е била семпла, но красива и с вкус. "Тя беше ограничена до глобуси, бонбони, ако има такива и инсталиране на малки светлини. Ама какви топки бяха! Бяха произведения на изкуството, особено малко по-старите от 70-те години на миналия век, както и да е, всичко можеше да се сложи върху естественото дърво, изглеждаше грандиозно. В училище правехме всякакви декорации от цветна или картон"

Коледен сняг

Може би най-красивото нещо в старите времена беше снегът, присъстващ почти всяка Коледа. Жената казва, че не помни "Коледа без сняг". "Имаше и много сняг по улиците, защото никой не чистеше, колите не се движеха много, особено в малкия град, в който живеех. Беше слана, слана, която прави цветя на прозореца. Тогава коледарските песни звучаха по-добре, по-искрено и автентично".

Електричество на... порции

"Спомням си зимните дни преди Коледа, когато майка ми готвеше, печеше сладки само в определени часове и седяхме на свещ или маслена лампа", казва Марина Розенфелд. Режим на тока, да, понякога и аварии заради снега."

Коледни песни

Дори и да не говореха за коледни песни в училище, родителите го правеха у дома. "Всяка година чакахме коледари с погача, вино и други лакомства. Коледа се празнуваше във всеки дом. Но това беше тема табу, никой не говореше за това. Все пак се знаеше, че всички празнуват Коледа"

Коледни подаръци

"Винаги получаваме кукли и играчки за Коледа. Куклите ми бяха любими. "Това, което получих за Коледа, дори не може да се сравни с това, което получават нашите деца. Повечето от днешните играчки са много по-хубави и по-полезни за изграждане на умения и навици от всякакъв вид".

Тя пише, че ѝ е трудно да обясни на големия си син какво е означавала Коледа тогава. "Той не смята, че трябваше да се реди на опашка в магазина за елементарни неща. Или да вземете зелени банани, които да увиете във вестник и да ги сложите в шкафа, като всеки ден тревожно проверявате дали са пожълтели или не".

"В замяна той разбира нещо, което аз не знаех тогава; той разбира какво означава да нямаш пари", казва Марина Розенфелд.

"Днес прозорците винаги са светли, бананите и портокалите са в изобилие, играчките са все по-красиви. Но всички са скъпи. Той знае, че не всички деца имат пари за дрехи, ботуши, книги и играчки. Знае, че не всички деца ходят на училище. Той знае колко струва терапията за деца с аутизъм и други увреждания. Освен това знае, че Дядо Коледа не идва при всички деца", заключава авторът на статията.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 37 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дааа

    85 18 Отговор
    Имаше банани и беше весело! Папуасите канибали от ППДБ ги нямаше и хората живееха щастливо!
  • 2 Асдф

    56 9 Отговор
    Комунистите са яли банани и портокали, пили са кока-кола и са слушали рок.
  • 3 шири

    68 16 Отговор
    В България нямаше комунизъм,а социализъм. Комунизмът е висш обществен строй. Сега е постигнат в Норвегия,в Дания,в Швеция и в Холандия,тук-таме в Швейцария. Както го е описал Карл Маркс.

    Коментиран от #9

  • 4 Даже

    42 12 Отговор
    шофьорите им на служебните лимузини им ги доставяха с щайги и каси по домовете .
  • 5 Дам

    34 66 Отговор
    Хляб само с купони, режим на тока и доносници комшии.

    Коментиран от #25

  • 6 етикет

    84 14 Отговор
    Освен рок се слушаше диско,хубави естрадни песни,имаше много забава,свирехме си в училище във вокални състави,пеехме в хорове,ходехме по кръжоци и не си губехме времето с простотии.
  • 7 7263374

    41 2 Отговор
    Аз я помня и без да казвате вий.
  • 8 Хаха

    36 54 Отговор
    За жигула се е чакало 15 години, за Москвич 10, Волга са карали само вождовете.

    Коментиран от #29

  • 9 Но в тези

    36 11 Отговор

    До коментар #3 от "шири":

    държави никога не е имало социализъм , а са си били кралства , както до ден днешен !
  • 10 ха ха

    54 7 Отговор
    през комунизма (както му викате) нямаше коледа

    Коментиран от #15

  • 11 Здравейте

    27 5 Отговор
    Иво Мирчев съм,амиииииии аз се чудя!!!! Какво да разкажя на чаветата??? За дядо им!!!!!!
  • 12 мани беги

    40 26 Отговор
    коледа или рождество христово НЯМАШЕ тогава! никой не го говореше, но инак тези, които си ходеха на църква, са си го празнували духовно, а и у тях си тихичко, закоту комунягите не дафаха дума се обели! банани, портокали ядяхме само декември и то ако майките смогваха да вземат на дългите опашки! но кат ви казвам ядяли, то тва значи 2-3-4-5 дни само! периодът м/у коледа и нова година както е сега! ако някой е ял повеко, значи е бил от върхушката или е бачкал там дет са били тез плодчета ... имаше само бнт и даваха тъпотии все, и задължително руски филми! инак шоколади имаше бол и марципан :) подаръци бол най-различни, качествени други храни ... ама за исусчо не мойш чу никъде! а дяд мраз издваше на 31 с/у 1 и ний будаличките сабялян си вземахме подаръците ... кой строй е по-убав ли? СЕГАШНИЯ!!! но тря сте здрави и да бачкате! весели празници!

    Коментиран от #70

  • 13 Порно

    39 4 Отговор
    Каква Коледа са празнували с тая фамилия, по скоро ханука.
  • 14 Хаха

    70 3 Отговор
    Коледа официално не се празнуваше. Обикновено се свързваше с колене на прасето и казваха "утре ще правим Коледа" Събираха се и роднините, ама не заради празника, а заради прасето.
  • 15 Каква

    30 23 Отговор

    До коментар #10 от "ха ха":

    Коледа ? Те превърнаха църкви и манастири в овчарници , в обори !

    Коментиран от #48

  • 16 БСП на Бунището

    45 29 Отговор
    До 89 та нямаше Коледа като празник.Беше обикновен работен ден .Работните дни бяха чак до 31 ви на обед.Вечерта се посрещаше Нова година и идваше Дед Мороз ( Дядо Мраз) да раздаде подаръци.Християнската религия беше ЗАБРАНЕНА..Комунистите ги погребваха с петолъчки на червени пирамиди.Християнски кръст беше Забранен.Вярата трябваше да е само в Победата на Комунизъма по целия Свят и Вяра в Светлото Бъдеще...Настоящето Мизерно,но Бъдещето Светло....Коледа се свързваше със заколване на ПРАСЕТО...Комунизъм...
  • 17 Яяя

    11 2 Отговор
    Гледам, тогава по стъклата имали СЛАНА. Лош "комунизъм".

    Коментиран от #37

  • 18 комунистче

    47 23 Отговор
    всички хапваха банани и портокали поне веднъж на година, хората не им липсваха, защото всеки в двора си имаше дървета с пресни и вкусни плодове, търкаляха се по земята неприбрани, кола напитка имаше във всеки селски магазин, каквито имаше 3-4 пъти повече, отколкото ги има в момента, който не намираше в магазина, имаше по 3-4 гаража частни дето правеха кола, по хубава от тази в бутилка днес, и струваше стотинки, товарехме по десет каси с дядо ми в колата, прехваления ви рок го пускаха свободно по радиото в късните часове, слушаш, записваш на касетофона, записи на касетки на черно, най новите неща ги имаше колкото искаш, правиш, каквото си искаш, тази румънска госпожа, е написала само глупости, живяла е в онова време, но явно нищо не е научила, и на тази комунистите са и виновни че тя не става за нищо

    Коментиран от #24, #53

  • 19 Досиетата

    22 7 Отговор
    Комунистите са били атеисти, сега са сложили агент Кирил поставено лице от КГБ сив кардинал.

    Коментиран от #23

  • 20 Хихи

    25 8 Отговор
    През комунизма се ходеше в местната кръчма със шишета да ти забъркат безалкохолно на машина 🤡
  • 21 ХАХА

    60 13 Отговор
    Може да им разкажем какво е истинско месо, расло на кокъл, а не в лаборатория и направено от хлебарки. По време на комунизма на Коледа се колеха прасета, които всеки си гледаше, а сега не може, щото прасето трябва да е щасливо, ако изобщо ти разрешат да го гледаш и да го заколиш, щото имало чума и не било хуманно. Дядо Коледа е измислица на Кока Кола.
  • 22 Бай Лисан

    48 5 Отговор
    "..пише Марина Розенфелд, родена през 1979 г."

    Кратък разбор:
    1. Розенфелд е най-често срещаното румънско име, не ли? Ако не сте съгласни, може би разказа се отнася до Коледата в Израел? Ей, верно бе, там нямаше Коледа...Значи е румънка...
    2. При положение че строя се смени 1989 година, а авторката е родена 1979 година, навярно няма много спомени, или спомените са и от по-късно време...
    Както и да е...честити банани!
  • 23 Ъхъ

    37 6 Отговор

    До коментар #19 от "Досиетата":

    Неизвестно , е каква религия изповядат съвременните българофоби-жълтопаветници! Нещо вуду, нещо от канибалите са взели, нещо дяволски отвратително!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Клоуни

    38 11 Отговор

    До коментар #5 от "Дам":

    А сега ГМО домати, картофи какво ли още не, месо от хлебарки и червеи и масово използване на царевица в храната. Рупайте зелени банани и си представяйте каквото си искате, щото пе неолоберален модел каквото си представяш това е. Примерно ядеш замразено л-но и си предсавяш, че е сладолед и си щастлив. Честито.

    Коментиран от #32

  • 26 Дедо Пене

    16 2 Отговор
    Има ли чугунени кратуни тука???
  • 27 Анджело

    30 5 Отговор
    Аре ся някой да разкаже и за Коледа по време на монархията, царизма. И да каже за портокалите и бананите

    Коментиран от #30

  • 28 Демократ

    21 22 Отговор
    Коледа, Рождество Христово беше забранен празник по времето на атеистичния комунизъм, като и Великден и другите големи християнски празници. Ние празнувахме само у дома, защото и в църквата нямаше служба. Бездуховността беше основна задача, даже в службите ни партийните секретари и членове на БКП дебнеха някой да не честити празника и доносничеха срещу колегите си.Църквите също бяха разпределени за наблюдение и ако някои запалят свещичка за здраве и почест на Бога, партийният секретар привикваше прегрешилите и изнасяше атеистична беседа. Елхички продаваха за Нова година, защото комунистите бяха разпоредили да има дядо Мраз. Такъв няма, но те смениха дядо Коледа с дядо Мраз. Празник можеше да има само когато те наредят- 9.09, 1.05, 23.09, 7.11. Това е спомена, който не искам да си спомням за времето на комунистическата диктатура.

    Коментиран от #40

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Аз не мога

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Анджело":

    Разказвам в 1.л.ед.ч. само лично чуто, видяно и преживяно.
  • 31 Защо да

    11 2 Отговор
    “Си спомнят” обичат все тези, които или почти не са закачили или нищо не са разбрали от това, дето си спомнят?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Вергина

    16 4 Отговор
    Събирахме се с роднини на баща ми на Бъдни вечер няколко поредни години. Не знаех много точно какво празнувахме преди да дойде демокрацията, после разбрах, правеха страхотна руска салата освен боба и другите традиционни неща. Опашки за банани, детски празнични програми в Универсиада или двореца на пионерчетата, френски парфюм от Кореком, палитра гримове от Колумбия, скаличка и кола за мен и кафе и кола с цигара за мама в Минерал сувенир. Понякога концерт или балет, страшно харесвах момчето, което изигра Оливър Туист в Младежкия театър. Различни години по това време на годината.
  • 34 СМЕХОРИИ

    11 3 Отговор
    ДА ама никой не ни е споменавал дядо ти Коледа,... а знаехме си дядо Мраз и Снежанка и те ни носеха подаръци а ние им пеехме или рецитирахме. Вярноо е, че имаше Кореком и портокали в показните магазини, но не е вярно че е имало кУмОнизъм...но се радвахме ако дядо Мраз не е донасъл книжка и пластелин
  • 35 Антон

    20 21 Отговор
    По Коледа беше мизерия и не се празнуваше Рождество, а само НГ, затова нямаше дядо Коледа.
    През останалото време беше още по-голяма мизерия, в оризът напр. имаше буби и камъчета и го чистех с бабите. Мандарини и банани само по НГ (имаше и песен, че мандарините идват само с дядо Мраз).
    Абе мизерия, ама за сметка на това имаше и режим на тока, т.е. за определени периоди се спираше и не плащаше за тогава. А сега имаш ток денонощно през зимата и ти се налага да го ползваш и сметките растат.

    Коментиран от #52

  • 36 незнайко

    19 6 Отговор
    Кой е празнувал Коледа през социализма не знам ? Празневаше се Нова година ! Само отявлените вярващи може да са првазнували Коледа.
  • 37 Вергина

    6 2 Отговор

    До коментар #17 от "Яяя":

    През ноември понякога вече имаше сняг. Сланата беше типична, понякога имаше смог. Случвало се е и режим на тока да има. Транспорт доста на рядко, такситата бяха малко. Добре развито беше пешеходството. От детската градина в Червена звезда, т.е. Изгрев до Слатина пеша прокарвахме пъртина в преспите през зимните вечери, хохохо.
  • 38 120k евро

    0 0 Отговор
    Добрееее добреее
  • 39 автоматична пералня

    10 10 Отговор
    струваше 3 заплати, цветен телевизор - 10 заплати.
  • 40 бай Даньо

    19 5 Отговор

    До коментар #28 от "Демократ":

    Ами като не искаш да си спомняш, защо ни го натрисаш а... Сега, колко пъти си ходил на църква или манастир...Останал ли си гладен и жаден тогава, а сега по колко кила банани, портокали ядеш дневно и колко литра кокакола пиеш, нямаше официално рождество, но баби, дядовци винаги го тачеха, но не преди а след Нова година

    Коментиран от #65

  • 41 никола гешев

    11 14 Отговор
    И още нещо. Американски филми се пускаха два пъти в годината - на Коледа и Великден. Защо ли? Ами да не ходят младите на Църква!
  • 42 Мара разкязва приказка за балъци

    15 4 Отговор
    Ей нарате се с тия банани. Да не забравяме че към 1970 г бяха изминали 25-26 г от разрухата от бомбардировките на сегашните ни господари. Някой помнят че в селата имаше само селска чешма без водопровод и асфалт. Навсякъде се строеше и възтановяваше. Български шоколади и бомбони(Морско дъно) имаше и бяха с добро качество. Месото, луканките и саламите бяха много по-вкусни от сегашните. Ядене в селата беше без е-та и нитрати. Стандарта падна когато се намеси полуграмотните партиини секретари от Партията и голямата разлика между заплатите на чиновниците,работниците и селяните.
    П.П: Сега при заплата към 2000 Е на Запад ти искат от 1000 до 1200 Е. за имплант на зъб(може и кредитче). Весше образование-плащаш.Е това е СТАНДАРТ.

    Коментиран от #74

  • 43 Докога ще слушаме лъжите

    22 5 Отговор
    Минаха 33 години, останаха само едни банани, които вече и малко се купуват, а повечето хора ги намразиха, защото ги свързват с промяната. Защо никой не вижда главната разлика. Преди нямаше милионери, а сега имаме даже и няколко милиардери. Видя се последните дни как са забогатяли. За броя на бедните и болните да не говорим. Не остана здрав човек в тази държава. Е, това няма какво да го разказват родителите на децата си, те сами го виждат и страдат.

    Коментиран от #45

  • 44 Истини

    6 1 Отговор
    Със смесени чувства. Уж сме ОК, а защо народа работещ е много неврозен. Отговорете си сами. На всеки ъгъл ви преследват за пари, а кой ще ни отговори. От 50 г не е жив единия родител, преди 20 следващият и остави наследство, което заключено, недвижим имот. 20 г плащаме данъци, идват да си видят имота им наскедствен и веднага, давайте пари за чистачка, асансьор, а няма чистачка от 35 г и като поп плащате, заплашват ги, дойдоха от селата с торбите, без грам мозъци, понякога на човек му писва от всичко И така много домоуправители си купиха в големите градове жилища, а по време на соца преди 50 години се правеха на всеки месец ревизии. Не всичко млади хора е цветя и рози в този живот. Бъдете силни в тоя жесток и скучен отвратителен диктатурски живот. Бъдете здрави, че и там е ужасно, дерат ви някои лекари без да им мигне окото, а и бързат, защото са над 70 години. И с чувал да ги имаш те ще свършат. Има много неща за решавабе, а те заблуждават троловете за дребни стотинки и плюят ли плюят. Пълно щастие няма. Ако имате пари, то някой родител е болен с години и всички пари вървят по болницата. На тях горе с милионите не им е до народа. Всички са комунисти от дс навсякъде на държавна хранилка. Знаем как с Волгата шофьора на цк на бкп носеше кашони с плодове, ракии и какво ли не отивайки на проверка. А в търговията мокети, балатуми в мазето на къщата и 2 сина ги оправи в мвр, а партийната секретарка на шивачки на 2 етаж топове с платове, мъжа й пожарникар и още мр
  • 45 КЪДЕ ПО СВЕТА НЯМА МИЛИОНЕРИ

    1 5 Отговор

    До коментар #43 от "Докога ще слушаме лъжите":

    Къде по света има......соц.
  • 46 ПРИ СОЦА

    3 3 Отговор
    Немаше Коледа, нали дрогари.
  • 47 Стефан

    5 1 Отговор
    Коледа бе когато колим прасето.Независимо от дата и месец
  • 48 Говорит Москва

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Каква":

    В двора на нашата имаше вторични суровини
  • 49 Ггхййй

    13 2 Отговор
    Дървото беше дърво за всички, с изключение на комунистическата пропаганда, която искаше да погребе всякакъв спомен за всяка Коледа или елха.

    Никога, НИКОГА никой и по никакъв повод НЕ Е ЗАБРАНЯВАЛ ИЛИ ОТРИЧАЛ КОЛЕДНОТО ДЪРВО!!!

    Коментиран от #54

  • 50 Нямало е Коледа,

    9 1 Отговор
    но за сметка на това от над осем милиона население, един милион и двеста хиляди, бяха членове на БКП. Сега същите и техните деца и внуци бълват огън и жупел срещу онова време, без да им мигна окото. Една и съща банда си играе на стражари и апаши.
  • 51 Ха ха ха ха

    18 3 Отговор
    В България никога не е имало недостиг на хранителни продукти, с изключение на БАНАНКИТЕ. Тогава в България идваха да пазаруват храни всички наш съседи по границата. Тогава им се чудех защо купуват по цели пити кашкавал, които бяха огромни и др. неща. Е, имаше банани и в така наречените Показни магазини, но там бяха доста по - скъпи. Украсата за елхата беше разнообразна и много красива. Играчките за нея бяха от стъкло. Сега рядко могат да се намерят такива. Нормално е подаръците да са били по - скромни от сегашните, но такива са били времената, нямаше други и никой не беше нещастен от това. Спомням си когато зет ми ми показа негови играчки , които са били хит за времето си. Беше ми много смешно, защото изглеждаха примитивни, а той е от Мюнхен. Та всяко нещо с времето си. И стига с тази пропаганда. Желая на всички здраве весели празници.

    Коментиран от #55

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 един от стадото

    8 1 Отговор

    До коментар #18 от "комунистче":

    не забравяй, че жената е румънка, и там живееха по зле и от тук. Чаушеску беше на власт и прословутото секуритате. Буквално за нищо те прибираха, а кога и как ще излезеш Бог знае. Всичко се изнасяше за валута, да Румъния нямаше борчове/единствена/, но за сметка на народа им. Единствено там можехме да ходим свободно за 2-3дена. Та отиваме в Букурещ на разходка с кола, град голям сгради големи, някои високи красиви, що годе подредено. Отиваме на адрес, домакините спретнати, усмихнати, но притеснени. Стана ни ясно- няма с какво да ни посрещнат. Добре. кръгом и по магазините да купим храна. Тук нещо по така, там нещо, няма.. Наложи се да вадим Кента и за храна да го даваме бакшиш. Много вървеше там, за всичко. Иначе порцелан, кристал, полюлеи пълно, всякакви. С китайците бяха добре. На обратно багажник със стъклария и хавлиени чорапи/бяха модерни/ но стомаси полупразни, като всички там. Иначе Дачии навсякъде/Рено8,10,12 и АРО. Нещо като джип/. Лични спомени

    Коментиран от #57

  • 54 Дааааааам

    15 0 Отговор

    До коментар #49 от "Ггхййй":

    Коледа не беше официален празник, но в къщи винаги сме празнували и бъдни вечер, и коледа. От никого не сме се крили.
  • 55 ИМПЕРИАЛИСТ

    6 10 Отговор

    До коментар #51 от "Ха ха ха ха":

    ...... малко сте избързал, ОЩЕ СМЕ ЖИВИ ТЕЗИ, КОИТО ПОМНИМ ТОВА-ОНОВА!
    Как беше ? - “Напред към сияйните върхове на социализЪма и комунизЪма другарки и другари”

    Коментиран от #56

  • 56 А посмали малко.

    16 4 Отговор

    До коментар #55 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Какво го увърташ като баячка на ръка де гледа?! Имаше си и лоши неща , но като общо добрите бяха много повече. Несравнимо по - добри неща имаше. Образование, здравеопазване, социална дейност и др. Престъпност също нямаше. Твоето си е чиста козяшка пропаганда.

    Коментиран от #60, #62

  • 57 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор

    До коментар #53 от "един от стадото":

    Много точен коментар! Да, Букурещ приличаше на пресъхналото корито на буйно течаща някога река. Шокиран бях от "централният им пазар" на който имаше само някакви дървени лъжици и снопчета от някакви сушени билки... Помня и еднаквите "клонирани" кортежи на Чеушеско, които профучаваха по улиците на всеки 2-3 часа...Местните казваха, че това се прави за заблуда, с цел да не се разбере в коя кола е ТОЙ . СССР здраво ги беше приклещил заради опитите им да водят самостоятелна политика...
  • 58 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    13 3 Отговор
    Най-хубавите детски години, чакахме дядо Мраз да ни донесе подарък. Нова Година си беше истински празник, миризмата на елха, красивите украшения, бенгалски огън. Сега си мисля, ако някой пророк тогава ми беше казал, че след 60 години ще казват, че това не е било хубаво, защото е било комунизъм, как ли щях да го гледам с недоумение?
  • 59 ффсфсфсф

    4 0 Отговор
    Боже, какви ГЛУПОСТИ, само.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 4 Отговор

    До коментар #56 от "А посмали малко.":

    Нещо пак се объркахте!
    1.Данните за престъпността бяха засекретени!!!

    Ех, какви времена бяха, а и какъв шоколад имаше тогава, от раз вдигаше самолета, а сегашният за нищо не го бива, а и слънцето как грееше - не като сегашното...
  • 63 ама

    7 4 Отговор
    В хубавия комунизъм коледа не съществуваше. Имаше дед Мороз и снегурочка.

    Коментиран от #68

  • 64 Коментар 36 незнайко

    9 1 Отговор
    След като дори не знаеш, кой е празнувал Коледа, значи си от комунистическо семейство. Само те не признаваха Бъдни вечер и Коледа. Това, че не бяха официални празници не значеше, че другите хора не ги празнуваха. Нямаше никакви репресии за тези, които уважаваха тези празници. Защо се връщате десетилетия назад и търсите конфликта. Засрамете се.
  • 65 Демократ

    5 3 Отговор

    До коментар #40 от "бай Даньо":

    Защото такива като тебе отказват да признаят истината и лъжат . България беше разделена на членове на БКП и безпартийни, а членовете.1 в Конституцията на Живков гласеше, че цялата власт в страната е само на БКП. Безпартийните са втора категория. Сега пак управляват тия дето си мислят, че са първа категория, ама докараха България до дъното,защото хич не ги интересуват нито държавата, нито хората. Гледат само себе си.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Дедо Пене

    1 0 Отговор
    Къдя е козлодуйският сьонетчия?
  • 68 Идън

    8 0 Отговор

    До коментар #63 от "ама":

    Имаше си и Коледа,и Великден и всички църковни празници. Но се празнуваше за съответния Светия- не се наблягаше толкова на храната - а на духовното. Сега празниците се превърнаха в празник за бизнес и ядене и Светията е само повод- нищо повече. Дядо беше клисар - не пропусках да ходя в църквата и четях на старобългарски книгите- беше трудно. Обичах аромата на тамян и восък. Дядо продаваше и свещи- отчиташе се до стотинка. Но един ден някой откраднал парите от свещите. Дядо нарочно остави веднъж пари на масата в църквата и видяхме кой ги взе. . Дядо извади свои пари и се отчете за свещите. На този , който открадна парите започнаха да му се случват нещастия с децата . Той самият окуця. Така плащаше за греховете си.
  • 69 Фикри

    3 3 Отговор
    Глупости на търкалета, нямаше коледни подаръци и имаше подаръци само от дядо мраз, на нова година

    Коментиран от #71

  • 70 бели беги

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "мани беги":

    То и сега не можеш да чуеш много,много за Исус. Или е Коледа или е Хепи холидейз...
  • 71 Идън

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "Фикри":

    За Коледа подаръците ми бяха нещо да облека или нови ботушки- гумени, червени. Още ги помня- сега с такива ботушки само за риба... А за Нова година глезорийки- кукла- тя грозна ама си я обичах. По- късно спяща и ходеща. Кутия картонена с нещо сладко. После кутията си я правех на чантичка с конец за дръжка. или си правех за моливи да си слагам в нея... Нещо като шишето от кола във филма,,Боговете май са полудели,,- многофункционална вещ. Имаше една цветна разтегателна хартия- от нея също ставаше всичко- украса за елхата- ветрило- абажур- пък той взе, че се запали... ама светеше цветно-според цвета на тази хартия...
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 74 От Варна

    0 0 Отговор

    До коментар #42 от "Мара разкязва приказка за балъци":

    На мен при 1600 лв пенсия ми взеха 1700 лв за мост( три зъба) и 1600 лв за един имплант! Без касов бон и за 100 лв. Мълчиш си, защото плащаш, а може да не ти го направят с много старание!