Last news in Fakti

24 Януари, 2024 13:58 3 302 24

6 неща, които малцина знаят за самолетите

  • самолети-
  • самолет-
  • факти-
  • любопитно-
  • полет-
  • летене-
  • пътуване

От какво се състоят дирите, които самолетите оставят в небето след себе си?

6 неща, които малцина знаят за самолетите - 1
Снимка: Shutterstock

Летейки през небето много по-бързо, отколкото някога сме пътували на сушата, противопоставяйки се на естествените си човешки инстинкти, както и на законите на гравитацията, нашият все още сравнително скорошен усет за летене е меко казано любопитен феномен. Повечето от нас са пътували със самолет поне веднъж и обикновено се доверяваме на експертните служители на авиолиниите, с чиято помощ се озоваваме от точка А до точка Б. Но зад кулисите се случват доста неща.

Ето няколко любопитни факта, подбрани от Airtickets.bg за овладяването на небето от страна на човечеството.

  • 1. Пилотите трябва да ядат различни ястия

Малко вероятно е, но все пак възможно храната в самолетите да бъде замърсена или да доведе до натравяне на екипажа, това означава, че пилотската кабина може да остане без двамата си пилоти по едно и също време. Поради тази причина почти всички авиокомпании насърчават пилотите да не ядат едни и същи ястия. Обикновено единият се храни с храна от бизнес класа, докато другият може да се задоволи с второкласната.

  • Има ли причина храната на авиокомпаниите да има лош вкус?

Науката може да има някои отговори, тъй като промените във въздушното налягане и влажността могат да притъпят сетивата ни за вкус и мирис, така че храната наистина може да ни се струва по-лоша на голяма надморска височина.

  • Какво вещество оставят следите от самолетите в небето?

В мрежата се въртят много странни теории, като някои хора са убедени, че кондензационните линии оставени от самолетите, съдържат зловещи биологични агенти. Те може да се окажат разочаровани или пък облекчени да научат, че дирите в небето са почти изцяло водна пара.

  • Самолетите са проектирани да оцелеят дори и след удар от мълния

Като се има предвид, че Емпайър Стейт Билдинг е удрян от мълния приблизително 25 пъти годишно, не е изненада, че гигантските метални джетове трябва да понесат няколко болта, докато летят на 30 000 фута. Съвременните самолети са проектирани да разпространяват електрически токове през фюзелажа и да ги насочват през опашката, заобикаляйки изцяло вътрешността на самолета. Последният голям инцидент се е случил през 1967 г., когато заблуден удар причинява експлозия в резервоара за гориво на лошо проектиран самолет.

  • Повечето хора по света никога не са стъпвали на самолет

Едно проучване от 2020 г. установи, че само 11% от световното население е било във въздуха през 2018 г., а елитният 1% от често пътуващите допринасят за повече от половината въглеродни емисии на авиацията.

  • Кой е най-бързият самолет

През 1964 г. американският шпионски самолет Lockheed SR-71 Blackbird се движи с около 2100 мили в час, поставяйки световен рекорд за реактивен самолет, който стои и до днес. Това е повече от три пъти скоростта на звука и около 75 пъти по-висока от максималната скорост на Юсейн Болт.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кака Наска Байконурова

    8 17 Отговор
    Всеки пилот на самолет знае, че Земята е ПЛОСКА. Наскоро даже питах един преди началото на полета и оня с половин уста вика, че е точно така. Стюардесите разбира се нищо и не подозират. Друг любопитен факт е, че лъжат, че самолетите побират цялото количесто цистерна гориво в крилете и гориво е необходимо само за излитането и кацането, горе използва друг тип технология не използваща гориво.

    Коментиран от #4, #6

  • 2 Селянин

    8 3 Отговор
    Не забравяйте, моля всичко тук да го повярвате безрезервно.
  • 3 А дали са проектирани

    2 3 Отговор
    да не падат? Че ме е страх от бързи скорости отгоре надолу...

    Коментиран от #24

  • 4 ха ха

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    Заеви Земята, ами и Марс е плосък! Онзи ден гледах снимки от марсоходите... Лъжат ни! На всичко отгоре, някак странно е Земята да се врътка плоска около Слънцето, а останалите да са сфери... Всички са плоски!!!!!!!!

    Коментиран от #8

  • 5 Гост

    8 4 Отговор
    Пародията на модерната, либерална образователна система. Блекбърд се движи с 3500 км/ч. При 21000 мили в час сте на първа космична. Поредният фейлиър в копи-пейстът на новини.

    Коментиран от #11, #20

  • 6 Лиляна

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кака Наска Байконурова":

    Права си . И аз съм се чудила като летя как с едно малко камионче пълнят крилите на Аероплана
  • 7 Гост

    8 3 Отговор
    Самолетите се движат с керосин. При изгарянето си, керосинът отделя голямо разнообразие от вещества, а не само вода. Освен това, чували ли сте, че някои самолети източват излишното гориво преди кацане?
  • 8 Лиляна

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "ха ха":

    Модела не е такъв , по скоро слънцето и луната са много по малки от това което ни представят и се въртят над земетя .зимата и лятото си променят треакторията малко . освен нащо слънце има и още слънца след ледената стена . Вярвате на всичко , балъци .

    Коментиран от #10, #12

  • 9 Гост

    10 2 Отговор
    Дали пък причината за лошият вкус на храната не е, че е боклук? Това би обяснило и защо пилотите ядат различна храна.
  • 10 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лиляна":

    Зимата, понеже е студено, слънцето и луната им е по-трудно да летят и затова едва-едва над хоризонта минават.

    Коментиран от #13

  • 11 ХА ХА

    5 2 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Я прегледай пак статията!

    Коментиран от #23

  • 12 ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Лиляна":

    Аз пък си помислих, че квадратни тепсии с банички се връткат около кръглата тепсия на Слънцето, а то какво било! Всички БАНски старци вън! И учителите на улицата. Това е колосална измама. Векове надред смятат някакви диференциални уравнения и дават хляб на НАСА и Холивуд да снимат небивалици с нашите данъци! На кладата!
  • 13 Лиляна

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Изместват се по на ЮГ , да . Зимата съвсем малко се появава , а лятото е все едно над главата ти . и то не защото му е студено или топло или защото има наклон на земята спрямо слънцето , а защото си променят треакторията , лунното и слънчевото затъмнение е точно когато се пресичат една с друга . но това са стари неща . вервайте си на новата наука която е на световния елит и ще бъдете щастливи :)
  • 14 Митьо без пищова

    6 0 Отговор
    Милост!
    Наска и Лиляна- марш у кухнята, простотията ви е безгранична като вселената
  • 15 Я го знам !

    6 2 Отговор
    Има и още един факт.Повечето самолети си източват тоалетните докато летят.Защото самото обслужване на терминала е скъпо и изисква време.Така пестят и от двете.
  • 16 Я да почнеме факт по факт

    5 4 Отговор
    1во - дирите на самолетите горе са от най-различни химически вещества, които тровят храната и водата ни ( с цел разболяването ни, по-нисък естествен прираст и съответно по-голяма смъртност, както и повече средства за фармацевтичните компании и лекарствата им, които всъщност лекуват едно, но съсипват сърцата и черните ни дробове (умишлено). Това само относно "кондензационните" дири - които всички по света добре знаем какви са всъщност. Искате ли един истински малко известен факт - примерно самолетните бояджии, макар и добре екипирани ( с маски и т.н. ) задължително се разболяват от рак след няколко години работа. Този интересен факт - защо не се споделя за да се знае хубаво какво следва , след като се хванеш на хорото ?? Очаквам коментара ми да бъде изтрит, тъй като казва истина.
  • 17 Продължаваме факт по факт

    7 1 Отговор
    Имам един въпрос - защо ако искаш от Китай или Русия да идеш до америка се налага да пътуваш дни наред през целия свят, вместо да минеш директно от Азия - посока Изток - за не повече от 30-тина мин !? Защото земята е кръгла ли ?

    Коментиран от #21

  • 18 Продължаваме фактите

    6 1 Отговор
    В самолетите вече искат дори да махнат прозорчетата, за да може да живеем в абсолютна симулация, като вместо прозорци - щяло да има екрани (на които да си гледаш нещо пропито от ЗЛО с което да те промиват естествено - дисни за децата, холивуд за порасналите ).
    Да сравняваш свръхзвукова скорост на летене с тази на човешки бегач е меко казано неадекватно между другото. Друг интересен факт е това, че вече се е превърнало в нещо като ритуал стюардесите да идат в пилотската кабина да обдухат пилота. Ама не го пише тоя факт между истинските ? а защо ? не е тайна - дори напротив - добре известно е !
  • 19 бушприт

    1 1 Отговор
    30 000 фута 2100 мили в час ..... 1 фут е равен на 0,3048 метра,а 1 км. е равен на 0.6214 мили,Смятайте. Юсеин Болт няма реактивни двигатели и не хвърчи във въздуха.
  • 20 Шайба

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "Гост":

    Това с "болтовете" (thunderbolt) беше по-яко.

    Коментиран от #22

  • 21 един от стадото

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Продължаваме факт по факт":

    и аз имам два въпроса. Кой прави слънчевите и лунни затъмнения, и кой прави месечината всеки месец на сърп. Даже я има на гербовете на някои страни. Всички сме чували за полумесеца на комшиите. За поддържане на трансконтинентални полети автопилота прави периодични промени в зададената му височина,/дава по малко надолу/, иначе хваща пътя нагоре. А Азия Америка полети няма заради разстоянията, опасността и презареждането. Хонолулу- САЩ и Азия-Хонолулу има полети, а Гуам се ползва само от военни за междинна спирка за зареждане/военна база е/
  • 22 един от стадото

    1 0 Отговор

    До коментар #20 от "Шайба":

    да включим и Пиронкова към болтовете и сглобката е готова
  • 23 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХА ХА":

    Е, вече си е наред.
  • 24 Пилот

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "А дали са проектирани":

    Не се притеснявай. Няма самолет, който да е излетял и да не се е приземил. Е, някои на части.