Last news in Fakti

11 Януари, 2014 11:22 1 020 3

Част от натровените 110 деца в Сливен до края на деня ще бъдат изписани

  • деца-
  • сливен-
  • натровени-
  • стафилококово отравяне

Най-вероятно става дума за хранително стафилококово отравяне, обясниха от болницата

Децата, приети в болницата със симптоми за хранително отравяне вчера, са прекарали спокойно нощта, заяви началникът на спешното отделение в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен д-р Тодор Суванков. Преминалите през отделението са общо 110, на възраст от 5 до 15 години. 60 от тях са настанени в болницата, на 50 е предписано домашно лечение.

Състоянието на всички деца е задоволително, няма опасност за живота на нито едно от тях. Някои са били с тежка дехидратация, но състоянието им е овладяно. Д-р Суванков заяви, че най-вероятно става дума за хранително стафилококово отравяне, но лабораторните изследвания ще докажат диагнозата. Той препоръча при проява на първите симптоми родителите да не прибягват до самолечение, а да потърсят лекарска помощ. Необходимо е децата да бъдат подложени на диета и да поемат повече течности.

Преминалите през спешното отделение деца посещават училища, които се снабдяват с храна от обща кухня. Вчера учениците са обядвали супа, като два часа след това са получили стомашни болки и многократно са повръщали. Децата масово бяха транспортирани с линейки или от родителите си до болницата и незабавно им е оказвана лекарска помощ.

Само за четири часа броят на прегледаните достигна 90. През нощта е имало единични случаи, като последният е бил около 1 часа. В момента обстановката е спокойна.

Ръководството на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен и лично изпълнителният директор д-р Васислав Петров изказаха благодарност към всички, които са работили активно за овладяване на спешната ситуация с децата. Сред тях са началникът на спешно отделение д-р Тодор Суванков, колегите му д-р Генова, д-р Петков и д-р Димитров, екипът от инфекциозно отделение д-р Баев и д-р Чукова, на детско отделение д-р Бъчварова, д-р Иванова и д-р Вълчев, медиците от всички отделения, в които са настанявани някои от децата, дежурната старша сестра Русева, всички медицински сестри и санитари, които са помагали непрекъснато в тежката ситуация.

Д-р Васислав Петров сърдечно благодари на екипа на Спешна помощ с началник д-р Симеонова за бързата и адекватна реакция при извозване на децата. Според него успешното овладяване на положението е доказателство за професионализма на работещите в болницата, за безупречната координация между отделните звена в лечебното заведение и за една добре функционираща система за адекватна реакция при спешни и тежки случаи.

Директорът на болницата благодари и на всички журналисти и медии, които помогнаха за своевременното и достоверно информиране на обществеността за сериозния проблем.

Д-р Петров съобщи, че до края на днешния ден повечето деца ще бъдат изписани. Състоянието на всички е стабилно. По преценка на лекарите някои от малките пациенти може да останат за последващо наблюдение до утре.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
  • 2 Симеон Тасев

    0 0 Отговор
    в тоя Българистан какво ли не става
  • 3 comments

    0 0 Отговор
    .....Много МУРГАВИ тия българчета-сливенчанчета,бе.......
    Да не би скоро да са били на плаж без чадъри???!!......