Last news in Fakti

18 Февруари, 2024 14:49 2 417 20

Няколко съвета - какво да правите, когато детето се държи невъзпитано

  • деца-
  • родители-
  • възпитание-
  • невъзпитано-
  • съвети

Научете детето, че действията му имат последствия 

Няколко съвета - какво да правите, когато детето се държи невъзпитано - 1
Снимка: Shutterstock

Ако попитаме по-възрастните хора, може би ще кажат, че в днешно време децата са много разглезени и ние, техните родители, сме виновни за това, заради „мекото“ си отношение. Дали наистина е така и каква е връзката между възпитанието и нашето отношение към децата? В следващите редове ще ви споделим няколко тактики за справяне, когато детето се държи невъзпитано. Ето ги и тях:

Уверете се, че детето ви знае, че го чувате

Да уведомите детето си, че чувате неговите притеснения или разочарование е жизненоважно, когато се сблъскате с трудно поведение. Избухването на вашето малко дете често е вик за помощ или внимание. Затова се уверете, че детето знае, че е чуто всеки път, когато изразява гняв, тъга или разочарование. Колкото по-добре се стремите да разберете неговите гледни точки, толкова по-лесно става да говорите с него и да разрешите проблема.

Научете детето, че действията му имат последствия

В зависимост от сериозността на инцидента може да се наложи допълнително наказание, за да оставите трайно впечатление. Избягвайте импулса да използвате наказание за всичко, което им е скъпо (като екранно време или десерт). Ако по-голямото ви дете е бутнало по-малкото от колелото му, това означава, че собственото му колело трябва да бъде отнето, а забраната на видеоигрите е произволна. Това е класическият подход „накарайте наказанието да съответства на престъплението“.

„Последиците трябва да бъдат уместни както по вид, така и по сила“, предупреждава д-р Дж. Кили Хамли, професор по психология в Университета на Британска Колумбия, който изучава детското поведение. „Ако наказанието е несправедливо, произволно или ненужно, може да има обратен ефект.“ Понякога в разгара на момента е полезно родителите да се отдръпнат и също да си поемат дълбоко въздух.

Дръжте се така, както искате детето ви да се държи

За да помогнете на детето си да бъде уважително, трябва да живеете според собствения си принцип и да действате уважително към детето си, независимо от поведението му. Трудно е да продължите да се държите с уважение към детето си, дори когато то ви обижда, но е толкова важно да бъдете добър пример за подражание. Действайте почтено, без да изпускате детето си от контрол.

Не приемайте поведението на детето лично

Не приемайте поведението като лична атака – въпреки че може да почувствате, че това е така. За да помогнете на детето си да прояви уважение, разберете, че грубото му поведение може да е израз на разочарованието му от липсата на независимост, а не атака срещу вашия авторитет. Не го приемайте лично; просто дръжте детето отговорно за всяко грубо поведение. Също така може да е добра идея да помислите дали му давате достатъчно независимост. Може би е време да позволите на детето си да прави повече собствени избори и да се изправя пред последствията, независимо дали са добри или лоши.

Потърсете професионална помощ

Ако вашите стратегии за дисциплина не работят, потърсете професионална помощ. Започнете, като говорите с педиатъра на детето си относно вашите притеснения. Той може да ви насочи към подходящи специалисти. Професионалист може да е в състояние да предостави на вас и вашите деца интервенции, умения и подкрепа, които ще ви помогнат да възвърнете контрола над семейството.

Запазете спокойствие

Може да е изкушаващо да станете жертва на собствените си емоции по време на стрес и да избухнете в гняв, когато детето ви се държи лошо. Въпреки това запазването на спокойствие е от ключово значение. Направете всичко възможно да запазите спокойствие, за да можете да разберете и да се справите със ситуацията. Направете крачка назад, поемете дълбоко въздух и подходете към ситуацията със спокойно поведение. Не забравяйте, че е нормално всички малки деца да преминават през някои трудни фази от време на време. Вместо да се опитвате незабавно да промените поведението на детето си, най-добре е първо да се съсредоточите върху собствения си отговор. Естествено е да се чувствате разочаровани, но е важно да знаете и как да управлявате гнева си.

Не се опитвайте да принудите детето си да ви уважава

Колкото и изкушаващо да е да се заявите, като кажете: „Аз съм родителят, така че трябва да ме уважаваш!“, изискването на уважение от детето ви вероятно ще има обратен ефект. Защо? Просто е невъзможно да накараш някого да те уважава, когато поставяш тези ултиматуми – така се подготвяш за провал. Вместо да се опитвате да контролирате чувствата на детето ви към вас, дръжте фокуса върху поведението му. Напомнете му, че макар да не харесва някое правило, то трябва да го спазва и да ви нарича с обидни думи няма да промени това. Подчертайте факта, че грубостта е грешна, независимо как се чувства човек.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Соваж бейби

    19 2 Отговор
    Обикновенно го слагаме с лице към стената в коридора ,право без да мърда около час.Или в стаята да чете като му взема конзолата,таблета и дистанционното на телевизора.По сериозни неща като голям пердах през комунизма не става недай си Боже синина да има или се оплаче в училище веднага ще го отнемат социалните.Ако е по голямо само се обажда в полиция десетки такива сигнали има са давали по телевизията.Да ви скоча на скапаната демокрация аз !Едно време като ни поступваха не сме умрели даже хора сме станали не като сегашните олиг....ни

    Коментиран от #3, #4

  • 2 Родител на 3 деца

    9 0 Отговор
    Ами възпитайте си децата и няма да се държат невъзпитано.
  • 3 Даааа

    11 1 Отговор

    До коментар #1 от "Соваж бейби":

    Правилно... Още помня единственият път, когато баща ми ме напердаши, че ми държи влага и до ден днешен! Сега всички са много "чувствителни" миличките те....

    Коментиран от #7

  • 4 Идън

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "Соваж бейби":

    Боят - наказанията и забраните не са средство за възпитание. По- добре е разговор и обясняване на нещата. Прекален контрол- също. Сега преписва разказите на Елин Пелин- за да има нов лаптоп... почерк като кардиограма- остри букви- грозно... Пъшка- поти се и не е доволен, че майсторът на късия разказ има и по- дълги...Ама пише.... Излезе на двора- поритка топката- покара колелото... Какво нещо е стимулът.... и мечтите... Още малко и хормоните ще ги заблъскат... Абе да са ни здрави- това е най- важното.

    Коментиран от #6, #14

  • 5 Мъдрият

    13 3 Отговор
    Ха ха - смешна и глупава статия! Типично в западняшки стил - детето да ти се качи на главата, а ти да му ръкопляскаш! - Тъпи западняци!

    Решението на този проблем е много просто: пръчката заиграва по д-то на "милото мамино детенце" и следващ такъв случай - няма да има!

    От баща на две деца, които съм възпитал строго, но с любов и досега(вече отдавна са големи) много ме обичат и уважават, но още имат респект от мен!)))
  • 6 Соваж бейби

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Така е търсят се решения,но ако детето е с кофти пубертет идва етап когато става неконтролеруемо заради голямата свободия им даде демокрацията!Имаме крещяща нужда да се върне дисциплината от комунизма не само в къщи в училище строги учители,униформа да помагат лятото на стари хора Тимуровска команда ли беше забравих ?Да ходят на ваканция да събира плодове и зеленчуци мама и тата са ми разказвали за такова нещо по тяхното време.Сега ги изтърваме мила освен да се изнесем в дълбоката провинция или в планината далеко от градската джунгла.Говорили сме по такива теми и съм в стрес за по малките до сега какво минаваме ако не се промени нещо за новото поколение ?!нямам надежда

    Коментиран от #8, #10

  • 7 Соваж бейби

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "Даааа":

    Имам спомен и аз веднъж беше ама 5 дни не можех да сядам на стол ,спах по корем и ми изликуваха бясовете.Боя е хубаво нещо с мярка разбира се ,както казват старците бии дупе за да не биеш дупище

    Коментиран от #15

  • 8 Идън

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    От училище ни пращаха на бригада- да събираме домати- сено да пластим. Абе прекрасно време! Толкова сме и свършили работа... Ние играехме на шише- шегите на Амур и попушвахме... И точно сме на прибиране към къщи- обръщам се и сеното гори... Та това що сме спластили- ние сме го изгорили... А що бой с домати... Бране на череши- моркови.... Славно време....

    Коментиран от #9, #16

  • 9 Соваж бейби

    8 0 Отговор

    До коментар #8 от "Идън":

    Сегашната свободия наречена демокрация ,ограби детството на децата бързо расте не можеш да го изолираш гледа другите.На 12 години вече се хайманеят излизат с дърти пр...чове от социални мрежи косата ми настръхва когато съм чувала случки,секти,дрога....на 18 години вече са безнадежно болни и зависими от крак живее на улицата под мостове или градинки,продава дрога или в затвор...и това е голям процент на 11/12 г деца продават дрога в Италия ,Франция престъпност за това не се мърдат социалните само ни забраняват да си бием децата да не влизам дълбоко по темата че ми е тъжно за децата чудя се хората когато гласуват за президент задават ли си тези неща на ум ,мислят ли въпреки че изборите често са нагласени ама..
  • 10 Идън

    5 0 Отговор

    До коментар #6 от "Соваж бейби":

    Нали имате двор- хващай ги да правят нещо в него. Давам му метлата когато виждам, че се мотае и му е скучно. Най- вече есента- листа навсякъде...Пролетта- също. Може да не го направи както трябва - но важното е да е на слънце и въдух и да изразходва енергия- не да се чуди къде да я дене...Наредил си е каъчета и замък със соларна лампа.. поливайки поразбутам кралско имение- та следващия път му дойде друга идея и почва отначало....И стане още по голямо и още по красиво... Той копае- аз садя цветя... или се завре в гаража- при баща си.... Там се омаже с масло та понякога го постригвам без нужда...

    Коментиран от #11

  • 11 Соваж бейби

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Идън":

    С моите го правя,малкия още по захлюпен селянин го правя колкото мога.Почти сме свели до минимум големи почивки в големи градове.За младежите като цяло поколението пиша ,деградацията се разраства всеки ден
  • 12 Ученика

    3 0 Отговор
    Навремето, който се държеше неприлично оставаше без вечеря или обяд! Следващия път имаше вече друго поведение и...
  • 13 Гост

    4 1 Отговор
    Съвети за безсилни и безхарактерни хора. Едно време, бащата, като ти опърли врата и вече внимаваш какво говориш, къде и как се държиш. Сегашното си е свободия, прикрита зад лиготии. Е, нищо де, винаги има кого да обвините за невъзпитаното келешче. Я бившия, я свекървата, я държавата, я училището, я съседското дете... Проблемът никога не е у вас, нали така?
  • 14 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Идън":

    Бабите казваха: Който жали пръчката, не си жали детето.

    Коментиран от #18

  • 15 Гост

    5 0 Отговор

    До коментар #7 от "Соваж бейби":

    Има разлика между бой и побой. А пък шамаросването си е съвсем различно нещо. Келеш се перва леко, без сила, не да го заболи, а за да се засрами и да разбере, че е трябва да спре с лигавенето. То, много си зависи от детето. Има деца, които от една дума разбират, но има и такива, които цял ден да им говориш, дори да им се молиш през сълзи, те ще те псуват наум и ще си развяват байрака. Различни характери са и трябва различен подход.

    Коментиран от #17

  • 16 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "Идън":

    Децата се научаваха на труд, на колективна дейност. Завръзваха се приятелства и нямаха време да мислят за глупости. Трудът облагородява!
  • 17 Соваж бейби

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Гост":

    То така ама нашия не си знае силата,беше плеснал малкото цяла седмица не ходи на училище и го маниполирахме да забрави .А голямата имахме малко грижи с нея пак сме я крили в къщи два пъти бая пердах моя висок и надебеля с годините баракуда беше ни заплашила ,което ме ядоса повече и сама се обадих на социалните 6 месеца бе на наблюдение и в къщи идваше една жена да проверява ходи ли на училище как се държи..Щяхме да изтървем за щастие взех мерки на момента ,едната и дружка пропадна по улиците пада наркоманка нищо не става а в началото само бягаха от училище ,моята и се биеше ако не го здрусаш следват деугите гадости.И за щастие сме малко градче а в голям град край безнадежно
  • 18 Идън

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Вече писах- това не е начинът с пръчката.Ако не е убедено в нещо детето ще направи глупостта въпреки нея...Не се знае какъв ще е ефектът от пръчката- много често от пръчката вместо ефект се получава дефект. А при честа употреба- навик. Посей действие- ще пожънеш навик. Посей навик и ще пожънеш характер. Не. Думите имат по- голяма сила от пръчката. Свободата е различно нещо от свободията. То може да има свобода- но да знае границата- това става с разговор- примери и четене.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.