Last news in Fakti

23 Февруари, 2024 16:15 4 393 10

"Алба Булгарика": Научете българската история на Белград

  • алба булгарика-
  • белград-
  • история

Българите нарекли града Белград

"Алба Булгарика": Научете българската история на Белград - 1
Снимка: Shutterstock

Хората не просто дават нови имена на места, когато поемат управлението, те обикновено трансформират тези, които вече са били използвани от местните. Да дадем примери от българското завоевание: Насий става Ниш, Никополис става Никопол, Берое – Боруй и Сердика – Средец.

История на Белград като част от България

И все пак Сингидунум е намерен напълно разрушен. Това се случило през 691 г. от Хан Аспарух, който инспектирал руините на Белград и всъщност на негово място построили Белград. Българите го заселили сами и останали по земите достатъчно дълго (по-голямата част от Средновековието), за да се задържи името, съобщава poznanieto.bg.

България е първата славянска държава и Белград е част от България в продължение на много векове, както и по-голямата част от днешна Сърбия.

Българите нарекли града Белград

Затова светът го познава като Белград, а не като Белоград (както се казва на сръбски).

Сега, ако въпросът беше „Така ли е кръстен Белград от българите?“, то отговорът щеше да бъде „Най-вероятно да“. Първото споменаване на името Белград, което градът носи и до днес е от времето, когато тук са живели и управлявали българите.

Други народи дори са му прилагали българския етноним по онова време – латиноговорящите го наричат “Alba Bulgarica”, а маджарите – “Nandorfehervar” или “Nandor Alba” (Нандор е маджарското име специално за дунавските българи). Разбира се, трябва да се отбележи, че понякога е използвано и гръцкото име – “Griechisch Weissenburg” и “Alba Graeca”.

Интересно е обаче да се спомене и, че всички тези имена са запазили значението на „Белград”, което в превод значи „Бял град/крепост”. Ако не е било по-ранното присъствие на племето синди в района, откъдето навярно е идвало и предното име Сингидунум. Това име също може да е има подобно значение макар, че от някои източници излиза, че е келтско име за крепост, носеща името на предишните му собственици, тракийско или скитско племе.

Друга теория е, че цветът „бял“ означава една от основните посоки на света и по този начин е бил използван за обозначаване на гранични градове в една от тези посоки.

Може би от онова време самите градове са изглеждали бели, поради материалите, от които са били направени.

Белград от българи ли е основан?

Със сигурност не – като повечето други забележителни градове на Балканите, Белград е заселен преди хиляди и хиляди години, преди българите или сърбите да се появят като етнос по тези земи (или който и да е друг съществуващ в момента етнос). Съвременният Белград обхваща предградието Винча, което е дало името на известната неолитна култура Винча. Последната е и част от ранната Дунавска протоцивилизация.

Българска връзка със сръбската столица

И все пак това е само история, някои неща са само разкази почерпени от различни източници. Нека не забравяме, че на Балканите е пълно с такива. Тук е мястото и да споменем, че по време на византийското владичество в България (един от конфликтите ѝ с Унгария), се споменава за преселване на сърби в района на днешна София.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 29 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Македонец в космоса

    25 2 Отговор
    Белград е български.. Скопие също е български.. И както става винаги ,роднините те мразят най силно.

    Коментиран от #7

  • 2 НАБЛЮДАТЕЛ

    23 2 Отговор
    Сърбите знаят, че името му е дадено от българите, но не се срамуват от това
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Да, ама не

    9 17 Отговор
    Определението "бял" означава свободен, независим, а някои го тълкуват като непокръстен. Още в десети век византийския император .Константин VII Багренородни пише за сърби и хървати, като ги нарича "бели" защото владеят земи извън империята и са свободни, а не зависими от Византия. Затова новоосвободените градове като днешния Берат (в средновековието Бялград), Белград и други селища като Бяла са наречени от българите "бели".
  • 6 Хаберий

    17 1 Отговор
    Белград означава "Български град", нещо което съм го споменавал в исторически есета в интернет и специално във Факти. Не е вярно, че българите не са присъствали по-рано от Аспарух тук. Иначе как на латински още през ІІ век градът ще е бил получил името си Alba Bulgarica ? Защо точно означава това, повече няма да се разпростирам, от опасения по авторските права.

    Коментиран от #8

  • 7 тука е така

    10 15 Отговор

    До коментар #1 от "Македонец в космоса":

    Така се получава когато политиците служат на чужди интереси и настройват така населението, че да не помни историята си. И у нас не е по различно, затова на всички съседи са раздадени земи с предимно българско население, за да не се погаждаме след време и това отдавна е постигнато. Иначе с една голяма и силна държава на Балканите, която да може самостоятелно да отстоява интересите си, всички ще трябва да се съобразяват. Затова с Лондонското споразумение за промяна на Санстефанския договор от 18/30 май 1878 г. ни се отнема излаза на Егейско море, защото това е предпоставка за развитие на по стабилна икономика и от там на по силна държава.
  • 8 Тцъ

    8 1 Отговор

    До коментар #6 от "Хаберий":

    Наречен е Alba Bulgarica чак през IX век, а преди това се е наричал Сингидунум (лат. Singidunum). Бил е разрушен от нападения от север, а българите го възстановяват. Вярно е, че българи на Балканите е имало преди Аспарух, но това име е регистрирано през IV век, а преди това са били разделени и се наричали с различни имена.
  • 9 Сърбите по

    8 1 Отговор
    пет на нож, граница с Хърватска...
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.