Last news in Fakti

1 Март, 2024 16:16 2 182 21

10 от най-странните храни по света

  • странни храни-
  • кухня-
  • по света-
  • класация

Ето няколко необичайни деликатеси

10 от най-странните храни по света  - 1
Снимка: Shutterstock

Хората по света са различни и имат различни вкусови предпочитания, включително и относно храната. В някои региони местните консумират ястия, които ни изглеждат безвкусни или просто странни за нашия вкус. И все пак, в света съществуват храни, които са толкова отвратителни, че дори не можем да си представим, че някой може да ги консумира. Някои от най-странните храни по света

1. Хаукарл - гнило месо от акула, Исландия

Хаукарл е един от деликатесите на Севера. Представлява изсушено месо от разложена акула, което се заравя в земята за готвене. Предполага се, че още викингите са използвали този метод за приготвяне на риба, за да имат консерви по време на дългите морски походи. Месото на акула е отровно, но, ако е заровено или оставено да гние няколко седмици, става годно за консумация.

2. Супа от птиче гнездо, Китай

Това ястие има леко гумен вкус и е популярен и много скъп деликатес в Китай. Предполага се, че е полезно против запек и повишаване на либидото. Супата се приготвя от гнездо на бързолет, което се изгражда от собствената му слюнка. Гнездата се закрепват високо по лицевата част на скалите, което прави събирането им изключително опасно. Супа от червено гнездо достига космическата сума от 10 000 долара на купа!

3. Пържена тарантула, Камбоджа

Пържената тарантула става популярно ястие по време на режима на Червените кхмери, но и до днес е сред най-вкусните деликатеси на страната. Местните я хапват като чипс. Според свидетели, когато отидете на екскурзия в Камбоджа, може дори да си поиграете с тарантулата точно преди да я хапнете.

4. Пулсиращо сърце от кобра, Виетнам

Ако търсите деликатес във Виетнам, местните със сигурност ще ви препоръчат сурово сърце на кобра. В северната част на страната вярват, че сърцето на кобра им придава способностите и силата на голямата отровна змия. Кобрата се сервира още жива, главата ѝ се отрязва и отровата се изтръгва. След това се разрязва и се изважда все още туптящото ѝ сърце. Смелчаците, които са опитвали този деликатес, твърдят, че са усетили пулса на кобрата в гърлото си.

5. Очи от риба тон, Япония

В Япония това ястие е много популярно, може дори да си го купите от всеки магазин. Огромните очи се варят или задушават, докато частично не потъмнеят. Вкусът им наподобява октопод или калмари. Рибеното масло и мускулите, с които обикновено се продават, може да са вкусни, но видът на ястието от втренчени очи едва ли ще събуди апетита ви.

6. Морски свинчета, Перу

В Андите морските свинчета са ценен източник на храна, защото месото им съдържа много протеини. Морските свинчета се сервират пържени или с ориз, като им премахват главата и крайниците.

7. Гъсеници мопане, Африка

Мопане се едни от най-популярните насекоми за ядене в Южна Африка. Тлъстите ларви на гъсениците мопане обикновено се събират от жените и децата. Гъсениците се варят в солена вода, а след това се сушат на слънце.

8. Хагис, Шотландия

Това традиционно шотландско ястие представлява пудинг от овнешки карантии, по-специално сърце, бял и черен дроб. Смесват се с лук, овесени ядки, свинска мас. Произходът на това ястие не е известен, но се смята, че е създадено от необходимостта да се оползотворят нетрайните животински органи.

9. Ширако, Япония

Този японски деликатес в превод означава “бели деца”. Представлява вид хайвер, приготвян от сперматозоидите на атлантическа риба, риба тон или риба фугу. Твърди се, че това ястие има сладникав вкус наподобяващ яйчен крем.

10. Сирене “Касу марцу”, Италия

Това сирене е известно като “гнил кашкавал”. Произвежда се само в Сардиния и съдържа живи личинки на насекоми. Приготвя се, като сиренето се поставя на открито, преди това се изрязва част от кората му, за да може мухите да снесат вътре своите яйца, пише actualno.com. Излюпилите се личинка прояждат питата отвътре и от стомашния им сок сиренето става много меко. Когато сиренето стане готово за ядене, в него се струпват хиляди личинки. Някои ги отстраняват, преди да си отрежат парче Касу марцу, но истинските ценители го консумират заедно с тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 да де

    15 5 Отговор
    Скакалците новия деликатес в ЕС към кои храни да ги броим?

    Коментиран от #10

  • 2 Пич

    10 5 Отговор
    Егати и гадориите..... Как живеят на местата , където цивилизацията още не е открила пържолите !!!

    Коментиран от #3

  • 3 Българин

    19 1 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Еми в България ядем дроб чорба и щекмбе чорба като 8

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Пич

    11 5 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Молим , да не сравняваме шкембето , с тарантули и гъсеници !!! В Брюксел ще ги сравнят , и ще ти обяснят , колко е полезно ! Бъди сигурен !!!

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 123

    8 1 Отговор
    Повърнах няколко пъти. На сиренето, осрано от мухи, най-обилно.
  • 7 Роза

    13 1 Отговор
    Разни хора,разни вкусове!На нас тези храни ни се виждат странни,но хората въртят търговия с тях и не им пука!Прав е Алеко в "До Чикаго и назад":"До какви безобразия е довела жаждата за злато!"
  • 8 БеГемот

    4 8 Отговор
    Пача - България!

    Коментиран от #9, #13, #19

  • 9 Я па тоя

    10 4 Отговор

    До коментар #8 от "БеГемот":

    Кво и е на пачата бе?
  • 10 Дядо Стою

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "да де":

    Не са скакалци, а са Щурци. Молим
  • 11 Соваж бейби

    2 3 Отговор
    Има още куп гадни неща в менюто на различните народи,това също доказва различната раса извънземни не само цвят на кожата ,език и обичаи.Като се остави на страна рецептурника на тези отвратителни неща най вкусните неща са на Виетнам,Китай и Япония най вече салата perle du japon surimi зависима съм любов от първа вилица с години не ми е омръзнала

    Коментиран от #14

  • 12 Соваж бейби

    6 14 Отговор

    До коментар #3 от "Българин":

    Хахааа точно ,много е гнусно шкембето да не говорим от какво е и който го яде е наясно.Варварска невежа работа и якото плюскане на чесън типично за българин как им лъхат устите на много българи по автобуси,магазини ,училище ужасно е .Дроб,дробчета,бъбреци,пилешки и свински крачета още куп ужасия има в менюто на българина

    Коментиран от #15

  • 13 Соваж бейби

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "БеГемот":

    Често си мисля че тази гадория като отварям консервата на котарака е с уши,крачета ,шкембе,бъбреци,кренвирши ..я готвят за котките и кучетата консерви уискас,педигирипал..

    Коментиран от #16, #17

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Акула

    5 2 Отговор

    До коментар #12 от "Соваж бейби":

    Може да апнеш мойте бъбречета
  • 16 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Мога ли да пробвам твойта буба
  • 17 Д-р

    5 1 Отговор

    До коментар #13 от "Соваж бейби":

    Мерише ли ти мидата
  • 18 12345

    0 1 Отговор
    Цимент и плочки.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 гост

    6 1 Отговор
    Surströmming!Ферментирала херинга от Балтийско море във консерва,деликатес във Швеция!Дори някои авиокомпании я забраняват да се пренася при тях.Има много клипчета в Ютюб със ентусиасти,опитващи се да я ядат,голям е смях!
  • 21 Тука

    2 2 Отговор
    Се яде много бахур