Last news in Fakti

29 Януари, 2014 14:23 2 112 0

Промените в Закона за лекарствата създават партийна хранилка

  • промените-
  • закона за лекарствата-
  • създават-
  • партийна хранилка-
  • вето-
  • росен плевнелиев

„България на гражданите“:Одобряваме, че президентът се вслуша в апела ни за вето

Промените в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина създават партийна хранилка и пречка за развитието на българския бизнес. Одобряваме, че президентът се вслуша в апела ни за вето. Това заяви днес членът на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ и ръководител на групата по здравна  реформа в икономическия екип на партията д-р Красимир Гълъбов,  след като представители на партията внесоха в деловодството на президентството искане за вето върху законовите промени. Радваме се, че президентът е наложил вето върху измененията в Закона за лекарствата и че се  е вслушал в  нашия анонс от вчера, както и в апела ни още от 22 януари, когато за първи път обявихме ,че ще искаме вето, за да се защити интересът на гражданите, подчерта още д-р Гълъбов. Възприемайте нашето искане и този документ, който внасяме, като доказателства, че гражданското общество в България е живо и под негов контрол държавните институции работят, коментира пред журналистите той.

От днес управляващата коалиция освен вредна, тайна, задкулисна, става и опасна за здравето на хората, каза д-р Гълъбов и допълни, че днешното сезиране на Президента  е важен политически акт, който показва, че ДБГ и Реформаторският блок имат капацитет да управляват и да носят отговорност за хората. Промените в закона за лекарствата създават фалшив уведомителен режим и условия за наказателни своеволия, стана ясно от изявлението на представителите на ДБГ.

Експертите на „Движение България на гражданите“ предупредиха гражданите, чрез медиите, че евентуално приемането на измененията в Закона за лекарствените продукти в този им вид, ще изправя България пред риска от наказателна процедура от Европейската комисия за нарушения на правото на ЕС, пред евентуални искове на засегнатите дистрибутори срещу България за вреди, причинени от неспазени задължения на България като член на ЕС, както и пред атакуване на спорните текстове пред Конституционния съд.

Документът в деловодството на президентството беше внесен от членовете на Изпълнителния съвет Настимир  Ананиев и д-р Красимир Гълъбов, който и от Ива Йорданова – председател на Контролния съвет на партията.

Напомняме, че ДБГ на своя пресконференция още на 22 януари публично обяви, че оспорва § 16  от внесения общ законопроект, в който се предлага приемане на нов чл.  217а с алинея трета, която гласи, че „Паралелен износ на лекарствени  продукти от територията на Република България, отпускани по лекарско предписание, които се заплащат със средства от бюджета на Националната  здравноосигурителна каса (НЗОК) и Министерството на здравеопазването се  извършва след уведомяване на ИАЛ за всеки конкретен случай.“

Според икономическия, юридическия и екипа по здравна реформа в ДБГ,  приетите от парламента на 16 януари тази година промени противоречат на основния принцип на ЕС за свободно движение на стоки в общия европейски пазар, на член 35 от Договора за функциониране на ЕС и Директива 2001/83/ЕО на Европейската общност и на член 19, ал.2 от Българската конституция, гарантиращ на всички физически и юридически лица еднакви правни условия за стопанска дейност, като тези нарушения могат да донесатна българия поредната наказателна процедура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА