10 Февруари, 2014 08:58 951 0

Грипната епидемия отшумява

  • грип-
  • епидемия

Тази година заболеваемостта е била 2,5 пъти по-голяма от миналата година

Грипната епидемия отшумява - 1
Снимка: Милена Богданова

Грипната епидемия в началото на тази година е била значително по-тежка от миналогодишната, но тя е преминала своя пик и вече отшумява. Това обясни главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в ефира на предаването „Тази сутрин” по bTV.

„Сблъскахме се с тежка епидемия – заболеваемостта беше 2,5 пъти повече от миналата година. 1% са тежко засегнатите, но на фона на увеличената заболеваемост това са много хора”, заяви той.

По думите му, щамът и през 2014 г. е бил на свински грип, познат от 2009 г., който засяга детска и ученическа възраст, характеризира се с често развиване на пневмония, като тежките случаи трябва да се лекуват в болница.

„Говорим за вирус, който засяга цялото тяло. Грипът е сериозно заболяване. Дали ще стане тежко, е въпрос на индивидуална чувствителност. До първите 48 часа мерките имат най-голям ефект. Министерството на здравеопазването осигури достатъчно ваксини”, обясни д-р Кунчев.

Според него смъртните случаи след усложнения от грип не са инцидентни и се случват всяка година. „С грипни епидемии се сблъскваме всяка година. От грип всяка година загиват хора – ние се борим, но тази война никога няма да свърши. При обикновените грипни епидемии най-рискови са възрастните хора със странични заболявания, усложнени от грипа, а като причина за смъртта се посочва другото заболяване”, обясни той.

Националният здравен инспектор успокои, че грипната вълна отминава. „При областите, където започна по-късно, опашката на епидемията ще остане още малко”, уточни той.

Край и на принудителните ваканции за учениците - от днес децата се връщат в класните стаи, след като грипът затвори над 700 училища през последните две седмици.

Най-много деца излязоха в принудителна ваканция в областите Разград, Добрич, Бургас, София, Русе и Шумен. Най- дълга беше ваканцията във Варна. Според учителите пропуснатият материал е много, но засега не се налага децата да ходят извънредно на училище.

От министерство на образованието уточниха, че има известен резерв от дни, в които материалът да бъде наваксан. Освен заради болестите, непредвидени ваканции е имало в още 14 училища. Там обаче проблемът не е грипът, а неочаквани ремонти заради липса на отопление.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА