Last news in Fakti

24 Май, 2024 20:03 2 707 14

Починал италиански тийнейджър ще бъде признат за светец (ВИДЕО)

  • тинейджър-
  • светец-
  • папа франциск-
  • милениалитe-
  • блажен-
  • канонизация

Карло Акутис ще стане първият светец от поколението на „милениалите“

Починал италиански тийнейджър ще бъде признат за светец (ВИДЕО) - 1
Снимка: Youtube

Папа Франциск проправи пътя за канонизиране на първия светец от поколението на „милениалите“, като приписа второ чудо на 15-годишен италиански компютърен гений, починал от левкемия през 2006 г., предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Роденият в Лондон на 3 май 1991 г. Карло Акутис, който още като дете се мести с родителите си италианци в Милано, беше най-младият съвременен човек, който Франциск обяви за блажен през 2020 г. в Асизи.

По време на вчерашната си среща с ръководителя на ватиканския отдел за обявяване на светци кардинал Марчело Семераро папата съобщи, че е признал второ чудо, приписвано на Акутис.

Папа Франциск обяви, че ще свика Консистория на кардиналите, за да обсъди канонизацията на Акутис, както и на други трима блажени.

Наричан "светецът покровител на интернет“, Акутис използва природния си технически талант, за да създаде уебсайт за каталогизиране на чудеса и да се погрижи за уебсайтовете на някои местни католически организации.

Той е самоук. Още в началното училище Акутис се научил да програмира с помощта на университетски учебник по информатика, а след това започнал да редактира видеоклипове и да създава анимация.

Акутис, който почина от остра левкемия на 12 октомври 2006 г., беше поставен на пътя към канонизиране, след като папа Франциск одобри първото приписвано му чудо: изцелението на 7-годишно бразилско момче от рядко заболяване на панкреаса, след като то влязло в контакт с реликва на Акутис - парче от една от неговите тениски.

Според "Ватикан нюз“ второто чудо, което беше признато вчера, е свързано с жена от Коста Рика, която през юли 2022 г. отива на поклонение до гроба на Акутис в Асизи, за да се помоли за изцеление на дъщеря си, която страда от тежка травма на главата, след като паднала от велосипед.

Младата жена започнала да проявява признаци на възстановяване веднага след молитвата на майка си.

Още като малко момче Акутис показва силна религиозна отдаденост, която изненадала нерелигионзите му родители.

Майка му, Антония Салцано, си спомня в интервю, че от 3-годишна възраст той искал да посети църквите, през които минавали в Милано, а на 7 години искал да приеме тайнството Свето причастие, като прави изключение от обичайното изискване за възраст.

Неговата любознателност в тази област накарала Салцано да учи теология, за да отговаря на въпросите му, което отново я направило вярваща.

Акутис е погребан в Асизи по собствена молба, тъй като е станал почитател на свети Франциск от Асизи заради неговата отдаденост на бедните.

Умбрийският град е бил една от любимите дестинации за пътуване на момчето. Тялото му, облечено в спортен екип и маратонки, беше изложено за поклонение в светилище в града, а сърцето му е изложено в реликварий в базиликата „Свети Франциск“.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Помогнал на двама

    15 12 Отговор
    А на себе си не успял...

    Коментиран от #7

  • 2 Излекувал двама и то под съмнение

    20 10 Отговор
    А на колко дето му са се молили не е успял? Че по тази логика всеки доктор трябва да обявим за светец
  • 3 оФчара

    44 6 Отговор
    Е и ние имаме един ,дето двама Папи го галеха по тиквата.Aма що не го провъзгласиха за светец тоя шебек,чудна работа.
  • 4 русия

    13 4 Отговор
    Враговете и баламурниците ги познавам от 200 километра
  • 5 Гост666

    17 7 Отговор
    Тези не са добре . Католици откачени.
  • 6 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    9 3 Отговор
    Вярват ,че разни части от дрехи и поклонение помагат или според мен това е случайност . Или както го наричат някой теория на случайността . Някави дете го правят светец . Шантава работа като тази с екзорсизма и гоненето на вещици . Инквизицията и други подобни .
  • 7 копи пейст

    9 4 Отговор

    До коментар #1 от "Помогнал на двама":

    Другите спасяваше, а себе си не може да спаси! Нали е царят на Израел? Нека сега слезе от кръста и ще му повярваме!
    (Матей 27:42)
  • 8 Може да е възкресил умрялото

    9 6 Отговор
    Мъжко достойнство на някой и друг епископ. Случват се такива неща в клира, особено в католическият

    Коментиран от #13

  • 9 56-годишен милениал

    8 1 Отговор
    Ми то и аз по вашата "логика" съм от поколението на милениалите...

    Коментиран от #14

  • 10 Тра Ла Ла ла

    4 1 Отговор
    Тая дадоха фира. За да се канонизира светец, трябва да се признаят три чуда от него, съответно от комисия съставена от висшата католическа църква и одобрен от папата. Тука малко ми се струва, че тия издишат щом канонизират дете без доказателства а на приказки.
  • 11 Другата теза

    2 1 Отговор
    Навремето са канонизирали хора в светци за да има простолюдието тяло над което да се кланя. Така църквата е успявала да води своите миряни със делото божие без те да се съмняват и отричат. Една икона не е по-силна от тяло за поклонение от сегашно време. Хората вярват в чудесата които им поднасят.
  • 12 Жик Так

    4 1 Отговор
    Жабари, брат...какво друго да кажем
  • 13 ДядоНиколай

    1 1 Отговор

    До коментар #8 от "Може да е възкресил умрялото":

    Не само в католическия
  • 14 Махинга

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "56-годишен милениал":

    ЖендорОТ - светецОТ покровителОТ на интернетОТ