13 Юни, 2024 12:23 1 756 7

Почина съветски космонавт, преживял аварийно кацане в езеро

  • космонавт-
  • починал-
  • ссср

През 1976 г. корабът на Вячеслав Зудов "Союз-23" остава без гориво в космоса

На 83-годишна възраст почина космонавтът Вячеслав Зудов, участвал в аварийното кацане на космическия кораб "Союз-23", предаде ТАСС с позоваване на Центъра за подготовка на космонавти (ЦПК) "Юрий Гагарин".

„Вячеслав Дмитриевич почина на 83-годишна възраст на 12 юни 2024 г.“, казаха от ЦПК.

Те добавиха, че церемонията по сбогуването с космонавта ще се състои на 14 юни във Федералното военно мемориално гробище на Министерството на отбраната на Русия в град Митищи, Московска област.

По време на мисията "Союз-23", която се провежда през октомври 1976 г., едноименният космически кораб с космонавтите Вячеслав Зудов и Валери Рождественски се приводнява в езерото Тенгиз в Казахстан два дни след изстрелването. Причината за аварийното кацане е повреда на системата за автоматично скачване "Игла" - след маневри в околоземна орбита "Союз-23" остава без гориво и корабът беше принуден да се върне на Земята.


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НРБ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    15 3 Отговор
    Лека му пръст на патриота

    Коментиран от #2

  • 2 земля эму стекловата

    3 6 Отговор

    До коментар #1 от "НРБ 🇧🇬🇧🇬🇧🇬":

    и на нъръбъ тоже
  • 3 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    12 3 Отговор
    Вечна памет и чест на руския космонавт!
  • 4 Опорка

    9 2 Отговор
    Лека му пръст на човека...
  • 5 Един иzрод

    2 7 Отговор
    по малко
  • 6 трудна професия е

    0 2 Отговор
    тука имаме много навитаци . Даже отиват да покоряват космоса . Ракета не са видели , обаче устати главанаци . знаи все едно летя и маневрирам с голяма скорост в орбитата . Докато ми свърши керосина упорито се опитвам да достигна МИР и да се скача . Спира ми двигателя , започвам да падам . На 3 000 м се отваря големия парашут . След минута в езерото . Винаги на вода . Да е мекичко . За 2 часа пътуване 6г подготовка и лишения .
  • 7 Град Козлодуй

    4 3 Отговор
    Да живее Българо Съветската дружба!