12 Юли, 2024 18:50 1 357 8

Мъск е най-големият замърсител на космоса

  • илон мъск-
  • отпадъци-
  • космос

Само през 2023 г. SpaceX е извършила 98 от 223-те орбитални изстрелвания в света, оставяйки след себе си много боклуци

Американската корпорация SpaceX е отговорна за повечето от космическите отпадъци. До този извод стигнаха журналисти от Jalopnik.

Авторите на медиата проучиха доклад на Службата на ООН за космическите въпроси за количеството отломки в космоса. От данните в него следва, че през 2023 г. в космоса е имало 2 664 обекта, които обикновено се смятат за боклук. 2 166 от тях са свързани с космически програми на САЩ.

„Съединените щати са отговорни за водещия дял от увеличаването на боклука. Още някой трябва да стои зад това" - отбелязаха авторите и обвиниха ръководителя на SpaceX Илон Мъск за увеличаването на количеството боклук. Според експертите на Jalopnik корпорацията на Мъск изстрелва в космоса 90 процента от обектите, които принадлежат на САЩ.

„Само през 2023 г. SpaceX извърши 98 от 223-те орбитални изстрелвания в света, оставяйки след себе си много боклуци“, подчертават журналистите.

За сравнение, през 2023 г. Русия е имала 62 космически отломки, Великобритания - 144, Китай - 128, Япония - 11, Франция - 10, Индия - 6, Германия - 2.

В нощта на 10 юли жителите на няколко руски региона забелязаха необичаен светещ обект в небето. Както се оказа, мистериозната топка се оказа тежка европейска ракета-носител Ariane 6.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 омъскаряване

    9 3 Отговор
    Самата истина, а тук ви таксуват и обикновените торбички в супера!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Леле как ви намразих

    1 1 Отговор
    Ще ви унищожа за вбъдеще
  • 4 Гост

    10 0 Отговор
    Трябва да има закон - който изстрелва нещо в космоса, да има ангажимента, да си го прибере обратно, а не да прави космически боклук.

    Коментиран от #6

  • 5 замърсителят плаща

    7 0 Отговор
    Да яхва една ракета и да отива да чисти.
  • 6 Анонимен

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Гост":

    То и на земята е така.. Единствено руснаците ядреното гориво за реакторите си го прибират обратно... интересно е къде ще отиде ядреното гориво на Уестингхаус от Козлодуй след време!

    Коментиран от #8

  • 7 За протокола

    1 0 Отговор
    "" Сериозен проблем възникна по време на изстрелването на следващите 20 сателита Starlink на Илон Мъск в космоса: поради технически проблеми с ракетата носител Falcon-9 сателитите не можаха да бъдат изведени в желаната орбита.
    По време на изстрелването на нова партида телекомуникационни спътници Starlink преждевременно спря да работи двигателят на втората степен на ракетата Falcon-9. В резултат на това сателитите се оказаха под изчислената орбита, каза основателят на SpaceX Илон Мъск в социалната мрежа X.
    Комуникацията е установена само с 5 от 20-те сателита, изпратени в космоса . SpaceX ще се опита да издигне сателити в желаната орбита с помощта на йонни двигатели, но успехът е малко вероятен, призна Мъск. Той отбеляза, че "най-вероятно няма да проработят""
  • 8 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "Анонимен":

    Как къде? Винаги могат да изкопаят вт0ра дупка, като в Цари4ина и да врътнат лековерното население, че търсят 3ак0пани и3вън3емни.