19 Август, 2024 06:03 1 328 7

Празник в Тоскана почита "скромната кухня"

  • италия-
  • тоскана-
  • рецепти-
  • кухня

Кулинарните рецепти са поднесени в стихотворна форма

В Италия като сценарий от филм на италианския режисьор от Тоскана Леонардо Пиерачони е празникът "Кухнята със скромен произход" – олицетворение на териториално и национално самоуважение, предава БНР.

За италианците тяхната кухня е нещо свято: тя е майка, родeн кът и национална гордост.

Няма италианец, който да се отрича от някое ястие - било то от неговия или от другия край на Апенинския полуостров. През лятото няма село, което да не празнува своите специалитети, запазени във времето. Събират се хора от цялата околност, а привличат туристи - с музика и с типична храна.

В Тоскана в селището Кастелина Маритима от 33 години насам се чества местната кухня. То е било миньорско селище от времето на етруските, където добивали алабастър.

Съчетанието между миньорския труд, недоимъка и виртуозността да се създава семпла от наличните продукти храна е увековечено в книга с рецепти, представени като поезия.

Те са събрани в готварската книга "Под сянката на Белите камъни" ("All'ombra dei Sassi Bianchi") с подзаглавие "Трийсет легенди за 30 рецепти".

Написана е през 1987 година от Алдо Кастелани и Иралдо Мангони.

Издава я общината на Кастелина Маритима като в уводния материал пише: "Това е част от нашата история, характерна с простотата на ежедневието на една жизнена територия, богата на култура, емоции, вкус, аромати и усещания, от които човекът на 21-ви век се нуждае".

Именно чрез книгата се организира двудневният празник "Della cucina povera" – буквално в превод на бедната кухня, т.е. от скромен произход.

За празника тази година концерт на сцената пред Екомузея изнесе "Хорът на миньорите от Санта Флора" - също миньорско селище в Тоскана. Песните му разказват и за непосилния труд в мините, и за небето и морето като богатство. Присъстващите на концерта бяха развеселени и с песен, посветена на Силвио Берлускони, чието име вече носи летище "Малпенса" в Милано.

Гостите на Кастелина Маритима се редяха и на опашки, за да опитат храната, приготвената според рецептите от книгата "All'ombra dei Sassi Bianchi".

Сред тях: "Maccheroni al sugo di Coniglio" - макарони със сос от заек, "Minestra di briciolelli" – супа от трохи, "Uova trippate" – яйца на омлет, нарязан на ленти, в сос от запържен лук, моркови и магданоз.

Шкембето е много уважавана храна в област Тоскана в най-различни варианти.

Кастелина Маритима има своя рецепта "Шкембе по кастелински", за която за БНР разказа готвачката Тициана:

"Сготвено с умение, шкембето е деликатес, от които можеш да си оближеш пръстите. Хапва се стоплено добре и поръсено с качокавало, а в мазничкия сос топите хляб“.

Рецептата в книгата също гласи, че "добре измитото шкембе се сварява, а след това се реже на лентички и парченца. В меден или алуминиев тиган в чист зехтин се прави запръжка от ситно нарязани лук, чесън и магданоз. Прибавя се свареното шкембе, разбърква се и се посолява. Добавя се и лют червен пипер. Когато шкембето поеме добре тази смес се прибавя предварително затоплена вода и се оставя да ври, като се наблюдава тя да не изври напълно"

"Това скромно блюдо", се казва още в поетично написана рецепта, "не губи своя вкус и аромат, дори да се стопля много пъти - напротив, става още по-вкусно и иска само хубаво домашно червено вино".

В книгата с рецепти в стихотворна форма "All'ombra dei sassi bianchi" обаче, никъде не се посочват количествата на използваните продукти.

Усещат се - толкова, колкото има.

Важни са добрият усет и настроението.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Механик

    2 3 Отговор
    На главния рИдактор в главата му се върти шкембенце и винце/биричка. Явно снощи е "претоварил колата" малко.
  • 2 Шеф

    10 0 Отговор
    СUCINA POVERA си е бедна кухня или кухня на бедните. Няма защо да употребявате евфемизми като "скромна кухня".

    Коментиран от #6

  • 3 Така е!

    5 1 Отговор
    Италианската кухня е много добра.
  • 4 Ами,

    5 1 Отговор
    По-популярната талианската кухня по кояти примират всички си е скромна просто тесто във сякакви варианти.Създадена е в бедни години.Аналогични ястия има по цял цвят точно когато е било/или е голяма немотия и трябва да нахраниш семейството си.Но лично аз харесвам повече месата и сирената им във всякаква разновидност както и морската храна.
  • 5 Калайдисан

    1 3 Отговор
    Как така в меден съд? Да се изтровят всички....
  • 6 ганю

    1 3 Отговор

    До коментар #2 от "Шеф":

    точно и е от потомците на пирати
    кръвта вода не става
    както и ястията пълен буламач
    не съм лешояд или марабу да ръфам отпадъци
    на север са изискани кулинари както и французите
    на юг пълна скръб
  • 7 ЯМБОЛИЯ

    4 0 Отговор
    Браво на традициите на Италия. Браво и на този малък град от района на Пиза. Традиции и скромен бит са минало и бъдеще за Света. Скромността възвисява всеки човек. Във всяка посока на Света е имало къде повече,къде по-малко материален ръст,който се превръща от по-ограничените духовно хора,в същност на живота и се говори за консумативно общество. В такова за съжаление се превръща днешната българска култура,начин на живот,наркотизиращ човешките маси. А ТРЯБВА ЩОМ ИМАМЕ МАТЕРИАЛНО БЛАГОПОЛУЧИЕ ,ДА ГО ПРЕВРЪЩАМЕ В ДУХОВНО ИЗВИСЯВАНЕ---ПРИМЕР,БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЪЗРАЖДАНЕТО.