За седма година в село Бръшлен, община Сливо поле, се проведе "Рибен фест", който събра кулинарни майстори на менюто с основа дунавска риба и традиционната за този край ракия, предаде БНР.
„На Дунава като уловиш риба, слагаш сол, пържиш я и ядеш.“
Това е най-кратката и проста рецепта за приготвяне на риба. Само че в село Бръшлен, където рибата от Дунава е в изобилие, за седма година поканиха приятели и гости, за да премерят майсторлъка си във високите нива на кулинарното изкуство.
Традиционно за рибения фест в Бръшлен, но рядкост за страната, е риба на чеверме. Негови майстори са семействата на Венелин Николов и Богдан Димов.
Организаторите на фестивала приготвят за всички гости и участници специална рибена чорба. От първото издание досега черпака върти майсторът Емил Николов. Вчера той направи три казана от по 50 литра с чорба, което си бяха повече от 2000 порции. И я направи по всички правила на дунавската кулинария - със сом, бяла риба, шаран, толстолоб и мряна - всеки вид да даде своя аромат за чудния бульон.
Втората част на събитието бе конкурсът за домашна ракия. Изискванията са високи, журито е безпощадно, а специалистите - десетки. Един от тях е инженерът енергетик Никола Христов, който е признат майстор на домашната ракия и член на миналогодишното жури.
На финала на състезателната част се проведе надпревара за най-бързо чистене на риба. Там емоциите взеха връх.
Победителите в различните категории на тазгодишния рибен фест станаха Емил Исмаилов с приготвената от него рибена чорба, Борислав Йорданов с невероятния му шаран на скара, най-сръчната Таня Иванова и Симеон Велев, който донесе най-добрата ракия в околията. Просто догодина елате в Бръшлен и ще опитате от яденето, пиенето и веселието!
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА