28 Октомври, 2024 16:32 1 623 10

Как точно се отразява на тялото спирането на алкохола след един ден, един месец и една година

  • алкохол-
  • спиране на алкохола-
  • детокс-
  • детоксикация-
  • влияние-
  • пиене

Лекари обясняват как се отразява на тялото отказът от алкохола и колко дълго трябва да продължи той, за да бъдем напълно детоксикирани

Как точно се отразява на тялото спирането на алкохола след един ден, един месец и една година - 1
Снимка: Shutterstock

Отказът от алкохола може да е труден за някои, които се наслаждават на една-две бири, но един експерт изброява ползите от отказването от алкохола за различни периоди от време.

Докато някои чакат до Нова година, за да се отдадат на пречистване след празниците, други се решават на тази стъпка преди празничния сезон. За да популяризира ползите от спирането на алкохола, един експерт разкри непосредствените и дългосрочните ефекти от спирането на алкохола.

Изследователите на алкохола казват, че има огромна полза за здравето от спирането на пиенето, която често се развива в дългосрочни навици, които са полезни не само за здравето, но и за социалния ви живот.

Само след няколко дни Джо Марли от Alcohol Change UK казва, че ползите вече ще са се появили. Той казва: "Има някои незабавни въздействия и ползи от това да не се пие, както и по-дългосрочни неща." Част от тези ползи ще бъдат промените в съня, макар и негативни в началото, докато тялото започне да свиква да заспива без помощта на алкохола.

Но не след дълго адаптацията е приключила и позитивите започват да проличават. Наблюдава се повишаване на концентрацията при тези, които са се отказали от алкохола само след две седмици, като д-р Гаутам Мехта казва, че около този етап може да се "почувствате по-добре" като цяло, съобщава The I. Той каза: "Хората казват, че започват да се чувстват по-добре на около две три седмици, като преди това са съобщавали за проблеми със здравето."

"С други думи, вероятно отказът трябва да продължи няколко седмици, за да почувствате, че върши някаква работа."

След един месец започват да се появяват някои реални ползи за здравето. Спадът на кръвното налягане е голямата промяна, като според д-р Мехта средният спад в кръвното на хората се равнява на 6,6%.

Дългосрочните ползи за тези, които искат временно да се откажат от пиенето, са "пренастройване" на отношенията ви с алкохола, казва още д-р Мехта. Той каза: "Кампаниите за едномесечна почивка от пиенето може да изпратят смесени послания, тъй като биологичната детоксикация не е пълна. Възможно е обаче да има влияние върху пренастройването на отношенията ви с алкохола."

Впоследствие главният изпълнителен директор на КАМРА Том Стайнър посочи, че подобни кампании като "сух януари" могат да окажат негативно влияние върху общественото или личното възприятие на консумацията на алкохол, като според експерта те могат да демонизират напитките.

Той заяви: "Някои хора – различни от тези, които ги провеждат и участват в тях – използват тези кампании, за да демонизират като цяло консумация на алкохол – въпреки голямата база данни, която показва, че огромното мнозинство от хората консумират алкохол отговорно. Искаме хората да се възползват от все по-широката гама от предлагани алтернативи с ниско съдържание на алкохол и без алкохол и да продължат да се наслаждават на социалните и емоционални ползи от посещението на кръчма или заведение, независимо от това какво пият."


Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Балкандията

    9 6 Отговор
    Кой пие вода бе батко?

    Коментиран от #8

  • 2 КЛУБ НА АНОНИМНИТЕ АЛКОХОЛИЦИ

    10 4 Отговор
    Реалността е илюзия,породена от липсата на алкохол......
  • 3 Алкохола е вреден

    4 0 Отговор
    И трябва да се унищожи! Затова, който има алкохол вкъщи, веднага да го ... донесе на мен!
  • 4 По- тъпо нещо

    5 2 Отговор
    Скоро не бях чела!
  • 5 Врачанин

    10 1 Отговор
    У Враца казват: който не пие или е болен, или е долен.
  • 6 СМЕХОРИИ

    5 2 Отговор
    От къде докопа тази статия... Няма нищо вярно, всичко е до психически тренинг. Никакви болки, никакво желание ако сериозно решиш да пробваш отказа от употребата му...Всичко друго е измишльотина
  • 7 Трябва

    7 0 Отговор
    Да пиете редовно , но никога да не ставате пияница ! Трудно е , но е постижимо !
  • 8 Реалист

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Балкандията":

    Д-р Радева ми е забранила да пия вода :)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Студопор

    2 1 Отговор
    Само англичанин да не ми обяснява за ползите от спирането на алкохола, тъй като тия пият най-много.