Last news in Fakti

25 Април, 2014 17:44 1 371 0

Откриха онкоцентър за ранна диагностика в Бургас

  • откриха-
  • онкоцентър-
  • ранна-
  • диагностика-
  • бургас

Здравният министър разкритикува спешният център в града

В МБАЛ Бургас бе открит „Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания.

По време на пресконференцията министърът на здравеопазването Таня Андреева увери, че през следващия програмен период ще се търси устойчиво доразвиване на проекти като този в МБАЛ Бургас.

Директорът на лечебното заведение д-р Миразчийски изрази удовлетвореност от съвместната работа между Министерство на здравеопазването и МБАЛ Бургас.

„Регионален център за ранна диагностика на онкологични заболявания на територията на „МБАЛ-Бургас” АД“е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма (СРИП) на Министерство на здравеопазването по схема за безвъзмездна финансова помощ „Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г., с общ бюджет 148 млн. лв. и с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването.

Проектът се финансира от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет на Република България. Общата стойност на проекта възлиза на 4 778 081, 02 лв., от които: финансиране от ЕФРР – 4 034803,55 лв.  

По време на пресконференцията здравният министър д-р Таня Андреева не спести критиките си към спешния център в Бургас. „Сигурно знаете как изглежда вашият център за спешна помощ. За мен това е един от най-зле управляваните центрове, недопустимо за град като Бургас”, категорична бе тя, цитирана от "Грамофона".

До лятото Бургаският център за спешна помощ ще бъде ремонтиран. За това има заложени средства, съобщи министър Таня Андреева. „Спешният комплекс, изграден на територията на града ще коства на държавата не малък ресурс, но е изключително наложително, за да могат хората да бъдат сигурни, че има кой да се погрижи за тях в животозастрашаващи състояния”, допълни тя.

За да  работят, лекарите имат нужда от нормални условия, високотехнологично оборудването, което да използват и не на последно място тяхното професионално развитие. „Колкото и добри да са условията и високотехнологична да е апаратурата, ако ги няма специалистите, които да работят, всичко ще е обречено”, заяви министър Андреева.

„Важно е да се прави разлика между спешен болничен център, който е на мястото на самата болницата, какъвто сме ние, и т.нар. „Бърза помощ”, която ходи при хората в дома”, заяви изпълнителният директор на МБАЛ-Бургас д-р Бойко Миразчийски.

Дублиране между двете спешни помощи няма да има, защото спешният болничен център няма да разполага с линейки и няма да се отзовава по домовете, а ще е в самата болница.  В центъра ще бъдат водени пациентите в тежко състояние.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА