2 Юли, 2014 14:37 2 398 0

Обединени за банките срещу „клатенето на лодката”

  • обединени-
  • банките-
  • "клатенето на лодката"

Банки, държава, медии и народ успешно издържаха стрес теста

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Паниката около банките, предизвикана от криминални атаки, бе овладяна успешно. Стрес тестът този път бе издържан. Друг е въпросът дали реакциите не бяха закъснели и разнопосочни.

Сагата започна с Корпоративна търговска банка заради скандалите между знаковите фигури Делян Пеевски и Цветан Василев. Зад тях политици, финансисти, експерти заподозряха от лични финансови интереси или отдалечаване в политическото пространство на БСП и ДПС до мащабни международни бизнес залози като "Южен поток".

Мнозина от експертите са на мнение, че БНБ реагира адекватно, но закъсня с намесата си. Преди това да се случи, паниката нарасна до неимоверни размери и заради намесата на прокуратурата, която направи показната акция в сграда с офиси на КТБ. Това бе отбелязано от доста наблюдатели. Така че, както и да се оправдава главният прокурор Сотир Цацаров в този водевил Пеевски-Цветанов, който е на гърба на обикновения български гражданин, няма как да му повярваме, защото наля масло в огъня.

Последва сагата с Първа инвестиционна банка в края на миналата седмица. Тя също бе атакувана от вложителите си да изтеглят своите спестявания - както от крупни бизнесмени, така и от обикновени хорица, които държат в нея дребни спестявания за децата си. Освен криминалните съобщения на Кирил Джабаров и Робърт Димитров от „Глобал Маркетс”, за това допринесоха и провокативните изказвания на депутата от левицата Антон Кутев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който дни след това се обяви за спасител на банките. В тази ситуация той няма едва ли ще остане единствен - със сигурност и други политици ще претендират за тази роля.

От самата ПИБ реагираха незабавно с изявления и повишени кешови наличности по банковите клонове. Банката уведомяваше клиентите си за ставащото, но и при този случай, както и при КТБ в началото, като че ли миналия петък се подаваха разнопосочни сигнали – като например за е-банкирането или допускането на гражданите в банката, което в дадени ситуации бе избирателно. Но браво на ПИБ - всичко бе прозрачно в крайната фаза, с представяне на действителното състояние, не ни излъгахте и се оказахте достойна за доверие и уважение банка.

За успокояването на хората в подкрепа на ПИБ се изказаха и различни представители на сектора. Първа инвестиционна банка реагира адекватно, като изплати парите на хората, които пожелаха да изтеглят депозитите си. Един от икономистите от Института за пазарна икономика - Петър Ганев, също го призна, отбелязвайки, че опитът за дестабилизация е неуспешен. "Ние вече дълго време се борим за цивилизация, не за джунгла", подчерта той.

А може би най-много в тази криза помогна обикновеният гражданин, който прояви финансова култура, наред с медиите, които като цяло реагираха адекватно на ситуацията и застанаха зад държавата, без да натягат напрежението. Като че ли за пръв път колегите не си позволиха да преследват евтината сензация и заложиха на това как да се укрепи стабилността на държавата, а не да участват в комплота за разклащането й. Медиите този път доказаха професионализъм, като публикуваха точна и проверена информация за състоянието на банките и защитиха по този начин обикновения гражданин.

В неделя след четиричасови консултации при президента Росен Плевнелиев основните политически партии застанаха зад банковата стабилност. И това доведе до успокоение.

Това е второ изпитание за Първа инвестционна банка, с което тя се справи. През 2008 г. се понесе слух, че банката има „някакви проблеми“ и за два дни това предизвика паника. И тогава, и сега е обяснимо, че част от българите вероятно са се поддали на инсинуациите, тъй като вече са препатили и правят паралел с банковата криза от 1996-1997 година, както и с пирамидите в началото на прехода, когато мнозина „изгоряха”.

В началото на седмицата ПИБ възнагради своите клиенти, които не са посегнали на авоарите си и са проявили разум и финансова култура.

Най-доброто доказателство, че българската финансова система е стабилна, обаче дойде от Европа. Общността одобри държавна помощ от 3,3 милиарда лева само в случай на нужда за банките, което е допълнителен буфер в системата. Това и проверките на НАП спряха паниката и по обменните бюра.

Трябва да се отбележи, че за първи път от влизането ни в ЕС държавата действа ефективно за овладяване на кризисна ситуация. Седем години вече България е член на ЕС. За първи път институции и народ си подадоха ръка и доказаха, че носим европейския дух на единението, а не само байганьовщината пред лицето на общата опасност.

За 25 години преход в държавата успяхме да съсипем много отрасли, успяхме да рушим в повечето ситуации, вместо да надграждаме - всяко следващо правителство ни обясняваше, че светът започва от него. Оказа се обаче, че сме съхранили, минавайки и през икономическата криза, нещо много важно: финансовата стабилност на страната ни. Показахме, че можем да се обединим в нейната защита.

Предстоят предсрочни избори, за което ни е необходима стабилност. Със сигурност, политиците ще клатят лодката: кои - по-усърдно, кои - не. Но знаем, че всеки от тях "дърпа чергата към себе си”. Жалкото е обаче, че и в задаващия се парламент ще влязат пак същите познати муцуни. Българинът има една хубава поговорка -  „Преоблякъл се Илия, пак в тия”. Чуват се гласове за промяна в рамките на този парламент на Изборното законодателство, за да бъде застъпен в по-голяма степен мажоритарният елемент. И това няма да приемат депутатите, защото не го искат, по-удобно им е да си редят предизборните листи. Спасението ни от досегашната позната мила родна картинка е 100% мажоритарен вот в два тура с право на отзоваване на народните представители, за да престанат те да си разиграват коня за наша сметка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА