Last news in Fakti

10 Юли, 2014 19:48 2 831 0

МОСВ: Загубата на средства може да бъде предотвратена

  • земеделие-
  • еврофондовете-
  • мосв-
  • екоминистерство

Участието на и.д. директора на ОПОС в конкурса за поста е причина за рокадите напоследък

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

След като днес от ГЕРБ излязоха с остри критики по отношение на работата на екоминистерството и алармираха за евентуална загуба на 800 милиона лева по Оперативна програма „Околна среда”()ОПОС, от Факти.бг се обърнахме към Министерството на околната среда и водите (МОСВ) с няколко въпроса.

След като депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева заяви днес, че за няколко дни са били извършени няколко рокади в ръководството, попитахме министерството каква е истината.

Вярно ли че Яна Георгиева е била заменена от Мариян Георгиев  за два дни, а сега се завръща Спиридон Александров (Той беше начело на ОПОС от началота на тази година – бел.ред)?

На Яна Георгиева беше възложено да изпълнява длъжността Главен директор на Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда“  считано от 26.06.2014 г., след изтичане на срока на заповедта на Спиридон Александров.

На 07 юли 2014 г. е издадена заповед за стартиране на процедура по конкурентен подбор за заемане на  длъжността Главен директор на Главна дирекция „Оперативна програма Околна среда“.

Правомощията на Яна Георгиева като и.д.  Главен директор на ГД ОПОС са прекратени на 07.07.2014 г.

До приключване на процедурата по конкурентен подбор, и. д. Главен директор на ГД ОПОС и ръководител на УО на Оперативна програма“Околна среда“ е  Мариян Герганов.  Герганов  е началник отдел „Оценка на проекти и договаряне“ в  същата дирекция. Той ще изпълнява длъжността до избор на титуляр.

Защо са били наложени подобни промени?

Яна Георгиева  е заявила желание за участие в обявената процедура и това е причина да бъдат прекратени правомощията й. Така ще  се  гарантира прозрачност и не допускане на конфликт на интереси.  

От опозицията алармират, че са застрашени 800 милиона лева за тази година. Каква е истината?

При запазване на темповете, с които се извършва верификацията, (т.е. над 50 % ) и при възобновяване на плащанията по ОПОС, загубата на средства може да бъде предотвратена. За тази година целта  е да бъдат верифицирани и сертифицирани към ЕК разходи за над 1 млрд.лева.

Наистина ли сега, в средата на годината, нито един лев по ОПОС не е сертифициран?

Сертификацията е процесът на изпращане на искания за средства от страната- членка към ЕК. Процесът на верификация е проверката на исканията за средства , представени от бенефициентите пред УО на ОПОС.

УО е извършил верификация на над 50%  от  представените от бенефициентите искания за средства, които ще бъдат включени в подготвения доклад по сертификация, който ще бъде представен пред  Дирекция „Национален фонд“ в Министерство на финансите.

Как работите с европейските ни партньори в тази ситуация?

МОСВ е в непрекъснат диалог с Европейската комисия. Всяка седмица експерти от МОСВ ще провеждат технически срещи за ускоряване издаването на първия за 2014 г. сертификат. При реакция от страна на комисията се очаква това да се случи в края на другата седмица. Министерството заедно с кметовете и българските представители в Европейския  парламент, полагат  всички усилия за възобновяване на плащанията по ОПОС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА