Last news in Fakti

16 Октомври, 2014 15:55 2 532 5

Харизанов: С всеки изминал ден вървим към нови избори

  • харизанов-
  • изминал ден-
  • вървим-
  • нови избори

Интервю с Георги Харизанов от Института за дясна политика и член на ГЕРБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

С всеки изминал ден вървим към нови избори. Това прогнозира Георги Харизанов от Института за дясна политика и член на ГЕРБ в интервю за Факти.бг. Според него изборите ще бъдат през февруари - март следващата година. При тази конфигурация в парламента и поставените условия от политическите партии стабилно правителство към днешна дата е невъзможно.

Какво очаквате да се случи при преговорите между ГЕРБ и останалите парламентарно представени партии?  Ясно е вече, че при "БСП - лява България", ДПС и Реформаторите няма резултат. Очаквате ли да бъде сформирано правителство?

Анализът на нашия Институт за дясна политика и на колегите още миналата седмица показа, че все по-упорито вървим към нови избори. Събитията от последните дни го потвърждават. Причините са няколко. Първо, декларативното оставане в опозиция от страна на БСП. След което на следващия ден получихме отказ от ДПС да подкрепят коалиционно правителство и декларативната им подкрепа само за правителство на малцинството, излъчено от ГЕРБ еднолично, което под някаква форма прави разговора невъзможен. Третата причина са вчерашните преговори между ГЕРБ и Реформаторския блок. Като тук основно виждаме проблема в Реформаторския блок и във взаимно изключващите се четири искания, които замениха първите шест стъпки, които бяха 12 точки, после бяха 10 мерки, а вчера дойдоха с четири искания...

При един внимателен анализ на тези четири искания виждаме, че те сами по себе си правят сформирането на правителство невъзможно. Защото първа точка казва борба с модела "Кой" и  четирите партии, които са абсолютно неприемливи, което е разбираемо. Втората точка бе съдебна реформа, за която е необходимо конституционно мнозинство, а без тези четири партии това е невъзможно. И четвърта точка казва, че не са приети партии, които са с ксенофобски, расистки залитания, да го кажем така. Приемаме, че освен първите четири партии, които се елеминират по дефолт, се елиминира и Патриотичният фронт. В този смисъл остават ГЕРБ, Реформаторски блок и АБВ, които са сумарно със 118 депутати, и второ за автентично десните, както те обичат да се наричат, единственият им приемлив партньор, според вчерашните четири точки, е АБВ, които са лява партия. Искаме да повторим още веднъж тезата си, че правителство е неосъществимо и с всеки изминат ден все повече се засилваме към предсрочни избори.

Няма ли това да донесе нестабилност, има за решаване бюджет, КТБ, проблеми в енергетиката. Кога виждате тези предсрочни избори?

Актуализация на бюджета може да бъде направена от парламента, след като той започне работа, докато текат конституционните възлагания на мандати на първите три политически партии. Така че актуализацията на бюджета, ако бъде изведена като наложителен приоритет, би могла да бъде реализирана от парламента, който би трябвало да бъде свикан на 27 октомври.

Тук отново искам да припомня каква разделителна линия бе самата актуализация, защото през лятото на тази година я подкрепиха ГЕРБ и под условие я подкрепиха и ДПС, Реформаторският блок бяха против, което от своя страна даде основание и опорни точки на противниците на ГЕРБ да говорят за коалиция "Бостан", след което - нормално - с оглед на предстоящите избори ГЕРБ оттеглиха гласуването на тази актуализация, за да не бъдат обвинявани в коалиране с ДПС.

Актуализацията е наложителна, особено с намеренията на финансовия министър от края на ноември да започне да изплаща гарантираните влогове в КТБ, както е по закон, и с гласувания в последния момент на 42-рото НС нов Закон за МВР. Това са две основни точки, по които предстоят тежки плащания, и актуализацията е наложителна. Тя е един от основните мотиви парламентът все пак да заработи, макар и за кратко, независимо дали се сформира редовно правителство или не.

Проблемът с КТБ не е ли редно да бъде разрешен без политиците, а от БНБ, ако се налага - и от прокуратура?

Аз мисля, че е някаква неудобна истина или публично известен факт, че тази банка, без да сме тесни специалисти във финансовата сфера, ние поне от публична гледна точка не виждаме как ще заработи и ще започне да функционира нормално все едно нищо не е било. Така че аз не виждам как БНБ ще съумее да разреши кризата с КТБ, още повече - обвързвайки бавенето на сроковете за проверката на КТБ с очакването различна политическа сила от тези, които са управлявали през последната година и половина, да поеме властта и да поеме негатива от предстоящия фалит на банката.

Тоест - и следващата седмица, когато ще се намеси тежката артилерия на ГЕРБ в лицето на г-н Борисов Борисов, не очаквате по-различни резултати в последващите преговори между политическите сили?

Много анализатори изхождат от тезата за блъфа - че едва ли не ГЕРБ иска да постави в подчинена позиция по-малките партии. Но ние наистина си мислим, че при този фрагментиран вот и при тези разностранни политически субекти, от които зависи съставянето на правителство, това е практически невъзможно. Важното е, че част от определящите се като най-прогресивни партии говорят за съдебна реформа и за промени в съдебната система, а за там трябва конституционно мнозинство. Ние не можем със 121 депутати да направим правителство, камо ли да мислим за 160, които да гласуват промени в съдебната система, при този шарен парламент в момента.

Няма ли да е идентична ситуацията при едни следващи избори след няколко месеца, а и анализатори казват, че при евентуален нов вот големите партии рискуват да загубят още гласове?...

Това е едната гледна точка, другата гледна точка е дали малките партии ще имат идеологичен, финансов и организационен ресурс да изкарат един нов цикъл на избори. Още повече се вижда, че присъствието на много малки партии нито води до по-висока степен на демокрация, нито води до нещо градивно при сформирането на управление. В този смисъл сигналите от вън са важни, безспорно. Бяха излъчени много сериозни сигнали да се работи за широка коалиция, но при положение, че ГЕРБ и БСП имат общо 123 гласа, а и ГЕРБ и БСП имат абсолютно нормално изглеждащи конкуренти (вдясно това е Реформаторският блок, а вляво - АБВ), нормално е да има притеснения. А и една такава широка коалиция, само и само да се сформира стабилно правителство с оглед на предстоящите 2-3 месеца, няма в никакъв случай да е стабилна и предизвестеният край на едно такова трудно сглобено управление ще донесе повече негативи на големите партии, отколкото отиването на едни нови избори.

Т.е. Вие виждате продължаване на дейността на служебния кабинет до февруари - март?

За нас прочитът на резултатите и събитията от последните дни води натам. Да.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    0 0 Отговор
    Този не трябваше ли да е в затвора?
  • 2 ПИТАМ

    0 0 Отговор
    ГЕРБ ДЯСНА ПАРТИЯ ЛИ Е? ВОЖДОВЕТЕ БОРИСОВ И ЦВЕТАНОВ ПРЕСТЪПНИЦИ ЛИ СА?ПРЕСТЪПНИЦИ ЛИ СА ПРАВОРАЗДАВАТЕЛНАТА СИСТЕМА,ЧЕ ДОСЕГА НЕ СА ГИ ВКАРАЛИ В ЗАТВОРА?
  • 3 mini

    0 0 Отговор
    И сеща ли се този колко процента ще вземе ГЕРБ на новите избори? Толкова малко, че някой късо подстригани там ще си скубят косите...дето ги нямат. Така че, да подходят в интерес на хората, да спрат да се правят на големите разбирачи, защото знаем и видяхме, че не са такива, и да си налягат наглите задници. Т.е., да направят кабинет и като много велики "победители" да понесат отговорността. И без това след 1-2 нови избори ще се превърнат по численост като креатурата си ББЦ.
  • 4 maxi

    0 0 Отговор
    Те затова ГЕРБ все ви бият. Щото сте много велики и много знаете.
  • 5 Мразим Шлюхи

    0 0 Отговор
    http://www.mediapool.bg/sladurat-harizanov-sam-se-zalichil-ot-sladurcom-bez-namesa-na-gdbop-news190041.html