Last news in Fakti

17 Октомври, 2014 17:04 9 093 12

Няма да предадем гласа си

  • няма-
  • да предадем-
  • гласа си-
  • петър паунов-
  • кюстендил-
  • бат сали

Хората искат мажоритарна избирателна система, убеден е кметът на Кюстендил

Няма да предадем гласа си - 1
Снимка: БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Над 16 хиляди са вече подписите в петицията, приета от Общинския съвет в Кюстендил „Да спрем подмяната. Не на подмяната! Не на назначаемите депутати”, заяви пред Факти.бг кметът на града Петър Паунов. Той подчерта, че от понеделник подписката става национална. Тя не е само по отношение на Бат Сали (избрания от листата на ДПС Александър Методиев – бел.ред.), а по отношение на подмяната на вота с гласовете от Турция.

Припомняме, че заради пренасочените гласове от чужбина Александър Методиев стана депутат едва със събрани малко над 800 гласа в избирателния си район. Това се дължи на методиката в закона и липсата на избирателен район за българите в чужбина. Изборът обаче предизвика протести в Кюстендил и Дупница.

Петър Паунов посочи, че в момента протести има и в Ямбол, Габрово и Карлово. В понеделник на четири места в София – метростанция Сердика, стадион Васил Левски, Софийския университет и УНСС ще продължи събирането на подписи.

Ще има и блокади,

потвърди кметът на Кюстендил. Той посочи, че няколко народни представители от града са пуснали жалба срещу изборния резултат. Паунов изрази надежда, че институциите ще сезират Конституционния съд и с отмяната на резултатите от изборите в Турция да бъде променен и резултатът в 10 МИР.

Ако законът е антибългарски, той не предполага спазване, категоричен беше Петър Паунов. Той попита: „Кога спазва законите ръководството на ДПС? Когато твърди, че Бат Сали и избран законно, съобразно закона, който те са направили? Или когато агитира на турски?”

Има закон, който е неработещ и всички представители на политически сили и членове на Централната избирателна комисия го нарекоха аномалия, посочи Паунов. По думите му в тълковния речник срещу думата аномалия пише „отклонение от нормалното, отклонение от законното”. Няма да позволим българският глас да става жертва на аномалия, заяви Петър Паунов. Той подчерта:

Настояваме за мажоритарна избирателна система.

На въпрос за типа мажоритарност кметът посочи, че моделът по който се избират кметовете (мажоритарна система в два тура – бел. ред.) е добър. Категорично това е искането на гражданите и на цялата държава, с изключение на част от политическата върхушка, смята Петър Паунов. Той е твърд привърженик на 100% мажоритарна система, която ще даде и повече представителност. И още нещо – каквато и да е системата, тя трябва да предвижда възможността за отзоваване на депутати поради неспазване на ангажименти.

Това е лечението,

посочи кметът и добави, че едни хора се явяват в различни избирателни райони и вече карат седем-осем мандата. И това всъщност оставя неудовлетворение от представителството и демотивира хората да гласуват. „И за капак, разбира се, ДПС се опитва да доказва на всички, че когато и за който да гласувате, ще получавате ДПС. Целта е да пада избирателната активност, за да може ДПС постоянно да качва своя резултат на база на по-малко гласове. Ние, обаче, няма да го допуснем.”

Зная колко е нужно да има стабилно правителство и трябва много разумно да се подходи. Така Петър Паунов коментира неяснотите около създаването на нов кабинет. Той подчерта, че ситуацията в страната е изключително тежка и „благодарение само на що-годе стабилната местна власт България все още не се е сринала”.

Не по всякакъв начин, а слагайки на масата националните приоритети. Така трябва да действат политиците, смята кметът на Кюстендил. „Затова се чувстваме омерзени. Когато трябва да говорим за национални приоритети и решаването на сериозни икономически въпроси, както и на въпроси в областта на здравеопазване, социална сфера и инфраструктура, на нас ни се сервира депутат, който не е избран и вече трябва да решаваме въпроси, които са далеч от съвременните приоритети. Но ние

няма да предадем гласа си.

Очакваме да видим дали Движението за права и свободи ще реагира. Ако това не стане до понеделник, ще обявим къде ще станат следващите блокади. И, разбира се, хиляди ще посрещнем т. нар. народни представители при клетвата им. За да знаят, че не са желани”, подчерта Петър Паунов. Той изрази надежда, че все пак ще има отговорно поведение и няма да се допусне да се стигне до ескалация.

„Защото е очевидно и самият лидер на ДПС подчерта, че това е аномалия. Само че се опитва да спомене, че някъде Атака била спечелила мандати. Ние не се интересуваме някъде и какво. Спазвайте закона. 800 гласа от 62 000 ви правят осма политическа сила. В район с четири мандата няма как да вкарате депутат. Така че се съобразете и не създавайте напрежение. Оттеглете се  и не позволявайте да се закълнат. Това е решението на въпроса. И, разбира се, другото е да признаят, че са сгрешени резултатите от изборите в Турция, което ще доведе до ротация на мандатите и ще има ново разпределение,” смята кметът на Кюстендил.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ghost

    3 0 Отговор
    Подкрепям напълно тези хора. Бях ангажиран за изборите в Самоков, и мога да потвърдя, че масово се купуваха цигански гласове от ДПС, със съдействието на цялата организация на бат Сали.Нещо повече самите цигани се хвалеха със различни суми от 60 до 200 лв. на човек. Който иска да вярва.
  • 2 Plovdiv

    5 0 Отговор
    Цялата държава трябва да бъде блокирана!
  • 3 tom

    2 1 Отговор
    Най-разумния коментар който съм чел до сега!
    Трябва да получи 100% подкрепа!
  • 4 The Big Boss

    2 1 Отговор
    Само 100% мажоритарни избори в два тура са истински избори!

    Това в момента е пълна гавра с хората.
    Който не го е разбрал все още, да му е честит БАТ' САЛИ
  • 5 Toshko

    2 0 Отговор
    Петиция за премахване на новините на турски език по БНТ http://www.peticiq.com/novini_na_turski_ezik_po_bnt_out
  • 6 по темата

    1 0 Отговор
    Мажоритарна избирателна система - това ще са 240 Бат Саливци в Парламента!
  • 7 Мунчо

    0 0 Отговор
    Ей, хора - вземете се събудете! Аз дори спрях да гледам и чета новините, защото само с това им се промиват мозъците на овцете. Явно са успели да контролират масите народ, щом всеки само за това говори! Никога няма да гласувам и не ми дреме какво ще стане, защото и без това сме злобни и завистливи к**елета.:)
  • 8 край

    1 1 Отговор
    Не плюите по мажоритарнат система без да знаете как функционира. Тя ви езабранена от партиите и пратените от тях социолози добре ви промиват против нея. Ако тази система значеше 240 бат Салита отдавна да ви е въведена. Сегашната пропорционална система и изгодна на тези които ви управляват и които нямате причина да обичате много.
  • 9 край

    0 1 Отговор
    Браво Паунов 100% мажоритарна ситема два тура и статуквото ще бъде разбито. Ако искате да избираме реално -да наложим на управляващите мажоритарна система ако искате да гласувате без да избирате продължавайте както до сега.
  • 10 край

    0 1 Отговор
    Лъчо Мозъка, фидосова, волен сидеров, станишев, димитър дъбов и пр. е изключено да станат депутати при мажоритарни избори. Народен представител при мажоритарн избор трябва да събере повече от 50% от гласувалите в един избирателн район. Никой от горните не го може. при сегашната система даже и педофила Кузов стана депутат. сами си правете сметката коя е по добрата система.
  • 11 гост

    1 0 Отговор
    В Австрия също има новини на езика на някои от малцинствата им,но започват винаги след 24 часа в полунощ. И още нещо,там населението ако протестира пред общината и нежелае в населеното място да има бежанци,те веднага биват махани от там,дори ги експулсират зад граница.
  • 12 wulkan

    1 0 Отговор
    Вчера един Ахмед, или там както се казваше, се обади в радиото на Волгин и рече, че не можело в България да има референдум по въпроса дали Турция да влезе в ЕС или, защото Турция била суверенна държава. По тази логика ми се губи връзката поради какви причини тогава Ахмедчовците в Турция избират депутати в друга суверенна държава!? Или не сме такава? Нещо много ни слагат в партер вече от всякъде и всеки ни казва какво ще правим и кой как да им спазва правата и суверинитета, а за нашия не става въпрос.