Last news in Fakti

16 Ноември, 2014 18:06 2 681 30

Западът не бива да приема натрапваната му нова Студена война

  • бризбейн-
  • г-20-
  • западът-
  • студена война

Срещата на Г20 в Бризбейн не измисли решение на конфликта в Източна Украйна. Западът се нуждае от нова преценка и стратегия, пише по този повод в коментар за Дойче веле Инго Мантойфел

Западът не бива да приема натрапваната му нова Студена война - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Макар да беше посветен на глобалните финансови и икономически въпроси, още първият ден от срещата на Г20 в Бризбейн премина изцяло под знака на конфликта в Украйна. Също и германската канцлерка Ангела Меркел (безуспешно) обсъди с руския президент Владимир Путин кризата в Европа, за която мнозина се опасяват, че води към нова Студена война.

Безспорно новата конфронтация между Русия и Запада възникна заради политическото бъдеще на Украйна, след което беше задълбочена от анексирането на Крим и политиката, водеща Източна Украйна към дестабилизация. И въпреки това Западът не бива да приема натрапваната му от руските "соколи" нова Студена война. Необходими са сдържаност, нова преценка на реалните възможности и опасностите, както и нова стратегия. В тази връзка е много важно и съвършено правилно това, което виждаме да прави Ангела Меркел: тя се опитва да поддържа всички пътища за общуване с Кремъл и лично с президента Путин, дори и когато разговорите по тези канали в първия момент не носят някакви резултати.

Преценка на опасностите и възможностите

Руската политика създаде много недоверие и предизвика възмущение. Независимо от това, важна цел на западната дипломация си остава да продължи да си говори с Путин. Защото усточиви решения са възможни само ако двете страни съумеят да възстановят макар и минимално доверие помежду си. Необходимостта от това личи не само от крехкото споразумение за примирие от Минск, но и от наново и наново подновяваните сражения в района на Донецк. Най-голямата опасност за световния мир произтича от това, че руската демонстрация на сила - бомбардировачи над северния Атлантически океан или бойни кораби край бреговете на Австралия - произвежда нови напрежения. Ще се наложи също така Западът и украинското правителство да приемат неприятната истина, че без активното участие на Русия фактически няма да е възможно подобряване на икономическото и социално положение в Украйна. Кремъл не само държи в ръцете си силни козове: доставките на газ за Украйна, транзитните такси, пазара за украинските промишлени стоки и преводите в рубли на работещите в Русия украински граждани, но и очевидно е решен да ги използва максимално за своята игра, както показват събитията в Крим и Донбас.

Целите на Русия и отговорът на Киев и Запада

Затова е необходимо украинското ръководство и западните правителства да съгласуват помежду си концепция за това, как да предложат на Кремъл перспектива относно стратегическите цели на руската политика. Разбира се, тя трябва да изключва създаването на нови неоимперски зони на влияние, нито пък трябва да позволява външни намеси по пътя на Украйна към пазарна икономика и правова държава по европейски образец.

Един от възможните компромиси може да се състои в даването на гаранции, че в бъдеще Украйна ще остане независима и на този етап няма да се присъединява към НАТО, че Споразумението за асоцииране с ЕС няма да носи на Русия икономически негативи, както и че Украйна ще се децентрализира и ще делегира повече права на регионите си. Последното вече беше принципно обещано от президента Петро Порошенко, а с решението за отглагане на Споразумението за асоцииране с Украйна за началото на 2016 година Брюксел фактически дава отговор на опасенията за икономически неизгоди за Русия, произтичащи от това споразумение.

Все още е дълъг пътят до постигане и на политически компромис. Няма да е никак лесно Кремъл да бъде убеден и отклонен от агресивната си линия на поведение. Но вместо да отправят нови и нови заплахи за санкции и да затягат режима на икономически ограничения, западните правителства трябва да използват това свое "оръжие" за постигането на политически компромис. Тогава стъпка по стъпка санкциите могат да бъдат затягани, или обратното - да бъдат разхлабвани или направо отменяни.

Ясно е, че бързо няма да бъдат възстановени отношенията между Запада и Русия от преди кризата. Преди да говорим отново за стратегическо партньорство, трябва да се променят доста неща. Също така вече е ясно, че не е възможно стабилизирането на Украйна без един нов западен "план Маршал". Нещо повече - САЩ и ЕС дължат тази жертва на Украйна. Без постигането на компромис с Русия обаче всички тези усилия ще бъдат напразни. Руският президент Путин знае това отлично. Затова и той може да си позволи такава решимост и твърдост, каквито той демонстрира на срещата на Г20 в Бризбейн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор
    запада отново показва непознаването си на източния съсед,който би реагирал адекватно само след като е наврян в ъгъла.европейските държави и част от американските политици смятат че путин е като тях ,толерантен и конструктивен,но грешат.руския диктатор ги презира и мрази ,а основната му идея е бетонирането му на върха на русия след като вкара коза с врага с който руснаците са плашени последните 70 години.грешка ще бъде и неприемането на украйна в нато,както и неприемането и в ес за да се запазят добрите отношения с путин.това ще доведе до проблеми подобни на тези на полша след 2 та световна война,а и няма да е справедливо спрямо украинците и ще се нарушат принципите за приемане ,които не зависят от мнението на русия ,а от обективни критерии които кандидата трябва да изпълни!

    Коментиран от #24

  • 2 guest

    2 0 Отговор
    Ако някой чувства европейските и особено америкнските политици като "толерантни" - нека се събуди и прогледне. Американците направиха преврат в украйна, точно по същия начин както в държавите оп цялото средиземноморие през последните години и всичко, което искат е да си вземат и територията Украйна. Путин обаче не им я дава и по тази причина е лош. Същите тези "толерантни" европейци и американци сринаха със земята Сърбия от бомбардировки. "Толерантните" европейци и американци бомбардираха Либия и я върнаха назад не в първи клас, ами в Средновековието...

    Коментиран от #5

  • 3 Али Бабата

    2 0 Отговор
    Добре, че са американците иначе руският тероризъм ще завладее Света. Всяка война която са започнали американците е за да се спре разпространението на руският империализъм и фашистка диктатура. Американците нямат колонии, те не им и трябват. Американската политика винаги е била на взаимното уважение, равнопоставеност на партньорите и взаимна изгода… Блаженни са вЕрващите!!!
  • 4 едностранчиво разбира се

    2 0 Отговор
    Не мога да разбера как очакват да се разберат - Путин просто да приеме всичко, което искат от него и да слушка, както досега си е траел при всички прояви на американска експанзия. В случая става въпрос за мачкане и избиване на руско население, което никоя уважаваща себе си държава не може ей-така да приеме.
    Руснаците предложиха изход - федерация, но украинците са тъпи и заблудени, както и явно искат да се наложат чрез избиване на населението, което не им е изгодно, затова и Русия става все по-хард. Ако ви покажат, че не ви смятат за нищо, вие какво ще благодарите ли, ами не, ще се защитите. възможно е в един момент да има експанзия от страна на Русия, но ако украинците бяха намерили по-мъдро решение, нямаше да има Путин никакви основания за това. В крайна сметка той не е завзел територии, в които хората не го искат. В тази връзка е смешно да се говори, че Русия само била виновна за Студената война.

    Коментиран от #6

  • 5 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "guest":

    американците не са правили преврат в украйна,нито са сринали с бомбандировки сърбия .украйна е суверенна държава и путин не е никой за да я дава на когото и да е.либия явно ти е доста мила ,подобно на русия ,предполагам че като се срине и северна корея ще поплачеш,но въпреки това толерантните политици не живеят в любимите ти държави,а в тези дето са част и от нашия политически свят.предполагам че си патриот ,подобно на останалите путиновисти тук,но въпреки това говориш за българия в трето лице за сметка на вашия путин дето не давал вашата украйна!!!смях

    Коментиран от #9

  • 6 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "едностранчиво разбира се":

    русия става все по хард ,което трябва да ни накара и ние европеиците да станем по-хард,за да няма нова руска експанзия на запад ,особено на балканите.при такива диктатори като путин освен със сила няма друг начи за спиране!
  • 7 логика

    1 0 Отговор
    Добре защо няма коментар на това, какво иска населението в тези територии. Натрапник ще е ако не го искат там. По тази логика никога не е трябвало никой нас да ни освобождава от робство, защото така нарушава цялостта на една империя, още повече че достатъчно турско население е имало на наша земя.
    Ако Путин навлезе в територии, където не го искат, тогава ще се съглася, че е диктатор, докато не го направи - за тези територии той е като освободител. Точка.

    Коментиран от #8

  • 8 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #7 от "логика":

    ами украинското население в болшинството си воюва срещу путин,тва че в завладяните от армията му територии се извършват псевдоизбори не променя картинката,но да те питам ако в кърджалииско влезат зелени човечета на ердоган ти ще приемеш ли спокойно разцепването на държавата?
  • 9 гого

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Я само погледни и кажи,къде воюва Руската армия по-света??А сега кажи къде воюва Американската армия,в колко държави по-света??Кой бомбандира Сърбия,Либия,Ирак,Сирия,Виетнам,Япония и т.н.?? Май не е Русия.

    Коментиран от #12

  • 10 тодор живков

    0 0 Отговор
    върви да плетеш не се опитвай да коментираш неща които не разбираш
    то се иска мозък
  • 11 тодор живков

    1 0 Отговор
    става дума за някаква си десислава димитрова пълен въздух

    Коментиран от #13

  • 12 Десислава Димитрова

    0 2 Отговор

    До коментар #9 от "гого":

    тва като стихотворението хотят ли руские воина?ами да слагаме ако искаш ти държава аз държава :)!провери в полша ,чехия,унгария,българия ,румъния ,словакия дали е влизала и кво е правила армията от стихотворението?провери само след като ни освободиха/нали така се твърдеше 50 години/ 1944 година колко народ избиха в милата ни родина колегите на другаря путин.избитите само в европеиските държави от миролюбивите руснаци са в пъти повече от всички убити от американците във воините дето са водили.невероятно ти се струва предполагам ама е факт.избитите от мирoлюбивите руснаци балтиици,украинци,беларуси,чеченци,евреи...няма да ти ги смятам.забележи разликата ,ти ревеш за виетнамци и араби за убитите 700 сърби ,но не виждаш избитите европеици!да не си рязан и по мюсулманска линия да те влече сърцето натам?не съм расист,просто питам!
  • 13 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор

    До коментар #11 от "тодор живков":

    тоше ,мина твоето време .правешките простотии може само на внука ти да правят впечетление и то когато е пиян!всички комунисти сте обречени на това дето го застигна героя дето си му взел името щото в сегашното време нямате качества.мързеливи и глупави ,макар да си раздадохте добрите карти докато манипулирахте властта бавно изчезвате в бг,а в останалата източна европа вече ви няма!

    Коментиран от #14

  • 14 Пацо

    0 2 Отговор

    До коментар #13 от "Десислава Димитрова":

    Десислава, всички тези "коментатори" са внуците и правнуците на бившите борци против фашизма и капитализма, на тези дето са се качили в планината на осми за да слязат на девети "победители" и да избият и опропастят всичо, каквото могат, това е бившата буржоазна класа от Тодор Живковото безкласово общество.
    Те сега са приравнени до обикновени българи и никога няма да могат да преглътнат това - оттук и неистовата злоба и ненавист към новото.

    Коментиран от #15

  • 15 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Пацо":

    Злобата и ненавистта са в тебе Деси/Стояне/, единия ми дядо преди комунизЪма е имал над 200 декара земя, кръчма и винарска изба. Всичко са му взели /оставиха му 7 декара/. Никога не е работил държавна работа, изхранвал е баща ми и чичо ми със земеделие и каквото продаде на пазара. Преди избори милицията го прибираше редовно да спи в управлението защото си псуваше системата, в кръчмата, която едно време беше негова /разминал се е с Белене за разлика от повечето/. Половината ми род е в САЩ, кой в Портланд /мейн/, кой в Лос Анджелис, кой във Флорида. И са доктори и електронни инженери. Това не ми пречи да виждам истината, а ти си троли от дъното на дребната ти душичка и в умопомрачението си можеш само да наричаш хората с друго мнение-"русофили", "путиновисти" и тем подобни епитети.

    Коментиран от #16

  • 16 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Монго":

    интересен човек си ти ,родата ти в сащ ,а ти с русия в сърцето.питай доктора от лос анджелис ,кво мисли за твоите проруски мераци и после му сравни мнението с моето!питаи ги що не вземат да избягат сега от щатите в русия ,но гледай доктора да няма връзки в психиятрията,щото ще го закъсаш!
  • 17 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Хора, не се нервирайте ДеситУ ДИМИТРОВА съзнателно или не,е двоен агент и работи за руснаците…Когато се премине границата на простотия ефектът е обратен,понеже такова невежеството е обида за средноинтелигентният човек.,,Не е невежа,този който не знае нищо и мълчи;невеж е този,който говори за това,което не знае“, а в случаят тя,той/ДеситУ/знае и говори,толкова невежо.

    Коментиран от #18

  • 18 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "Али Бабата":

    ти ми сърба неинтелигентната попара и фана гората.пробвай по същество и пак ще ти покажа къде зимуват раците!най-обичам расисти като теб, шъ знаиш!

    Коментиран от #19

  • 19 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор

    До коментар #18 от "Десислава Димитрова":

    Ало интелигентния от къде разбра,че нашият съфорумник Алил мрази негроидната или може би монголоидната раса,те всички беди по света идват от една раса европеидната.

    Коментиран от #21

  • 20 Али Бабата

    0 0 Отговор
    ДеситУ,привет!Най учтиво моля,културно да обясниш.По какво съдиш,че съм расист?

    Не за друго,ами да си опровергаеш не интелигентността .При мълчание, затвърждаваш своето си НЕВЕЖЕСТВО.
  • 21 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Хрисофор Карамфилов":

    карамфилов,попрочети евреиските му филипики и кажи после къв е!
  • 22 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор
    халилчо,няма как да ти се плаша аз пич.историите ти за големия евреиски заговор са показателно информационно ниво.расизма ти в тва отношение е неприкрит.
  • 23 Хрисофор Карамфилов

    0 0 Отговор
    Стояне ,изпростях покраѝ тебе,да ти обяснявам елементарни неща.Що не си учил в училище,и евреина и арабина и индиеца принадлежат към една раса.Омразата към евреите,или към други общности се назовава със съвсем други думи.

    Коментиран от #28

  • 24 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Десислава Димитрова":

    1.Точната дума е „антисемитизъм“ ,но да приемем расизъм.

    2. Човешките раси имат физиологични особености, които предопределят тяхната култура и способности. Обикновено расизмът включва идеята, че една раса е по-висша и има правото да управлява и доминира над другите.../който е запознат с културата,религията на евреите добре знае че,именно те са най-големите расисти/-това как ще го наречеш,може би „обоснован расизъм“

    3. „fakti.bg“ имат изисквания, расистки коментари се изтриват,а като гледам въпросният още си е там.

    4.Цитирал съм факти,дал съм определение за кой/коя/ етнос,нация „евреин“

    5.Никъде не съм пропагандирал омраза към дадена раса,етнос...
  • 25 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Деси Димитрова,ти бе уличена в ЛЪЖА/200 000 бълг. В Гърция/,ти КЛЕВЕТИШ „расист“ без грам аргумент,като затвърждаваш небезизвестното си НЕВЕЖЕСТВО.Да даваш мнение с твоят прословут интелект, относно световната политика е меко казано дразнещо.

    Коментиран от #29

  • 26 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Факт или расизъм!!!
    Лев Главинчев (македонски евреин, полковник от ДС, криминален затворник преди септемврийския преврат, съден за убийство, комунистически касапин садист, избил със своята „ударна” партизанска група около 250 човека от софийската интелигенция веднага след 09.09.1944г.

    Бачи Зеев (руски евреин, резидент на НКВД изпратен след 1944г. от Берия, ръководител на следствието към ДС, невероятен изверг, един от най-големите палачи на нашия народ)

    Израел Зееви (евреин, следовател в МВР след 09.09.1944 г., член на БКП, палач и касапин на хора, измъчвал и убивал арестантите с особена жестокост и садизъм, виновен за смъртта на стотици хора)

    полковник Валери Тажер (евреин, комунистически палач, съветник на Тодор Живков)

    Жак Натан Примо (евреин, активен участник в масовите убийства след 09.1944, след това член на ЦК на БКП и съветник на Живков)

    Рубен Аврамов Леви (евреин; специална личност от висшия комунистически ешалон; историк, фактически идеолог на марксизма в България
  • 27 Али Бабата

    0 0 Отговор
    Георги Давидов – (евреин, началник на благоевградската ДС (1948 г.). Един от палачите на българския народ след 1944 г.)

    Анжел Вагенщайн (евреин, бил е партизанин-терорист, ръководител на бойна група, палач на Българския народ след 09.09.1944

    Списъкът е дълъг…По-важното е кой е расистът?Аз,като предоставям доводи или тези които ни избиват…Между другото в Русия след преврата-октомври 1917г. унищожават интелигенцията до крак и всеки,който е можел да мисли със собствената си глава е бил ликвидиран до 1933 г.КОЙ го е направил?... Болшевиките на Ленин и Троцки успяват да прехвърлят изцяло до 1923 г. златният резерв на Русия в частният трезор на ФЕД.Познай кои индивиди създават ФЕД в САЩ!?!

    Страшно много неща има за казване/не голи думи,а с факти/и всичко е навързано,чак до Украинските събития днес.Дали Русия е агресор или не,ние съдим от обществените медии.Жокер- БТВ е собственост на Time Warner,милиардерът Роналд Лаудер,вице-президент на Световният еврейски конгрес.Симпатизант и спомеществувател на Републиканската партия.И досега тези аргументи са зад паравана „расизъм“ „антисемитизъм“
  • 28 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Хрисофор Карамфилов":

    добре,карамфилов не е расист ,а антисемит прав си.ето дадох му тон и почна :)!
  • 29 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #25 от "Али Бабата":

    прав си халиле не си расист,а си антисемит.всъщност и вас ви харесвам колкото харесвам и расистите!

    Коментиран от #30

  • 30 Али Бабата

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "Десислава Димитрова":

    С това само затвърди,своята брутална некомпетентност.

    Жал ми е за теб!!!

    Остани си със здраве!