Last news in Fakti

11 Декември, 2014 11:40, обновена 12 Декември, 2014 14:39 4 645 2

Янев: Чуждо разузнаване клати кабинета /Обновена/

  • янев-
  • чуждо-
  • разузнаване-
  • клати-
  • кабинета
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Петко Сертов е единственият, който си е позволявал да работи по действащи министри и зам.-министри по времето на Тройната коалиция, по негово време в ДАНС е имало разработки на действащи днес депутати и евродепутати, а информацията по тях все още е секретна. Това заяви в предаването „Тази сутрин”  по bTV бившият шеф на антикорупционната комисия в 42-то Народно събрание Яне Янев.

Той изрази съмнение, че за кратко време се натрупват много случайни събития, като обвърза съвпадението с края на проекта „Южен поток”. „Много случайности се натрупват за кратко време, без да може да се даде отговор от компетентните органи или разследващите журналисти. Има опит от чужда резидентура да се създаде напрежение. Няма нищо случайно – изчезва първият шеф на българското ФБР, който никак не е случаен човек”, посочи Янев и отбеляза, че поредицата от инциденти идва след посещението на премиера Бойко Борисов в Брюксел и възстановяването на плащанията по еврофондовете.

„Сертов е добър професионалист, човек, който имаше компетентност да прави анализи, които малко хора в България могат да правят. Като човек, който е контролирал докладите на Сертов, съм виждал неща, които продължават да бъдат класифицирана информация”, изтъкна още Яне Янев.

„Има много обстоятелства около „случайния инцидент” с Лозан Панов (след катастрофа на пешеходна пътека той се отказа от кандидатурата си за председател на ВКС). Случайно ли е, че той е блъснат и закаран в „Пирогов” от лице от руски произход – Лозан Панов е настанен в стаята, в която е пребития съдебен помощник във ВАС Тодор Тодоров. Когато Панов започва да мисли, първо казва, че не помни. Той е кандидат с огромен шанс да бъде избран, той е съдия номер 1, той имаше подкрепата на главния прокурор и на мнозинството във ВСС. Човекът е разбираемо уплашен”, смята Яне Янев.

Факти.бг си запазва правото да попита разпитан ли е руснакът, който е закарал Панов в болницата? Имал ли е автомобилът на руснака деформация на предния капак? Пропусната ли е ценна информация, тъй като Панов в момента, в който е бил настанен в болницата, първоначално не се е знаело кой е той?

Задаваме всички тези въпроси макар и днес главният секретар на МВР Светозар Лазаров да  коментира отново пред bTV случая с катастрофата на магистрата Лозан Панов така:. „Когато настъпи произшествието, липсваше очевидец. Колегите проведоха оперативно-издирвателни действия, имаме някои насоки. Първо да изясним кой е извършителят, после да мислим дали е нарочно заради ВКС”, призова Лазаров, но отбеляза, че много му се иска да е битов инцидент.

В случая можем да кажем, че или инцидента е битов или не и това единствено може да каже МВР, а не на г-н Лазаров да му се иска той да бъде битов.

„Определени сили искат в страната да се създаде паника, суматоха. Това е лош знак за България спрямо нейната репутация. Около „Южен поток” нищо не е случайно”, каза в заключение Яне Янев.

По-късно днес на брифинг в МВР главният секретар на МВР Светозар Лазаров заяви, че полицията проверява кола, шофирана от руски гражданин, който е закарал блъснатия съдия от ВАС Лозан Панов до „Пирогов“.

Главният секретар на МВР Светлозар Лазаров коментира днес, че автомобилът, с който съдията е откаран в болницата, е бил взет под наем.

„Въпрос на време е да бъде назначена комплексна експертиза на колата, с която руският гражданин е закарал Панов до лечебното заведение. Непосредствено същата вечер автомобилът е оставен в конкретна автокъща, тъй като е взет на лизинг. Да изчакаме съответната експертиза преди да даваме по-подробни данни", каза Лазаров.

Прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая.
 

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вазов

    0 0 Отговор
    Руснакът помогнал, а сега искат да го набедят

    Коментиран от #2

  • 2 Stambolov

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Вазов":

    Ама първо го блъснал, май....