Last news in Fakti

8 Септември, 2023 09:07 3 861 34

Евелина Славкова пред ФАКТИ: Петков и Василев се качиха на политическите плещи на Радев и консумираха тази легитимност

  • евелина-
  • евелина славкова-
  • тренд-
  • избори-
  • герб-
  • борисов-
  • петков-
  • радев-
  • румен-
  • янев

„Сглобката“ ще изглежда още по-скърцаща в контекста на предстоящите местни избори, казва социологът

Евелина Славкова пред ФАКТИ: Петков и Василев се качиха на политическите плещи на Радев и консумираха тази легитимност - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Тази „сглобка“, по какъвто и да е начин, функционира към този момент. Важно е за „сглобката“ да започне да изглежда приемлива и все по-работеща, за да са си заслужава поетите негативи. Каква да очакваме след местните избори. Пред ФАКТИ говори социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

- Г-жо Славкова, новият политически сезон започна. Защо скърца „сглобката“… Чуваме какво казва Бойко Борисов и какво му отговаря Кирил Петков…
- Не трябва да забравяме, че „сглобката“ е много сложна по своя смисъл, най-малкото. Нека припомним, че ПП изгради своята политическа заявка и своята политическа партия, те просто получиха тези резултати именно на анти-ГЕРБ говорене. Но, също така, трябва да имаме предвид и спецификата на периода, в който се намира тази „сглобка“ сега. На вратата чукат местните избори, а хората и електоратите очакват отговори от страна на своите политически лидери. Със сигурност предизборното говорене започна и няма да спре до местните избори. „Сглобката“ ще изглежда още по-скърцаща в контекста на предстоящите местни избори, защото всеки ще се бори за кметове и съветници в градовете, в които ще издига кандидати. Битката със сигурност ще се разгаря още повече и в отношенията в тази „сглобка“.

- Може ли да очакваме по места отново да се търси „сглобка“ между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ…
- Местните избори са много специфични. От тази гледна точка в ситуацията виждаме как несъвместими политически субекти управляват държавата, но същото може да се види и по места. Не говоря за ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а как по места се правят несъвместими коалиции от различни политически субекти. Просто успяват да се съберат. Аз очаквам на определени места в страната да не видим и коалиция ПП-ДБ, защото такива сигнали се чуват. Към момента заявките са, че в големите областни градове всички партии ще се явяват по отделно. Това със сигурност ще бъде много затрудняващо работата на тази коалиция на национално ниво. Със своите специфики по места изборите за кметове ще бъдат много интересни. Също така нека да си представим една ситуация… Къде ще отидат избирателите на „Възраждане“, избирателите на БСП в градовете, в които те няма да са на втори тур. Ще видим интересни конфигурации и то със сигурност. И тогава ще има много интересни неща за анализ.

- Остава ли президентът Радев основният противник на управлението… И двете страни са доста активни в тази вербална критика?
- Май някак забравихме, предвид управлението на дългите служебни кабинети, риториката на президента. Ако се върнем няколко години назад, ще си спомним остри критики от Радев към управлението на ГЕРБ. А някак сега излиза, че сме едва ли не изненадани от тази ситуация и поведението на държавния глава. Факт е, че в някаква степен именно президентът се яви „лепило“, за да се получи тази некоалиция. Нека използваме и другия термин. Просто некоалицията имаше ясен аргумент защо да се събере. А основната идея бе, че не трябва да се позволява да управляват повече служебни кабинети на президента. Така че Радев определено имаше някакъв спояващ елемент. Трябва да кажем, че в момента президентът също не губи от тази „сглобка“, защото има една немалка част от българското общество, което се чувства непредставено, хората се чувстват неудовлетворени от тази „сглобка“ и те биха симпатизирали, биха припознали президента като алтернатива на това управление. Независимо, че към момента не се говори за политическа партия на държавния глава. Може определено да твърдим, че има хора, които симпатизират на президента и те са много.

- Но той загатва с думите си в няколко речи, че е нужно обединение, нещо ново в лявото пространство?
- Тази ситуация, в която сме, не може или би било по-трудно да налага някакви нови лица в политически план, които по един или друг начин да му бъдат пришити. Нека само да припомня политическата кариера на Кирил Петков и Асен Василев, които успяха да спечелят от вдигнатия юмрук на Румен Радев. Петков и Василев се качиха на политическите плещи на Радев и консумираха тази легитимност. Друг, който не бе легитимиран от президента, но някак бе пришиван към Радев, бе Стефан Янев. Влизането на Янев в парламента, на база социологията, показва, че това стана благодарение на симпатизанти на Румен Радев, които смятаха, че партията на Стефан Янев е политически проект на президента. Казвам това като ретроспекция, защото е повече от ясно, че ако президентът реши да участва в политиката, той трябва да бъде лицето, което да се ангажира. Към този момент какъв интерес има президентът да прави партия, след като сме в ситуация, в която не се виждат предсрочни парламентарни избори на хоризонта. Не виждаме и някакъв процес на партийно строителство. Да, той загатва, че има интерес към политиката и извън президентската институция. Тук има два варианта - ако има предсрочни избори и той обяви политически проект, трябва да напусне президентството и участва в изборите. Другият вариант е при избори след края на този кабинет, който може да претърпи промяна, да има ротация, да има конфигурацията на участниците в тази „сглобка“, но след пълния четири годишен мандат на този кабинет и когато изтече мандатът на президента. Предполагам, че тогава Радев може да реши да „скочи“ в политиката.

- Местните избори могат ли да бъдат катализатор на разваляне на „сглобката“…
- Нито една от политическите партии, участващи в тази „сглобка“, няма интерес от предсрочни избори. Кажете ми коя политическа партия ще каже на електората си, че сега отиваме на предсрочни избори!? Това означава, а и със сигурност основният аргумент ще бъде, че президентът пак ще получи власт и ще управлява през служебно правителство, разочарование в електората. Смятам, че това някак много трудно може да се обясни от управляващите на техните избиратели. „Сглобката“ намериха начин да се съберат, колкото и да са различни, така че защо да не намерят начин и да продължат с идеята да не дават властта на президента Радев.

Трябва да имаме предвид, че местните избори могат да променят „сглобката“, но не и да я счупят.

Можем да видим и по-бърза ротацията. Представете си една ситуация, в която след втория тур видим пак синя карта на България. Просто да си припомним картите, които ГЕРБ показваха, за да се види къде какво са успели да вземат. Ако това се покаже пак, ще има друга тежест във воденето на разговорите в тази „сглобка“. Много трудно можем да дадем някаква оценка какво може да се случи от днешна дата, но със сигурност „новата карта“ ще предизвика някакъв нов разговор в „сглобката“, защото ще имаме нова ситуация и ще се постави въпросът: „Вижте каква е нашата тежест в страната и каква е вашата?“ Местните избори за мен лично със сигурност ще бъдат някакъв катализатор на разговор в тази посока, а това може да доведе и до някаква промяна в кабинета. В настоящия момент обаче никой не би рискувал да хвърли държавата в избори, защото ще понесе много електоралните щети. Предвид и това, че се намираме в интересна геополитическа обстановка, никой не иска да остави държавата пак без редовен кабинет, без да правя оценка на служебните кабинети. Това не би било прието и от нашите международни евроатлантически партньори.


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 42 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Сталин

    34 30 Отговор
    България никога не е падала толкова ниско,да се дава за пример за корупция по целия свят и да се вписва в учебниците за корупция,цялата тази схема за измами и корупция по високите етажи от власта беше изградена и развита от гербавите и лично Тулупа,за което западните мародери го сложиха на власт три мандата ,за да могат и те спокойно да крадат,само Лукойл дължи на държавата милиарди,и всичкия западен бизнес почти не плащат данъци,затова българската бедна овца държавата я дере по три кожи ,България е държава за западните мародери,а не българите ,тази държава не е на българите

    Коментиран от #18

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гост

    25 26 Отговор
    Една сглобка зависи от качеството на заварката или нитовете. В случая "СГЛОБКАТА " зависи от няколко фактора: ПосолствоТО, взаимните КОМПРОМАТИ, които те си знаят, и УСВОЯВАНЕТО на "онези" милиард и 200 милиона по плана за възстановяване ! МОЖЕ И ПО-МАЛКО, НО ЩЕ ИМА ЗА ВСЕКИГО ! Дори за човека-партия и коалиционен партньор .
  • 4 И излъгаха президентът шарлатаните

    21 30 Отговор
    Предварително са се договорили с ГЕРБ. Както се видя в на края.
  • 5 шарлатаните на посолството

    29 26 Отговор
    трябва да бъдат съдени !

    Коментиран от #12

  • 6 стоян георгиев

    12 11 Отговор
    не сглобка ами дЕмОкРаЦиЯ е това
  • 7 Лично мнение

    34 28 Отговор
    По скоро Радев се качи на политическите плещи на Кирил и Асен, за да го преизберат за президент, той яхна Промяната! А после показа истинското си лице, не искаше никаква Промяна, а огромна безконтролна власт и политическо влияние! Радев и пиарите му направиха страхотна стратегия, за да няма редовно правителство дълго време и да управлява безконтролно.

    Коментиран от #32

  • 8 Гаргамел

    25 1 Отговор
    Социолозите са най продажна сбирщайн.
  • 9 цербер

    14 0 Отговор
    социоложката от „Тренд“- Евелина Славкова.
  • 10 Да...

    22 12 Отговор
    Това си беше политически проект на радев...с целта..после да управлява в сянка...преди сипеше суперлативи за тях...сега се отрича от тях...както самия радев...беше политически проект на нинова...а сега не могат да се гледат...нищо ново под слънцето..
  • 11 бобошен

    6 1 Отговор
    Пише се " най- продажна ".

    Коментиран от #15

  • 12 Шалратани

    19 10 Отговор

    До коментар #5 от "шарлатаните на посолството":

    Разпространяващите опорките от посолствоТО на московиеТО, разтрел, без съд и присъда с право на избор или без чамадан при путлера, той да решава, щом толкова любят московието, ватенка, калашник и на Украйна.
  • 13 Никому неизвестните...

    19 3 Отговор
    Киро и асен..просто използваха гребена на вълната и радев да се изстрят в политиката...както... никому известния радев използва същата вълна и протекцийте на нинова...да се изстреля в политиката...
  • 14 Айде

    21 6 Отговор
    Е, и Радев се покатери върху народните очаквания, но се провали! Като партиите!
  • 15 бобошенчо

    4 2 Отговор

    До коментар #11 от "бобошен":

    Показаха ти плевнята а ти не намери вратника!
  • 16 Оффф

    15 1 Отговор
    Да ти имам интерпретацията и опитите за внушения , злобке !
  • 17 Иван

    22 7 Отговор
    Кога пък Радев е имал "плещи", че някой да се катери по тях ?
  • 18 Кико

    16 3 Отговор

    До коментар #1 от "Сталин":

    Комуноиден шарлатанин като теб няма право и не е достоен да прави каквито и да оценки за състоянието на държавата
  • 19 Анонимен

    7 1 Отговор
    Да ходи на логопед, че не и се разбира говора.
  • 20 Абсурдистан

    16 6 Отговор
    Отново изкривена истина, т.е. лъжа. Киро и Кокорчо не са се качили, а чорапът ги проматира и натресе. И реално чорапът и бащицата на сглобката, защото алтернатевата е отвратителна.
  • 21 1111

    13 4 Отговор
    Той се качи на техните, ама пак рекордните 30 %.
  • 22 Артилерист

    8 14 Отговор
    Всъщност г-жата доста обективно ги представя нещата. И за огромната маса непредставени българи, и за грабителския интерес на "сглобката", и за началното акумулиране на авторитета на президента Радев от просто Киро и Асан, и за несъгласието на "евроатлантическите партньори" да ни управляват служебни кабинети. На този фон ме учудва, че г-жата прави разлика между крадливата гербаджийска шайка и измамниците и не по малко крадливи от Подмяната. В действителност разлика няма, но такова усещане се създаде при появата на ПП, когато настървените подменисти се нахвърлиха злобно върху омацаните до шия шайкаджии и се създаде впечатление, че справедливостта и възмездието най-после идват. Много скоро, обаче, отрезвяването настъпи и хората видяха, че Подмяната са склонни да крадат не по-малко от шайката, но ТЕ СА МНОГО ПО-ОПАСНИ ЗА СТРАНАТА В МЕЖДУНАРОДЕН ПЛАН. Те не само заеха демонстративна американска поза, но и в лицето на Тагарев, Денков, просто Киро и Асан, едва ли не се чудеха на американците защо не са по-агресивни и защо България още не е включена открито във войната им срещу Русия в Украйна чрез украинците. Но времето на "непреставените" българи неотклонно наближава, а с това и представянето на сметката на виновниците за незавидното състояние на страната, както вчера и Дойче веле го показа в прав текст-най-бедните, най-опростачените, с най-драстичното неравенство в обществото...

    Коментиран от #25

  • 23 агент Сулю

    13 5 Отговор
    продължавай с плещите и ще работиш при президентаааааа
  • 24 Павел пенев

    7 16 Отговор
    Кабинета на съсел Денков с какво е по добър от служебните кабинети та Радев?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 ЕДГАР КЕЙСИ

    5 6 Отговор
    ZEЛЕНИЯ ЧОРАП СИ ГИ БЕШЕ "ПОДБРАЛ" КАТО ......... "ИЗПЕЧЕНИ" КРАДЦИ ......... ТА ДА ИМА И ZA НЕГО ...... ФАКТ ! .......... НО ЦРУ ГИ "ХВАНА" С "БИТКОЙНИТЕ" И ....,...... МУНЧО СЕ ИЗПЛАШИ , ЧЕ ЩЕ БЪДЕ РАЗКРИТ И ГИ ........ НАРЕЧЕ ШАРЛАТАНИ ........ ЗАТОВА СЕ РАЗТУРИ "СГЛОБКАТА" МЕЖДУ ........ ZEЛЕНИЯ ЧОРАП И НЕГОВАТА "ПРОМЯНА" ........ ФАКТ !

    Коментиран от #34

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Танкист

    8 2 Отговор

    До коментар #27 от "Артилерист":

    Многото упражнения върху малоумно "происведение" водят до затъпяване.. Сега се вижда резултата от твоите "упражнения" )
  • 29 Ергенът

    4 2 Отговор
    Никой ли не го е срам,че върховния орган на изпълнителната власт в България се нарича "сглобка"....
  • 30 Ядосан

    3 5 Отговор
    Това е лъжла - манипулатор, пусната в ефир от тъмните сили на обществото ни, не желаещи разтурене на кражбите и корупцията - разните Костадиновци, Радевци, Нинини!
  • 31 Ост

    3 1 Отговор
    Абе крави проста нали тои ни ги натири
  • 32 Българин 681

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Лично мнение":

    "Радев и пиарите му направиха страхотна стратегия, за да няма редовно правителство" - Значи е стратег Радев - БРАВО!!!
    "За да няма редовно правителство дълго време и да управлява безконтролно."
    Като няма редовно правителство да не би законите да са суспендирани?
    Служебен кабинет в Конституцията предвиден ли е?
    Радев ли е писал Конституцията???
  • 33 Едуард Петров

    4 0 Отговор
    Аз също симпатизирам на Президента Радев!
    Имам сериозни основания за това!
    Ако направим бегло сравнение на Президентите, които са Ни представлявали, настоящият Президент Радев е с Една Глава Над Желю Желев (лека му пръст!) и с Две Глави Над Росен Плевнелиев! Всъщност Плевнелиев беше безличен!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.