14 Декември, 2014 09:00 8 625 0

Новият световен ред

  • георги харизанов-
  • нов световен ред-
  • световно правителство-
  • световен заговор-
  • силициевата долина-
  • млади-
  • правителство

Или как масоните, рептилите и прочее дебилизми никнат в конспиративните теории на лузърите за сметка на едни гениални деца с провиснали дънки и шарени тишърти.

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Знаете клишето – има световен заговор на мистериозното световно правителство, който води света по предначертан световен план съставен от световно мистериозни владетели. Те са едновременно масони, евреи, рептили /WTF?/, извънредно богати и перфектно потайни. Виновни са за дъждовете, за сушата, за бедността и богатството, за цените на бензина А95 и за курса на долара. И на рублата.

Това разбира се е тъпата версия, с която хората обожават да си обясняват своя, или на общността си, неуспех. Вярването че има заговор, който те обрича да си тъп и мързелив, значително помага да приемеш тези си качества и да живееш с гордо вдигната глава – вината не е в теб, а в световния заговор.

Истината не е, че няма световно правителство. Напротив, има. Истината е, че то не е в тайно масонско сборище от достолепни ултрабогати и влиятелни старци, а в една долина, където хора обути с гуменки управляват милиарди, отивайки на работа със скейтборд, или с избран със мобилно приложение автопилотиран служебен електромобил.

Младите с очилцата, както обича да казва Борисов. Това е новото световно правителство, и този факт е прекрасен.

Твърдението ви звучи пресилено? Да погледнем фактите.

Младите с очилцата, а не някой друг, преформатират медиите, журналистика, достъпът и обмяната на информацията. Първо бяха блоговете, после Ютуб, после социалните мрежи. Всеки може да изказва всякаква позиция, да изнася всякаква информация, и да споделя свободно факти и компромати за действията на самозабравилите се политици и бизнесмени от старата аналогова школа. Въпреки всички вреди, които нанесе Джулиан Асандж с показното пускане на нередактираната информация в нарушение на договорката му с водещите световни медии, съмнявам се че от периода „Уикилийкс“ насам американското правителство продължава да си разменя грами, в които нарича грузинският президент „самодоволен пиян кретен“, или директно нарежда намеса и влияние във вътрешни работи на други държави, например.

Младите с очилцата преформатират образованието. В момента децата имат инстантен достъп до цялата информация на света, без да носят двадесет килограмови раници на гърба си. Технологиите са имплементирани в дистанционното обучение, в  обучението чрез игри за засилване на интереса, в изпитването. Вместо да пишат с парче вар на боядисана с блажна боя дъска, децата отговарят на въпросите с подскоци върху сенситивни постелки, играейки пред голям монитор. Съвременните деца успешно боравят с 55 /петдесет и пет, няма грешка/ пъти повече информация от връстниците си през осемдесетте, и това е доказан факт.

Младите с очилцата променят комуникациите и общуването, а оттам и хода на историята. Социалните мрежи създадоха феномен на идейни и политически общности, и промениха цели региони от света по времето на Арабската пролет. Бързината на комуникациите през инстант месинджърите увеличи неколкократно ефикасността на работа, и направи възможно организирането на спонтанни обществени прояви, които промениха управлението на държави и региони в различните континенти на планетата. Движението Occupy, Майдана в Украйна, българската Протестна мрежа – всичко това са продукти на мрежата и свободата на комуникиране между хората в целия свят.

Младите с очилцата променят екологията и автоиндустрията. Въпреки съпротивата на лобито на фосилните горива, новият идол на американското предприемачество е Илон Мъск /собственикът на Тесла/, а не детройтските акули от осемдесетте. Гигафабриката за батерии на Тесла ще е най-значимата инвестиция в американския югозапад през следващите няколко години, а Гугъл вече разработи мобилно приложение и фирмена система, която с безпилотни електромобили вози до вкъщи служителите на компанията – приложението ви насочва да седнете в колата на паркинга, в която ще седнат най-близо живеещите до вас. Доставките в градовете скоро ще се извършват от електрифицирани дронове, а не от опушени дизелови баничарки.

Младите с очилцата променят финансовата и банковата системи. Сатоши и криптовалутите уверено показаха на хората, че има как да купуваме и да продаваме, и да добиваме и притежаваме пари, без да си разменяме имагинерни електронни пари и хартиени разписки /банкнота е Bank note – банкова разписка, зад която обаче от десетилетия няма депозирано никакво злато/. Скептицизмът и нескопосаните опити за регулация на Биткойн официално отстъпиха и по-миналата седмица, и тук в Европа, след като най-големите четири холандски търговски банки официално обявиха на 3-ти декември стартирането на разработки и проучвания в сферата на криптовалутите.

Младите с очилцата променят бита. Със системите за управление и ефективност, със „говорещите си“ устройства и датчици, и събирането на всичко това на върха на пръста ви. Дори и да сте на другия край на света.

Младите с очилцата променят телевизията. Онлайн платформите като Netflix дават достъп до цялото съдържание в реално време, без прекъсвания за реклами и без определена преди месец програмна схема, която ви казва какво да гледате вместо да ви дава избор.

Младите с очилцата променят общуването на обществото с властта. Дори и тук, един клип се едни двадесет лева и един полицай, качен от един мобилен телефон в едно социално приложение, свърши много повече от всичките кръгли маси и бутафорни мерки до момента. Същото ще свършат и камерите, които в реално време ще предават общуването между представителите на властта, и хората които им плащат заплатите.

Силициевата долина, Пало Алто, Купертино, Сиатъл. Дипломантите на Станфорд, и най-талантливите математици и стратези от цял свят. Най-често те са малко над двадесет годишни, с отнесен поглед, облечени в скейтърски кецове, три размера по-големи дънки, и тригодишна избеляла фланелка.

Те са неудобната истина в очите на незнаещите и неможещите. Те са причината ученето отново да стане модерно след десетилетията на хипитата, пънкарите, метълите и грънджа. Те са причината детето ви да знае неща, от които искрено се респектирате.

Те са милионери и милиардери, а в най-лошия случай са много по-добре платени от цялото си семейство накуп. Свободата и глобалността на мисленето им прави живота ни лесен, прозрачен, и в крайна сметка много по-добър.

Това е световното правителство, уважаеми читатели, и то променя света много по-бързо и ефективно от всичките купени от лобистите лицемери, които виждаме в централните новини.

И това е прекрасно.



Свързани новини