27 Декември, 2014 16:11 2 105 3

Експерт: Лифтовете и влековете на Витоша трябва да се модернизират

  • лифтовете-
  • влековете-
  • витоша-
  • инцидент-
  • института за анализи и оценки в туризма-
  • румен драганов

Днешният инцидент с децата, показва, че в момента планината не е достатъчно безопасна за туристи, смята Румен Драганов

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Днешният инцидент с автобуса с деца на Витоша показва, че планината е забранена за туристи. Това заяви директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Според него София има природно богатство, което не използва. Достъпът до планината е ограничен и може да се отиде основно с автобуси и коли, които в никакъв случай не са екологичен транспорт. Естествено, зимно време и с поледици е опасно по завоите на Витоша. Затова е крайно време да бъдат модернизирани лифтовете и влековете и да бъдат изградени нови, обясни Румен Драганов.

По думите му, лифтовете и влековете са най-екологичният, безопасен и сигурен транспорт за планината. Държавата, общината, обществеността и еколозите гледат на Витоша по архаичен начин. Те трябва да осигурят достъп на нашите деца до планината и до развитие на зимните спортове. Колко инцидента още трябва да станат на Витоша, за да се променят нещата, попита Драганов. „Аз не съм враг на природата. Но ако има истински еколози, те ще мислят за модерни лифтове“, допълни той.

Подробният устройствен план на Витоша обхваща територия от 153 хектара, което е 0,6 % от общата площ 27 360 хектара на парка. Той обаче е блокиран от държавата заради протести на екологични сдружения. В него се предвижда подмяна на съществуващите 9 лифта със същия брой и по същите трасета, но с нов капацитет от 7300 души на час. Въпросните съоръжения ще обслужват 17 500 метра писти, маркирани и обезопасени, съгласно европейските изисквания.  

В Плана за управление на ПП Витоша се насърчава обособяването на зони за ски обучение, екстремни ски и сноуборд, възстановяване на системата за изкуствен сняг и изграждане на водоем. Допуска се обособяване на ски зона от 205 хектара, обхващаща „съществуващите използвани и изоставени ски писти и безлесни територии”. Обособяването на туристически и ски зони в природни паркове, защитени територии и резервати е практика във всички страни членки на Европейския съюз, не противоречи на директивите за устойчиво развитие и на Натура 2000, коментира експертът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бай Иван

    1 0 Отговор
    Ще ги модернизират, но като стане някоя трагедия.Тогава всички , ще се изтрепят да обясняват кой е бил виновен.
  • 2 Kuku Kukov

    0 0 Отговор
    >Обособяването на туристически и ски зони в природни паркове, защитени територии и резервати е практика във всички страни членки на Европейския съюз, не противоречи на директивите за устойчиво развитие и на Натура 2000, коментира експертът.< По-голяма глупост не съм чувал през последните години, демек на една бабичка в село Драгалевци и вадили зъб...значи трябва да сменим лифтовете на Витоша? Цеко, осъзнай се!
  • 3 Autohouse Randm

    0 0 Отговор
    saurajeniata na Vitosha sa palna skrab.