Last news in Fakti

3 Април, 2015 09:48 1 665 2

КТБ - какво може да се събере?

  • ктб-
  • активи-
  • дълг-
  • цесии
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Счетоводната оценка на активите на КТБ към края на 2014 година е 1.8 милиарда лева. От тях една трета са налични средства по сметки в БНБ и търговски банки. Грубо, това е минимумът, който може да бъде събран при процедурата по фалит на КТБ, която реално започна след решението на съда от четвъртък.

Петчленният състав на Върховния административен съд (ВАС), потвърди решението за отнемането на лиценза на КТБ, съобщиха от ВАС. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Това коментира в профила си във Фейсбук Георги Ангелов.

Но това не е всичко. Около 850 милиона лева е размерът на цесиите, с които са извършени прихващания преди отнемането на лиценза на КТБ. След днешното решение на съда тези прихващания могат да се оспорват от синдиците, т.е. сериозна част от тези средства също могат да бъдат събрани.

Освен това, много от лошите кредити на КТБ са преточени през фирми-посредници и офшорки и с тях са закупени различни неща, включително действащи фирми и предприятия. Една международна разследваща фирма би могла да проследи потоците и да докаже закупуването на активи с пари от банката - съответно, някои от тези активи могат да се продадат и да се осребрят в полза на КТБ.

Малко вероятно е да бъдат събрани всичките 6.9 милиарда лева вземания на КТБ, тъй като много от тях са лоши кредити - но ако се постигне 50% събираемост (3.5 милиарда лева) ще бъде успех, заключава Георги Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай хой

    1 0 Отговор
    Или по точно какво още може да се изнесе от синдиците.
  • 2 Роман Ценов

    0 0 Отговор
    тия ктб окрадоха държавата