Last news in Fakti

9 Май, 2015 16:34 6 189 20

Германците и споменът за войната

  • 9 май-
  • германците-
  • войната

Вчера светът отбеляза 70 г. от края на Втората световна война, а днес в Русия честват победата над хитлеристка Германия. Една и съща годишнина с две дати, две имена, различни акценти и участници. А. Андреев от Доче веле коментира

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Един мой германски роднина, да го наречем Волфганг, се е сражавал край Сталинград. Водили сме десетки разговори за войната и за германската вина. Волфганг не е бил нацист, а днес го познавам като начетен, либерален и демократично мислещ човек. Независимо от това той всеки път с огорчение прекъсва тези разговори в момента, в който се опитам да изкопча признанието, че и той е виновен за войната. „Войната беше ужасно нещо, режимът беше чудовищен, да" – казва ми – "но ние бяхме 18-годишни момчета, които се биеха за родината си. Нима трябва да се чувствам виновен за това?”.

Какво изпитват германците?

Аз лично мисля, че трябва, но вече добре разбирам проблема – гигантския проблем на германците с историческата им вина. Днес чувствата на тези 80 милиона германци навярно могат да се обобщят в четири думи: вина, скръб, срам и благодарност. Вина - заради ужасните престъпления, извършени от нацистите уж в името на тяхната страна, Германия. Скръб - за десетките милиони загинали, независимо от националността им. Срам - от това, че германците масово и сляпо следваха Хитлер и дори не направиха опит да свалят престъпния му режим. И благодарност към онези, които ги освободиха – към американците и британците, но и към руснаците, независимо от травмите и напреженията. За някои от тях, впрочем, се говори едва отскоро.

Например – за масовите изнасилвания на германски жени от съветски войници. (Многократно по-малко, но ги има, са изнасилванията от американци и британци.) Или за смъртта на стотици хиляди германски военнопленници в съветските лагери. В самия край на войната се надига и вълна от самоубийства – цели семейства, да не кажа цели селища, хиляди хора слагат край на живота си, защото личният им свят се е срутил и защото изпитват неистов страх от бъдещето и от окупаторите. Германия е полуразрушена, милиони прокудени нахлуват от изток и трябва да делят с другите германци и без това недостигащите ресурси – жилища, храна, работа. Редом с тях из страната се лутат стотици хиляди бежанци, хора, впрегнати от нацистите в принудителен труд, бивши лагерници и военнопленници. Страданията на германците в края на войната и след нея са неописуеми. Страданията на хората в Съветския съюз – също, разбира се, но тук става дума за Германия.

Впрочем, тогава, в края на войната, тъкмо в Германия се срещат двата различни, но еднакво античовешки режима – на Хитлер и на Сталин. А днес руските рокери пътуват с портрети на Сталин към Берлин. На този фон не бива да забравяме, че през първата фаза на Втората световна война, тоест – до 1941 година – Сталин и Хитлер са съюзници. Съветският Съюз пряко или косвено подпомага похода на германците на Запад. По-късно, пък и днес пропагандно се налага тезата, че Съветският Съюз е само жертва на агресията и победител във войната, докато всъщност картината е много по-комплексна, сложна, няма черно и бяло. Тъкмо поради това смятам, че свадата за историческото наследство в момента е нелепа.

Скръбта е мирна и цивилна

Само преди пет години на парада в Москва участваха американски и полски войници, а на трибуната бяха държавници от цял свят. Днес Путин празнува сам, след като западните политици избраха годишнината от освобождаването на Аушвиц и отказаха да летят до Москва. Правилно отказаха, защото Русия наруши международното право с анексията на Крим и агресията срещу Украйна. А пропагандната връзка, която Кремъл прави между престъпленията на нацистите и днешния украински конфликт и - както го наричат - „фашисткия режим” в Киев само влошава положението и допълнително обърква умовете на хората.

Всъщност, в дните на годишнината от края на войната европейците би трябвало да се съберат заедно (мирно и цивилно, а не на военни паради), да почетат милионите си жертви и да се врекат, че този ужас никога повече няма да се повтаря.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тони

    1 5 Отговор
    А всъщност Сталин се е готвил за десантна инвазия, но Хитлер го е изпреварил с две седмици. Затова има толкова много пленени войници, разрушени самолети и пленени летища в първите месеци на атака срещу СССР. Сталин е бил готов за атака, не за отбрана. И двата са еднакво виновни за случилото се и милионите жертви. За жертвите на Хитлер знаем колко са, защото ги е слагал в концлагери, които са в центъра на Европа и след войната всички са ги видели, а руснаците ги пускат отново в действие. А дали можем да разберем колко хора са изпратени и умрели в Гулак? Много ясно, че не може, там няма кой да види и заснеме страданията на хората. Да не забравяме, че Сталин праща много суровини на Хитлер, които му помагат да завладее Западна Европа и Северна Африка.
  • 2 До овчарските геги по-долу

    1 1 Отговор
    Вината е сложно нещо - един път, защото има нужда от доказване, втори път, защото трябва да накара някого да се чувства зле от проведени действия/бездействия, често умишлено поставен в такава ситуация.

    Ще ви кажа за някои от теоретичните постановки с желание за наказание за германците, вече загубили войната. Едно от предложенията е разделяне на Германия на пет части и кастрация на АБСОЛЮТНО ВСЕКИ германец, с което, в рамките на 50-80 години германската нация би изчезнала.

    Предполагам, на всеки му е ясно, че Съветите са искали да завладеят целия свят и проведат световна пролетарска революция. Затова и получиха половин Европа след Втората световна. Какво се случи там - комунистическа диктатура.

    Между другото, решаваща роля за победата има американският лендлийз, който додава на руснаците важни стратегически суровини, без които не може да се произведе нищо! Нищо!!!! Съществен принос имат и храните от Америка, и транспортните средства пак оттам.

    Така например, почти целия алуминий през Втората световна е изпратен на руснаците, а не произведен. Без алуминий няма самолети, няма двигатели, няма нищо!

    Разбира се, не мога да твърдя, че диктатурата на Хитлер щеше да е по-добра от тази на Сталин и наследниците му...

    Коментиран от #15

  • 3 йоци

    3 1 Отговор
    Ако победителите бяха други тогава,днес щяхме да живеем в по-добър свят.

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "йоци":

    Да бе. Всеки един ден като му дойде времето и заживява в един по-добър свят. Имали сме късмета тогава руснаците да ни освободят и да ни се размине. Сега обаче както са ни подхванали терористите май няма на кой да се надяваме. Топим се като мартенски сняг.

    Коментиран от #5

  • 5 Десислава Димитрова

    4 3 Отговор

    До коментар #4 от "Бай хой":

    руснаците са те освободили теб,но българия са я окупирали.тук в продължение на години под тяхно ръководство се съсипваше българската култура,манталитет,елит ,битие за да се стигне до създаването на такива като теб антибългари оправдаващи съветската окупация и наричащи я освобождение!

    Коментиран от #6, #12

  • 6 Кольо

    2 5 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Десенцее, българската култура и икономика си бяха в невиждан възход, който сега можем само да сънуваме. А откакто ни окупираха американските терористи всичко съсипаха.
  • 7 mediator37

    2 1 Отговор
    Не мога да разбера защо №1 има толкова минуси. Всичко написано е абсолютно вярно. Само бих добавил, че инвазията, която Сталин е готвел, не е десантна, а класическа- с тежко въоръжената полева армия. Даже на 22 юни 1941г. руски речни монитори са стигнали по Дунава от устието до Русе, руснаците не са знаели, че не трябва да нападат, а да се бранят. Такива заповеди са намерил в пликовете като са скъсали восъчния печат. Темата е дълга.
    А статията безкрайно тъпа и невярна .

    Коментиран от #8, #9, #10

  • 8 Хрисофор Карамфилов

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Защото в първата половина на коментара си не е прав.Сталин след воината във Финландия не е знаел къде да се навре.Една малка държавица съвсем нагледно му показва,че е неподготвен да води воѝна,какво остава с Германия,държава завладала цяла Европа и неѝните ресурси.
  • 9 Хрисофор Карамфилов

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Сталин до последно е избягвал каквато и да е провокация да не предизвика Хитлер.Влаковете с жито за Германия срещат немските воѝски.С кои съюзници СССР е можел да нападне,като съюзникът на Германия,Япония е била на източната му граница.Финландия е поводът на Хитлер да нападне СССР,Германия е обещала преди това защита на Финландия,а Хитлер е бил изключително лоялен към своите съюзници.След като не успява да убеди СССР да се откаже от Финландия,Хитлер заповядва на своите генерали да планират „Барбароса„
  • 10 Монго

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Даа, даже стигнали до Ла Манша, ама Сталин ги е върнал, пък те объркали пътя и минали през Тобрук /С.Африка/. Ако имаха навигация, руската инвазия щеше да бъде преди немската. Момчета откъде ги смучете тези неща...
  • 11 КПСС БКП

    1 0 Отговор
    Доста грубо от тяхна страна като се знае ,че руснаците са започнали втората световна рамо до рамо с Германците.Направо подигравка!
  • 12 Бай хой

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Десислава Димитрова":

    Стоян деската я кажи къде пе днес културата, какъв е чалга манталитета, проститутско-п...лският елит, битието на окупираните Българи и имали изобщо база за сравнение от годините на така наречената Съветска окупация.
    Изричането на явни лъжи и изопачаването на истинските факти говори за комплекс на малоценности съмнение във собствените мотиви.
  • 13 1234

    3 1 Отговор
    Докато се плюем един друг американците ни разпиляха държавата,тактиката им е такава разделят ни и ни слагат лакоми управници послушковци,като Бойко и Росенчо и гледай на какво ни заприлича държавата разграден двор,армия няма,промишленост също,в училищата учат преправена история където всичко е изопачено,чудя се кога най сетне ще се осъзнае българина и да се оттърве от американците и тяхната пагубна завоевателска политика??Каква беше България преди 25 години ,каква е сега...един оглозган кокал за който се карат лакомите политици,и не виждат ,че и него ще им вземат ако не се грижат за народа си.
  • 14 вафен

    2 1 Отговор
    Историята се пише от победителите, Сталин е избил много повече хора в концлагерите, отколкото Хитлер, но всички казват, че Хитлер бил най лошия??????
    Като изключим окончателното решение, Хитлер е най великия и гениален пълководец, който историята познава!
    Германците все още си го уважават и почитат, въпреки, че не го показват, това се усеща, още повече, че сега страната им е пълна с имигранти, които се възползват от социалната им система и не допринасят с нищо за подредената им държава, пак следствие от политиката на Хитлер.
    Германия в съвременният си вид дължи всичко на своя Фюрер!
    Германия е това, за което Фюрера е мечтал - силна икономика, работещи институции и работа за всички!
  • 15 ярослав станчев

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "До овчарските геги по-долу":

    "решаваща роля за победата има американският лендлийз"

    Не знам дали си гледал Парада на Победата,но явно не си.Ще ти кажа по какво познах.На трибуните имаше едни дядовци и баби с униформи целите в медали.Ей тези хора и още 100 милиона като тях са били с Решаваща роля за победата,не лендлийз,не десанта в Нормандия,не и този в Италия,дори целия западен фронт не е бил от решаващо значение.Само хората,които са защитавали собствената си руска земя са били от значение.Не случайно войната в Русия се нарича Велика Отечествена.Никой лендлийз не може да замести героизма на редовите бойци от Червената армия,никоя доставка на танкове и самолети не може да замени денонощния труд на деца,жени и старци в заводите,в името на Родината и за Победата.

    Коментиран от #16

  • 16 ани

    1 2 Отговор

    До коментар #15 от "ярослав станчев":

    Искам да ми отговориш на един малък въпрос : Защо ІІ- та световна война , наричана от СССР, Отечествена я записват с годините 1941-1945 година , а не е записана 1939 - 1945 година ?? Нали през 1939 год. Германия и СССР си поделят Полша ? Или поляците са провели референдум и са искали да минат към двете държави ? А избитите от Сталин полски офицери край Катин ? Заслугите трябва да се зачитат и уважават , но да си признаеш грешките и извършените престъпления се иска не по-малък кураж и достойнство ! Малко ли са избитите от Сталин руски граждани ?

    Коментиран от #17, #18

  • 17 Монго

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "ани ":

    Руснаците смятат началото на Отечествената им война от датата на нападението на Хитлер. Да, Сталин е избил полските военни, макар да се е опитал после да прехвърли всичко на немците. Колко военни избиха съюзниците с бомбардировките над Дрезден? А каубоите колко военни обекти поразиха в Хирошима и Нагазаки? Въпроси може да си задаваме, докато ти се "бъгне" гъбата за къпане в главата ти.
  • 18 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #16 от "ани ":

    ани руснаците няма как да помнят 39-41 година в това време окупираха полша литва,латвия,естония,част от финландия и част от румъния,през този период те деистваха като съюзници на хитлер имаха договор с него ,зареждаха го със суровини,обненяха военна информация и нещо много неизвестно до сега съботираха съпротивителните движения.в българия съпротивата срещу германия започва 41 година,в окупираните гърция и югославия е по същия начин,комунистите стават големи антифашисти след 22 юни 41 година.след победта на сталин земите окупирани от него не са освободени,а остават в ссср до 1990,полша заради чиято цялост и суверинитет започва войната никога не връща заграбената от сталин територия и излиза от руската окупация едва 1990.заради тези действия на сталин, чърчил обявявава падането на желязната завеса и започва студената война,при която руските освободители избиха милиони източноевропеици и граждани на ссср.та заради тези факти ссср не иска да си спомня подробности.9 ти май всъщност руснаците почват да го празнуват 20 години след 45 година и ако забелязваш колкото повече се отдалечава във времето толкова по-бляскави паради се правят :)!
  • 19 scar face

    0 0 Отговор
    Алооууу, фабриката за дайрета, няма ли да затваряш вече?!

    Коментиран от #20

  • 20 Десислава Димитрова

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "scar face":

    я руския програмист :))))))))))),освен да виеш по ъглите с наритана муцуна друго не ти остана !!!!няма ли да ни очароваш с някоя прозорлива мисъл между виенето,та да те сритам пак?