16 Май, 2015 09:08 2 506 5

Противникът на Путин - с невидими белезници

  • алексей навални-
  • присъда-
  • противник-
  • путин
Противникът на Путин - с невидими белезници - 1
Снимка: АП/БТА
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Алексей Навални за пореден път се размина със затвора. В средата на седмицата /13.5./ московски съд реши да не променя условната присъда на опозиционера в ефективна, както настояваха затворнически власти, защото Навални постоянно нарушавал режима на условната си присъда, пише Дойче веле. Ако съдът беше взел друго решение, това щеше да е втори тежък удар по руската опозиция след убийството на Борис Немцов. Заедно с живеещия в чужбина Михаил Ходорковски, Навални е един от най-сериозните критици на руския президент Владимир Путин. Той стана известен като блогър и борец срещу корупцията. Навални беше човекът, който нарече Путиновата "Единна Русия" - партия на мошеници и крадци. За разлика от Ходорковски, който засега не издава политическите си амбиции, Навални е обявил, че иска да стане президент.

Два пъти осъден и двата пъти - условно

С решението на съда продължава и играта на котка и мишка между Навални и руското правосъдие. През лятото на 2013 година съдът в град Киров осъди Навални на пет години затвор по обвинение за разхищение на държавни средства. Навални заяви, че процесът е политически мотивиран. После ефективната присъда изненадващо беше заменена с условна. Няколко месеца по-късно Навални дори получи правото да участва в кметските избори в Москва. На тях той получи 27 процента от гласовете и се класира втори, но не успя да извлече някакви политически дивиденти от този си успех.

Последва втори съдебен процес. Прокуратурата обвини Алексей Навални и брат му Олег за злоупотреби с финансови средства на руския клон на френската козметична фирма Yves Rocher. През февруари 2014 година беше произнесена и присъдата: Олег беше пратен за три и половина години зад решетките, а Алексей отново получи условна присъда. ЕС разкритикува присъдата като политически мотивирана, а опозиционният политик обяви, че присъдата срещу брат му е "взимане на заложник". "Но и това няма да ме спре", закани се той.

Въпреки двете присъди,

Навални продължаваше да предизвиква руското правосъдие.

Особено през последните месеци той на няколко пъти се подигра със затворническата администрация. В края на декември напусна дома си в Москва, нарушавайки наложения му домашен арест, за да участва в протестната демонстрация на свои привърженици.

През януари разряза електронната гривна, която беше носил в продължение на близо година и дори публикува нейна снимка в електронната мрежа Туитър. После обясни действието си с това, че "налагането на домашен арест противоречи на условната присъда". В края на февруари т.г. Алексей Навални беше осъден на 15 дни затвор, защото разпространявал в метрото призиви за протестна демонстрация на опозицията. Руското правосъдие, което демонстрира твърдост в други подобни случаи, към Навални проявява необичайна сдържаност.

И последната присъда също е снизходителна, защото не слага край на политическата му кариера. Ако сега той беше попаднал зад решетките, нямаше да може да участва нито в парламентарните избори през 2016 година, нито в президентските - през 2018 година. По време на телевизионна изява в средата на април руският президент Владимир Путин дори се изказа за участието на Навални в изборите, макар и доста ехидно: "Това създава публична известност - така някои хора могат да излязат от сянката. Аз го намирам за положително", заяви Путин.

Малко по-късно обаче руското правосъдие сигнализира нещо друго, отнемайки регистрацията на създадената от Навални "Партия на прогреса". Това стана само няколко дни след като тя се беше съюзила с партията на убития Борис Немцов -"РПР-Парнас". И макар Навални да не носи вече гривна за електронно наблюдение, той си остава с "невидими" белезници, защото властите биха могли във всеки момент да го арестуват.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 223345

    0 0 Отговор
    Който си го търси-си го намира
  • 2 сссс

    0 0 Отговор
    малко трудно ше е конкурент на Путин .
    Путин има 86 % одобрение в Русия .. пак амриканска пропаганда

    Аневидимите белезници на ДАЖУЛИАН АСАНДЖ ..чуди се човека къде д аизбяга от американската ,,демокрация,, в сащ кажеш ли нещо срещу корпорациите и власта и до там е демокрацията...

    избиване на негри все едно сме във феодалния строй, и протестират ли по 200-300 арестувани ...ппунта мара е америка

    Коментиран от #4

  • 3 Десислава Димитрова

    0 1 Отговор
    един достоен и смел руснак.изисква се огромен кураж да стоиш в путинова русия и да се надсмиваш на тираните ти!
  • 4 Хараламби

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "сссс":

    Точно като Тодор Живков едно време. И той имаше 99.9% одобрение в България...

    Коментиран от #5

  • 5 ееее

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хараламби":

    ами той Живков и сега има 99,9 % удобрение сред българите

    в русия има и други бюлетини ама пускат за Путин ..сещаш ли са ква е разликата от бай Тошо