Last news in Fakti

7 Септември, 2011 13:53 1 828 0

Цената на сигурността в САЩ

  • сащ-
  • тероризъм-
  • сигурност

10 години след терористичните атаки

Цената на сигурността в САЩ - 1
Таймс Скуеър. Снимка: ЕПА/БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Хиляди туристи се мотаят по Таймс Скуеър в Ню Йорк, прехласвайки се по магазините, рекламите, сградите, оживлението. Но има и друга гледка - на въоръжените полицаи, патрулиращи по станциите на метрото, за да открият потенциални терористи или въоръжени нападатели. В САЩ стана по-сигурно през изминалото десетилетие на война с тероризма, но на каква цена?

Десет години след атентатите от 11 септември 2001 г. САЩ промени баланса между сигурност и свобода, превръщайки отвореното и небрежно общество във вечно бдително и наблюдаващо, пише в анализ Ройтерс.
Резултатите са неоспорими. Страната не е била ударена от друга терористична атака, въпреки няколкото опити или провокации – като бомбата на Таймс Скуеър и африканеца, скрил експлозив в бельото си на борда на американски самолет.

Но на каква цена – в долари и в изгубената свобода? Правозащитници се опасяват, че ерата на наблюдението и предпазливостта може да стане постоянна.

САЩ са изхарчили допълнително 400 млрд. долара за сигурността, както и 1,3 трилиона долара за войните в Ирак и Афганистан. В сумата не влизат обезщетенията на ветераните и пострадалите, показва проучването „Цената на войната“ на американски университет.

Президентът и полицията в САЩ получиха по-големи правомощия, поискаха повече сила, за да подслушват в личния живот на гражданите, при това с по-малко контрол от страна на съда. Ровенето в личния живот е особено притеснително за мюсюлмани и емигранти от близкоизточните страни.Да не говорим за затегнатите правила по летищата.

Скоро след 11 септември американското правителство възприе две противоречиви практики, за да даде отпор на заплахите – прехвърляне на чужденци, заподозрени в тероризъм, към затвори в трети страни или затваряне на набедени за бунтовници в затвора в Гуантанамо.

„Това е новата нормалност“, казва Сюзан Херман, която се бори за граждански свободи. „Ако в някакъв момент не преобърнеш процеса, ти се движиш към държавата на Оруел /бел. ред. по романа „1984/“, допълва тя.

За конгресмена Питър Кинг усилията са си заслужавали. Според него затегнатите мерки за сигурност са за предпочитане пред горящи сгради, в които са се разбили самолети. „Ако трябва да избирам между това да си сваля обувките на летището или да рискувам да се взривя в самолета, определено бих предпочел да си сваля обувките“, твърди той.

Завишените изисквания за сигурността създадоха огромна индустрия, от която някои компании спечелиха милиарди и в пъти увеличиха приходите си. САЩ започна да харчи повече и за външни операции – като тези в Ирак и Афганистан. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА