Last news in Fakti

10 Юни, 2015 11:34 1 276 1

Непрозрачност за БНБ

  • непрозрачност-
  • бнб-
  • менда стоянова-
  • ктб

Опитите Димитър Радев да бъде наложен като единствен кандидат на ГЕРБ в Народното събрание са представляват силна политическа провокация и увреждат допълнително разклатеното доверие в БНБ и в банковата система у нас след случая с КТБ

ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Анализ на Валентин Методиев

Не разбираемо е защо подходът на правене на предложения за кандидатури се сменя точно за избор на управител на БНБ, коментира Валентин Методиев по повод изборните правила за предлагането на шеф на БНБ.

Само парламентарни групи и независими депутати ще могат да предлагат кандидати за нов управител на Българската народна банка, реши  парламентът с приемането на процедурните правила за избор на нов шеф. С гласовете на ГЕРБ и ДПС бяха отхвърлени предложения на депутата от Патриотичния фронт Емил Димитров всеки народен представител да може да предложи претендент.

Направеното от Менда Стоянова предложение е противоречие с  чл. 85, ал. 1 от ПОДНС, според който проект за решение, декларация и обръщение могат да внасят народните представители и парламентарните групи смятат финансисти. Никъде не е предвидено ограничение народните представители да членуват или не в парламентарна група.  Всяко лице, което има качеството народен представител, може да внесе предложение за проект на решение, независимо дали членува в парламентарна група или не.

Предвидената към настоящия момент възможност, предложения за кандидати да бъдат правени единствено от парламентарните групи или народни представители, нечленуващи в парламентарни групи, създава очевидна неравнопоставеност между народните представители, които се ползват с едни и същи установени по вид и обем и гарантирани от закона права и функции.

За справка например последната проведена процедура за избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране даваше възможност за номинации от народни представители без оглед на тяхното членство или не в парламентарна група.

Затварянето на процеса на номинации по този начин от страна на Менда Стоянова води до опорочаване на постигането на основните цели на процедурата - избор на най-подходящата кандидатура при условията на откритост, публичност и състезателност. Няма как като се органичи процеса на номиниране да се постигне реално състезание на идеи и кандидатури.

Застрашени са основните принципи за допускане и участие в изборната процедура на всеки подходящ кандидат, който се ползва с подкрепата и доверието на народен представител или група народни представители, които независимо от това дали принадлежат към определена парламентарна група или не, неминуемо представляват определени обществените права и интереси.

Създават се предпоставки за субективизъм, фаворитизиране и предопределяне на кандидатури от председателите на парламентарните групи и/или мнозинството народни представители, членуващи в една парламентарна група, без да се даде публичност и право на участие в изборната процедура при равни условия на останалите кандидатури в рамките на групата.

С това на практика се извършва предварителен подбор не по правилата, критериите и принципите, заложени в процедурата и не от органа, в чиито правомощия е изборът на управител за Българската народна банка.

Натискът, който председателят на Комисия по бюджет и финанси Менда Стоянова оказва върху изборът на управител на БНБ е безпрецедентен и по същество представлява сериозна заплаха за независимостта на БНБ. В поредица от свои интервюта Менда Стоянова (в. 24 часа, в. Преса) говори за Димитър Радев като за избрания вече кандидат, включително и коментира какво ще направи той след встъпване в длъжност. Нещо повече внесен и е законопроект за изменение на Закона за БНБ, с който се правят промени в случай на оставка, следващият избран управител да не довършва мандат, а да започва нов пълен мандат, която се прави по субективни причини. Да си представим, че утре бъде избран кандидат, който по някаква причина се харесва – тогава какво – да променим пак закона и да го направим по жизнен? Внесената поправка е напълно безпринципна и уврежда независимостта на институцията, защото прави всеки следващ управител уязвим на политически натиск.

Поведението на Менда Стоянова е недържавническо, то е политическа чалга и самата Стоянова трябва да се оттегли от поста си, защото очевидно няма качества да демонстрира висок професионализъм и стандарти за етично поведение на народен представител уважаващ незавимостта на институциите.

Нещо повече тежката зависимост и обвързаност на Димитър Радев личи в семплите му публични изяви, при които на въпроси свързани с неговата визия за управление и неговия екип, той отговаря, че ще съгласува всичко с Министерски съвет и Парламента. Това не може да бъде представата за независима БНБ.

Опитите Димитър Радев да бъде наложен като единствен кандидат на ГЕРБ в Народното събрание са представляват силна политическа провокация и увреждат допълнително разклатеното доверие в БНБ и в банковата система у нас след случая с КТБ. Именно симбиозата между банки и политика доведе до безпрецедентна криза и фалит на една банкова институция, като наред с това се стигна и до сериозни щети в държавния бюджет възлизащи на милиарди левове, а съдебната система вероятно още поне едно десетилетие ще работи по темата КТБ. Политическата класа не пое политическа отговорност за КТБ, нямаше и политическа отговорност за избора на Иван Искров за управител на БНБ, но очевидно днес ГЕРБ е твърдо решена като политическа партия да се натовари с отговорността за бъдещото управление на банковата система като наложи силово, чрез промени в законите заради човек, и чрез нарушаване на законите – защото Правилника за дейността на НС е документ с ранг на закон – своя кандидатура, която дори не предлага през обществото, финансовата общност и Народното събрание своя визия за управление.

На последната среща между ЦИК и БНБ е коментирано, че със заповед на финансовия министър Централната банка ще вземе под свой надзор още няколко печатници в страната само за времето на изборите. Бързането да се избере удобен управител на БНБ създава и предподставки за недоверие в предстоящите избори.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ФАКТ

    0 0 Отговор
    МЕНТА СТОЯНОВА Е НАЙ-ГОЛЯМАТА КРАДЛА В ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗАД НЕЯ СТОЙ ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ,ТЯ ПЪК СТОЙ ЗАД КМЕТА НА ПЛОВДИВ И ТОЙ КРАДЕ КАТО ЗА СВЕТОВНО ПОД НЕЙНО КОМАНДВАНЕ.МЕНТА Е ИЗГОНЕНА ОТ НАП ПЛОВДИВ ЗА УКРИВАНЕ НА ДАНЪЦИ НА ЦАР КИРО ТЯ МУ Е ВОДИЛА И СЧЕТОВОДСТВОТО И МУ Е УКРИВАЛА ПАРИТЕ,СКОРО МУ ВЪРНАХА И ХОТЕЛА НА ЦАР КИРО НА ЦЕНТЪРА НА ПЛОВДИВ.МЕНТА Е ВИНОВНА И ЗА ФАЛИТА НА КТБ И ЗА ТЕГЛЕНЕТО НА 16МИЛИАРДНИЯ ЗАЕМ ТЯ ЩЕ ВЗЕМЕ ЕДИН ПРОЦЕНТ КОМИСИОННА.МЕНТА Е ЗАД СКРИТОТО УПРАВЛЕНИЕ НА ГЕРБ С ДПС,ТОВА МНОГО ЯСНО СЕ ВИЖДА В ПЛОВДИВ НО И В ДЪРЖАВАТА Е СЪЩОТО,ФАМИЛИЯ СТОЯНОВИ ТРЯБВА ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ УПРАВЛЕНИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ЗАЩОТО НИ ВКАРВАТ В ДЪЛГОВА СПИРАЛА И ИГРАЯТ С ДПС