Last news in Fakti

11 Юни, 2015 08:23 728 0

Бюджетната комисия гледа промените в Закона за БНБ

  • бнб-
  • закон-
  • иван искров

На миналото заседание на бюджетната комисия председателят Менда Стоянова съобщи, че в неофициален разговор с Искров са се разбрали оставката му да бъде подадена на 19-и юни

Бюджетната комисия в парламента ще обсъди промените в Закона за БНБ и Закона за кредитните институции.

Промяната в Закона за БНБ е една и тя засяга основно мандата на управителя на БНБ. В сега действащите текстове е записано, че ако член на управителния съвет на централната банка подаде оставка предсрочно, новоизбраният довършва мандата, а не започва нов, припомня БНР.

Идеята е новоизбраният гуверньор да не се наложи да довършва мандата на Иван Искров, който е обещал да подаде оставка при политическа подкрепа за една единствена фигура.

Засега са ясни със сигурност две имена, които ще участват в надпреварата - на Димитър Радев, който е номиниран от ГЕРБ и на проф. Григорий Вазов, който получи подкрепата на Патриотичния фронт. Все още не е ясно дали Реформаторският блок ще се обедини около кандидатурата на Бисер Манолов, предложена от една от партиите в блока - "Движение България на гражданите".

На миналото заседание на бюджетната комисия председателят Менда Стоянова съобщи, че в неофициален разговор с Искров са се разбрали оставката му да бъде подадена на 19-и юни. По-късно обаче от Централната банка излязоха с остро възражение срещу това твърдение.

Промените в Закона за кредитните институции пък се отнасят до отпадането на банковата тайна. Целта е да се научат всички депозанти и кредитополучатели на Корпоративна търговска банка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА