11 Юни, 2015 17:59 3 913 2

Застанаха ли ловците на политическа пусия?

  • ловци-
  • политическа-
  • пусия-
  • застанаха
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Застанаха ли ловците на политическа пусия? Този въпрос е логичен след днешните събития - ловци протестираха пред парламента, политически сили и техни колеги ги обвиниха, че зад негодуванието им стоят политически подклаждани амбиции.

„Искаме нов Закон за лова, който да отрази новите реалности в държавата, който да признава единството на Националната ловно-рибарска организация, премахването на порочните практики, които съществуват в момента с хващането на диви животни - особено дивата свиня, в капани, пускането им в заградени територии и поголовното им избиването в тези места.“ Това заяви за Факти.бг председателят на Контролния съвет на Националното ловно рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" (НЛРС-СЛРБ) Георги Тошев.

На въпрос има ли сблъсък с частните ловни стопанства и къде Тошев заяви: „Трудно е да се каже, че има сблъсък с частните ловни стопанства. По-точно е с недобросъвестни лица, които извършват тази дейност. Ние с частните ловни стопанства сме в много добри отношения, координация и взаимодействие.“

По думите му липсата на контрол от страна на държавата води до това, което се случва в момента.

„Избухването на напрежението е защото тези неща тлеят от няколко години. Това, че държавата не обръща внимание на нашите жалби и сигнали доведе до излизането днес на улицата“, обясни Тошев.

Председателят на Български ловно-рибарски съюз (БЛРС) Асен Пиперков обаче заяви пред Факти.бг, че преди да има нов закон трябва да се приеме национална стратегия за развитие на ловното стопанство.

„Нов закон за лова трябва да има, но след като преди това се приема национална стратегия за развитие на ловното стопанство. Не може всеки път да правим закони. Първо трябва да приемем стратегия, която ще чертае параметрите 20 - 30 г. напред“, посочи той.

Във връзка с това Тошев заяви: „Моето уважение към г-н Пиперков, с който лично се познаваме, но в действащият закон в момента, единствената национална ловна организация, която има членска маса с над 50 % от ловците в страната е НЛРС-СЛРБ. Много е интересно когато един човек, зад който стоят само 2000 човека, дава оценки. Друго е когато една 130 хил. организация излезе и си каже вижданията по действието на сегашния закон и отражението му върху ловното стопанство на България.“

По думите на Пиперков пък, в момента се правят най-належащите поправки в действащият закон, които ще бъдат разгледани от Народното събрание в рамките на тази седмица, затова според него протеста е по-скоро политически отколкото професионален.

Подобно мнение днес изрази и Цвета Караянчева от ГЕРБ. По думите й, мнозинството не виждало защо е протестът на ловците. Нямало съвършен закон, който да удовлетвори всички интереси, а законът целял защита на държавния интерес и интереса на дивеча.

Попитан политически ли е протестът, Георги Тошев заяви:

„Кое му е политическото на протеста? Не знам дали някой от тези, които се изказват и злословят за националната организация, знаят че в нея има от всички етноси и от всички политически партии в държавата.“

Според Пиперков обаче, НЛРС-СЛРБ искат да бъдат „единственото сдружение в страната – неправителствена организация, която да бъде единствената призната със закон“. „Това не може да се случи по днешните европейски порядки. Те не искат да има алтернатива и коректив в наше лице“, посочи той.

"Ако се провери, кои са членовете на управителният съвет ще стане ясно чии интереси се обслужват. Тези 14-15 човека определят политиката. Това, което искам да кажа е, че лова е хоби и не трябва да се превръща в политическа агитация и пристрастия. Ние трябва да се грижим за дивеча и основната ни задача е това. Тяхната основна задача обаче е да си осигурят комфорт – едноначалие и еднопартийност. Не мога да повярвам, че това беше заявено официално дори. В 21 в., официално беше поискано една организация да бъде защитена със закон. Знаете, че и двете организации сме НПО-та, на които закона гледа еднакво“, заяви Пиперков.

По думите му, за да са доволни всички трябва да се спази хронологиятя – първо стратегия и после закон, а не обратното. „Това го няма никъде в света. За да имаш визия за развитие първо трябва да имаш национална стратегия, която трябва да е подложена на обществено обсъждане. Ние ловците не сме остров, ние сме цяло общество. Има и природо защитници и други организации, които трябва да изкажат мнението си. Ние сме за това, да се изкаже общественото мнение по казусите  за стратегията и закона“, обясни Пиперков, като подчерта, че БЛРС подкрепя всички искания на колегите им, които са чисто професионални – за забраната на лова с капани и т.н., които нарушават етичните норми и всички други и са в ущърб на дивеча, но са против партизирането на ловното движение.

По думите на Тошев обаче, на кръглата маса, която се проведе преди дни и която беше посветена на промените в Закона за лова и опазване на дивеча, са се постигнали минимални резултати. „Въпреки разговорите, които се проведоха тогава се подходи най-вероломно с предложенията, които са публикувани на сайта на Министерство на земеделието и храните. Това предизвика днес на митинга да бъде поискана и оставката на зам. министърът Георги Костов. От тук нататък следва държавата и народното представителство да се вслуша в справедливите искания на стотици хилядите ловци в България“, заяви Тошев.

Днес ловците бяха на пусия в центъра на София. Под прицела им беше освен Законът за лова, който е променян многократно и според тях не работи добре, но и един зам. министър, който беше обвинен, че със законодателните си инициативи провокира разделение в организираното ловно сдружение в страната и прави възможно ловът да бъде овладян от местни феодали.

Остава да разберем, ще отстрелят ли те своя „ловен трофей“ или гарван, гарваново око ще извади...


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 манчев

    0 0 Отговор
    куче влачи , диря няма....
  • 2 Бой до спукване и на нивата

    0 0 Отговор
    Според политическите к..ви протестът е политически.
    Според хомосексуалистите може да е хомосексуален...докато не ядат бой паразитите няма оправия.