Last news in Fakti

10 Август, 2020 14:36 6 039 28

Наслука на „свободно“ сдружените ловци в България!

  • лов-
  • ловци

Арогантен и пошъл начинът, по който е уредено правото на лов в действащото българско законодателство

Наслука на „свободно“ сдружените ловци в България! - 1
Снимка: БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Коментар на адвокат Марин Поповски, Пловдивска адвокатска колегия

Правото на лов в световен мащаб е съществувало много преди създаването на правните системи. Хиляди години ловът е бил за човека един от основните източници на препитание – веднъж като осигурява храна за семейството и втори път като източник на стоки за осъществяване на търговска дейност. По-важното обаче е, че ловът е превъзпитал с годините човека, изместил е у него консуматорския инстинкт, като на негово място е създал една почти съвършено балансирана симбиоза между човека и природата, в която човекът е осъзнал своето място и е поел грижата за дивите животни с ясното съзнание, че тяхното съществуване зависи едни от други. Това чувство на отговорност към животните и природата се предава по наследство, то не се заучава, ако го нямаш заложено преди това в генетичния си материал

Ето защо намирам за обиден, арогантен и пошъл начинът, по който е уредено правото на лов в действащото българско законодателство!

По примера на редица други закони и наредби в страната ни и тук правото на лов в случая е политизирано и поставено в монополна зависимост. С други думи по не до там креативен, но пък за сметка на това тарикатски находчив начин е уредено със закон ловните дружини в България, да членуват в ловни сдружения! Теоретично на ловните дружини е „гарантирано“ правото сами да учредят ловно сдружение, в което да членуват, НО оказва се обаче че с приемането на промените в закона сдруженията са вече предварително подготвени за регистрация по реда на ЗЮЛНЦ, а ловните дружини са оставени без право на свободна воля, предвид задължението за създаване на членствени правоотношение със сдружението. Така потомците на няколко поколения ловци са поставени в зависимост от „хора“ които първо не са ловци, второ не се интересуват от запазване на видовото многообразие в ловностопанския район на една от десетките дружини-членове на сдружението и трето проявяват феодално поведение спрямо ловците. Предвид, че сдруженията са регистрирани (ни в клин ни в ръкав) като юридически лица с нестопанска цел, за нас остава загадка тази нездрава и нелогична връзка между свободно сдружени ловци - юридически лица с нестопанска цел – държава!

Този модел създава единство и само чувство на неравнопоставеност, криминализиране на сектора, злоупотреба със средства и власт и категорично нарушаване правото на свободна воля и правото на свода на сдружаването, предвид, че веднъж станали членове на сдружението за ловната дружина става на практика невъзможно да напусне сдружението, без да загуби ловната си площ, т.е. на сдружението хора не му трябва, трябва му ловна площ…защо ли?

Аз, като съпричастен с проблемите на потомствените ловци в страната, предлагам следното решение на проблема:

- незабавна промяна в Закона за лова и опазване на дивеча и приетия към него правилник с основна цел възстановяване правото на ловната дружина да стопанисва както намери за добре поверената ѝ ловна площ. Строго регламентиране членството в Управителния съвет на ловните сдружения, който може да се състои само и единствено от членове на ловните дружини с право на един представител от всяка дружина.

 - ограничаване броя на дружини, които имат право да се сдружават в едно сдружение! Видимо досегашният модел с членуване на 60-70 дружини в едно сдружение е меко казано неработещ!

 - законово регламентиране липсата на възможността за закриване, разделяне, намаляне ловните площи и сливане с друга дружина, на дружина, която вече е съществуваща и функционираща със своя минимален брой членове, без да е дадено съгласието на 100% от ловците - членове на съответната дружина.

 - осигуряване правото на дружината да разходва и контролира сама 70% от приходите си, останалите 30% остават в контрола на сдружението.

Наслука, приятели!


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    35 4 Отговор
    На вниманието на всички ловци!Глигана Боко скита из Сакар планина.Наслука!!!

    Коментиран от #2, #11, #27

  • 2 ДГД

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Награда е - чекмеджето му!!!
  • 3 Псевдоним

    12 2 Отговор
    Т.е. длъжен си да се сдружаваш като мома, омъжена насила.

    Коментиран от #4

  • 4 Дельо Хайдутин

    6 3 Отговор

    До коментар #3 от "Псевдоним":

    Това са новите ТКЗС та.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аха

    8 32 Отговор
    Аз пък съм за тотална забрана на лова,конфискация на всички оръжия и разтурване на всички тия дружинки убиващи за удоволствие,отдавна минаха времената когато човек е ловувал за да оцелее...а приказките за симбиоза с природата са дрън дрън.на слука,сиреч убий!

    Коментиран от #12, #26

  • 8 мм да

    11 0 Отговор
    на слука момчета пред НС - ще ви хареса - такива трофей никъде няма да паднат
  • 9 Данчето

    12 18 Отговор
    едно време е било необходимост и не са го наричали ,,спорт,, а сега за да завоалират престъплението си и импотентността си го наричат ,,спорт,, и жалките им аргументи са, че съществувало от векове, така както от векове съществува безмозъчието

    Коментиран от #16, #17, #28

  • 10 Милчо Павлов

    4 7 Отговор
    Истината е че трябва правото на лов да е като правото за риболов. Плащаш си билета и Ловуваш когато и с които искаш. И най важното където искаш в България. Все пак сме Българи. А когато става въпрос за групов лов с повече от 5 човека се минава през бензиностанция например и се заявява в кои раяон смятате да ловувате. Така ще се избегнат инциденти и пренаселване на конкретен раюн.
  • 11 Много мераклии за лов на глигани

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Ще стане, много тясно , има много мераклии!!
    Да пуснат, още някой от Парламента, да клявка, вместо кучета!
    Пък и за глигани да ги пуснат, едва ли, някой ще ги различи от дивите прасета!
    Може ,да успеем , наистина да разпуснем, седянката на Хунтата.
    Не е тайна, че в ловните дружини, отдавна, политическите Калинки ,съсипват дисциплината и са заели важните места в дружествата, за да мачкат, свободно мислещи колеги.
    Окупирали са Прокуратура и Полиция, Съд и Парламент, целта е
    да не ги подгонят за золумите , които вършат!

    Коментиран от #18

  • 12 goni

    0 5 Отговор

    До коментар #7 от "Аха":

    Не съм ти сложил, нито плюс, нито минус. Пропуснал си нещо важно! Много хора са склонни да убиват и е по-добре да убиват животни , отколкото хора! Лично аз, като видя някой да убива животно ми иде да го убия! Не го правя! Въпрос на самоконтрол!

    Коментиран от #19

  • 13 Браконер

    3 0 Отговор
    Пуснете Ц.Ц в гората и проблема с дивеча е ришен такъв няма да има
  • 14 Дивеча в гората изчезва!

    4 0 Отговор
    У мааалата дивеч колкото искаш!
  • 15 Dr.mengele

    1 2 Отговор
    Гроб ООД.Тия ловци имат ли топки да стрелят по враговете на народа а именно еничерите от мвр нсо бабх мабх сот алфа секюрити ит.н.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Dr.mengele

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Много мераклии за лов на глигани":

    Мерзавци и инпотяги като военни и ченгета.Докато ходи да пуца аз го пуцам на жена му хахаха

    Коментиран от #21, #22

  • 19 Миризливия пор

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "goni":

    Не го правиш защото си голям "убиец" само пред клавиатурата. Ето за това.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ЛЕНТОРЕЗА

    2 0 Отговор
    ТИКВАТА ДА ОТКРИЕ СЕЗОНА , САМО МУ ОПЪНЕТЕ ЕДНА ЛЕНТА И ТОЙ САМ ЩЕ ДОЙДЕ
  • 26 Кънчо Путкодеров

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "Аха":

    Много си щур
  • 27 Яре от Дюленската

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    дружина време е Калут да се облажи.
  • 28 Ловец от много време

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Данчето":

    Поради каква причина си мислиш че ловците са импотентни ?това че ти си случила на такъв не можеш и не ти прави чест да говориш така за хората!незнам на колко си ама ела се пробвай да ти изкривя системата па на тебе!